A befektetők már szabadulnak az ingatlanjaiktól

A befektetők már szabadulnak az ingatlanjaiktól
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-16 Frissítve: 2021-12-29
 

Ismét nagyobb arányban jelennek a befektetők az ingatlanpiacon, ám most nem a vevői, hanem az eladói oldalon. Ez jól mutatja, hogy az ingatlan, mint befektetési eszköz szerepe leáldozóban van, másrészt az otthont keresők számára jó hír, hiszen lassíthatja az áremelkedést, vagy akár bizonyos szegmensekben árcsökkenést is eredményezhet. Persze azért a helyzet nem ennyire egyszerű.

A Duna House Barométer elemzése hónapról hónapra mutatja a magyar ingatlanpiac mozgását, hogy miért vásárolnak vagy éppen adnak el lakást az emberek. Ebből a szempontból az eladási oldalon drasztikus átrendeződést láthatunk Budapesten: míg 2018. novemberben az értékesítések mindössze 3%-a volt egy korábbi befektetés értékesítése, idén novemberben már 13%-ot tett ki ugyanez. Érdekes módon nem csak az MNB szerint is túlárazott Budapesten, hanem vidéken is hasonló trendet láthatunk, itt 5%-ról 9%-ra nőtt a befektetési célú ingatlanok részesedése az összes eladásból.

A megörökölt ingatlanokon is mind többen adnak túl: míg egy évvel korábban a budapesti eladások 15%-a történt ilyen indokkal, addig idén novemberben már 31% volt ugyanez. Vagyis az örökösök már nem érzik úgy, hogy a jövőbeni áremelkedésben bízva érdemes megtartaniuk egy birtokukba került ingatlant, és inkább pénzzé teszik azt. Ha kisebb mértékben, de vidéken is nőtt az ilyen célú eladások aránya, itt 25%-ról 28%-ra emelkedett a részesedésük.

Nem csak az eladói, hanem a vevői oldalon is jelentős átrendeződést láthatunk. Bár a befektetők egy része már megválni készült novemberben az ingatlanjától, még mindig vannak, akik ilyen célból vásárolnak, arányuk az összes vásárlás 42%-áról 43%-ra emelkedett egy év alatt. Még meglepőbb az, hogy a vidéki befektetési kedv ugyanakkor drámaian visszaesett: idén novemberben már csak a vásárlások 22%-a volt ilyen, miközben egy éve még 33%-os arányt mért a Duna House.

A jelenlegi helyzet a vevők számára szerencsés helyzet, hiszen miközben a lakásárak emelkedés megállt – sőt a túlárazott, hosszú ideje eladatlan ingatlanok esetében az irányárak sokszor csökkennek is -, a lakáshitel-kamatok történelmi alacsony szinten vannak. Persze ahhoz, hogy valaki profitálhasson az alacsony kamatszintből, ahhoz az is kell, hogy megtalálja a számára elérhető legkedvezőbb hitelt, ugyanis két ugyanakkora összegű lakáskölcsön között mind havi törlesztőben, mind teljes visszafizetésben óriási különbségek lehetnek.

Egy 15 millió Ft összegű, 10 éves kamatperiódusú és 20 éves futamidejű lakáshitel (400 ezer Ft családi jövedelemmel) törlesztője a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint 83 379 Ft és 115 255 Ft egyaránt lehet, ami 31 876 Ft különbséget jelent havi szinten. Még látványosabb a különbség ha a teljes futamidő alatt visszafizetendő összegeket hasonlítjuk össze, ebben az esetben ugyanis 7 millió Ft felett van a jó választással megtakarítható összeg.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés