A Babaváró hitel legszigorúbb feltétele a 3 éves Tb-jogviszony

A Babaváró hitel legszigorúbb feltétele a 3 éves Tb-jogviszony
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-07
 

A kamatmentes Babaváró hitel az egyik legkedvezőbb és legnépszerűbb hitelajánlat jelenleg a piacon. Az „ingyen” pénzért cserébe azonban számos feltételt teljesítenie kell az igénylőknek, melyek közül a legnehezebbnek eddig a Tb-jogviszonyhoz kapcsolódó elvárás bizonyult. A Bankmonitor szakértői összeszedtek pár buktatót a minimálisan elvárt társadalombiztosítási jogviszonnyal kapcsolatban.

Nem meglepő, hogy jelenleg az egyik legnépszerűbb hitelkonstrukció a Babaváró kölcsön. A hitel ugyanis a teljes futamidőre kamatmentes, ha az első 5 évben gyermeke születik az igénylőknek. (Az első 5 évben a konstrukcióra enélkül sem kell kamatot fizetni.) A második baba érkezésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes kölcsönt elengedik.

Természetesen számos feltételt szükséges teljesíteni a kedvezményes hitel igényléséhez: ezek közül a társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó előírás az egyik legszigorúbb.

Hirdetés

Hirdetés

Mivel szükséges igazolni a megfelelő Tb-jogviszonyt?

Az igénylést megelőző 3 évben folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek. (Folyamatosnak tekinthető a jogviszony, ha abban legfeljebb 30 napos megszakítás van.) Könnyítés ugyanakkor, hogy elégséges a Babavárót kérelmező pár egyik tagjának teljesítenie csak a feltételt. Az alábbi jogviszonyok fogadhatók el:

  • A Tbj törvény 6.§-a alapján biztosítotti jogviszony
  • Felsőoktatási intézményben nappali tagozatos tanulói jogviszony
  • Külföldi Tb-jogviszony
  • Úgynevezett diplomás GYED

Az igénylést megelőző 180 napra azonban már szigorúbb szabályok vannak: gyakorlatilag a magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszony fogadható csak el. (Az igénylést megelőző 90 napon belül kell teljesíteni csak a szigorúbb feltételeket, ha az igénylést megelőző 180. napon még külföldi jogviszonya van az igénylőnek.)

A Babaváróhoz elfogadható Tb jogviszonyok és az igazolásukhoz szükséges dokumentumok

A megfelelő jogiszonyról nem elégséges nyilatkozni, azt minden esetben megfelelő módon igazolni is szükséges. Alapesetben a kormányhivatal állítja ki a szükséges igazolást, de speciális élethelyzetben más dokumentumokra is szükség lehet. Például a külföldi Tb-jogviszonyról kellhet a külföldi adóhatóság igazolása, vagy épp a tanulói jogviszony alátámasztásához elvárhatják a felsőoktatási intézmény igazolását is.

A Bankmonitor szakértői összegyűjtöttek néhány gyakorlati példát:

1. Egyetemista pár szeretné minél előbb felvenni a Babaváró hitelt, mert már úton van a gyermek

A felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulói jogviszonya megfelelő lehet a 3 éves Tb-jogviszony igazolásához. Ugyanakkor az utolsó fél évben már magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyra lenne szükség. Emiatt a pár legkorábban fél év múlva tudná megigényelni a kölcsönt: ehhez azonban az egyik félnek azonnal munkába kell állnia, vagy más módon felelnie a szigorúbb Tb elvárásoknak.

2. A pár 4 hónapja költözött haza, előtte külföldön dolgoztak

Jogosultak lehetnek a Babaváró hitelre, amennyiben a hazaköltözést követően megfelelő magyar Tb-jogviszonyt létesített egyikük. Ugyanis a külföldön dolgozóknál az igénylést megelőző utolsó 3 hónapban elvárás a magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszony. (Fontos, hogy a bank bírálati szabályainak is meg kell felelni, egyes pénzintézetek elvárhatnak hosszabb munkaviszonyt, vállalkozói múltat.)

3. A pár mindkét tagja közfoglalkoztatott már 3 éve

A közfoglalkoztatotti jogviszony legfeljebb 1 éves időtartamban számítható be. Vagyis az érdeklődők legkorábban csak két év múlva – ha azonnal el tudna legalább a pár egyik tagja helyezkedni egy másik állásba – tudnák megigényelni a Babavárót. A támogatás igénylésének végső határideje azonban 2022. december vége, vagyis már nincs elég idő a megfelelő jogviszony elnyeréséhez.

4. A pár egyik tagja két éve fejezte be 5 éves egyetemi tanulmányait, azt követően 5 hónap múlva állt munkába

A felsőoktatási tanulmányokat követően 6 hónapon belül kell állást találnia az igénylőnek. (Vagyis ebben a helyzetben a legfeljebb 30 napos megszakítás nem érvényes.) Jogosult lehet a pár a Babaváró hitelre, ha nappali tagozatos hallgató volt az igénylő, és a munkába lépéstől számítva folyamatos a Tb-jogviszonya.

5. Az igénylő kétszer váltott munkahelyet az elmúlt 3 évben, mindkétszer 20 nap telt el a kilépés és a munkába állás között

Legfeljebb 30 napos megszakítás lehet a Tb-jogviszonyban az elmúlt 3 évben: több megszakítás esetén össze kell adni a munka nélkül töltött napok számát. Vagyis jelen helyzetben összesen 40 napos megszakítás volt, emiatt jelenleg a pár nem lesz jogosult a kamatmentes kölcsönre.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés