A CSOK büntetését mérsékelték, de mi a helyzet a Babaváróval?

A CSOK büntetését mérsékelték, de mi a helyzet a Babaváróval?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-27 Frissítve: 2022-10-29
 

A családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó büntetés mértéke nem haladhatja meg az évi 5 százalékot. Ez jelentős könnyebbség azon családok számára, akik vállalt gyermekre igényeltek támogatást és nem született meg a baba határidőre. De mi a helyzet a Babaváró hitellel, ott is mérsékelték a büntetés mértékét?

Egy október eleji kormánydöntés értelmében a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó büntetés mértéke nem haladhatja meg az évi 5 százalékot, ami különösen a 3 gyereket vállalók számára jelenthet óriási megkönnyebbülést.

Korábban alapesetben a csok feltételeinek megszegésekor a támogatást a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, azonban a 3 gyereket vállaló, új lakást vásárló vagy építkező fiatal pároknál a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével számoltak. Ez pedig az 5%-os plafon nélkül bizony 55 millió Ft visszafizetést jelentene egy olyan 3 gyereket vállaló párnál, ahol két baba jön csak világra a rendelkezésre álló 10 esztendő alatt. A szankció persze nem szűnt meg teljesen, ám a 11,1 millió Ft visszafizetendő összeg azt jelenti, hogy a kapott 10 millió Ft-on felül mindössze 1,1 millió Ft a plusz teher.

Mennyit kell visszafizetni a három gyermek után járó 1 millió Ft CSOK támogatásra a 10. év végén a régi és új szabályok szerint?

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora a Babavárónál a büntetés mértéke?

A Babaváró hitel esetében más a helyzet, itt a fiatal házasok nem vállalnak gyereket, ám ha az igénylést követő első 5 évben nem születik gyerekük, akkor elveszítik az addig élvezett kamatkedvezményt, a továbbiakban pedig piaci kamattal törlesztik a kölcsönt. Nagyobb érvágás lehet ugyanakkor, hogy ezen felül az addig igénybe vett kamattámogatást is egy összegben vissza kell fizetniük. 

A Babavárónál azonban nem is feltétlenül az jelentheti a legnagyobb veszélyt, hogy nem születik baba öt év alatt, hiszen sokan már eleve várandósan igénylik a konstrukciót, hanem például az, hogy válást vagy a teljes család külföldre költözése miatt büntetik meg őket.

A Babaváró hitelnél a büntetés számítása különbözik a csok-étól, itt a kamattámogatás mértéke az igényléskor érvényes 5 éves futamidejű állampapírhozamoktól függ. Egy 2023. novemberi igénylés esetén a kamattámogatás mértéke például 13,66 százalék, ez egy 10 millió forint összegű Babavárónál 5 év alatt 5,99 millió forintot jelent, vagyis ennyit kellene visszafizetni egy összegben az 5. év végén.

Máshogy támogat az állam a csok és a Babaváró esetében

A csok esetében egy állam által nyújtott vissza nem térítendő támogatásról beszélünk. A visszafizetésnél pedig a ptk-ban foglalt késedelmi kamat szerepel, mint büntetőtétel, melynek mértéke a jegybanki alapkamathoz van kötve. A megugró alapkamat miatt lett maximálva 5 százalékban a büntetés. Gyakorlatilag az állam a saját magának járó összeget szabályozta le.

A Babaváró viszont egy hitel, melynél az összeget a bank biztosítja az igénylők részére. A kamatmentességért cserébe pedig az állam kamattámogatás összegét a bankok részére fizeti ki. Ez a támogatás függ az állampapírhozamoktól, vagyis a jelenlegi pénzpiaci környezetben folyamatosan emelkedik. Ezt a kamattámogatást kell visszafizetni az állam részére abban az esetben, ha nem születne 5 éven belül gyermeke a párnak. Más szempontból megközelítve az állam gyakorlatilag nem kér felárat a Babaváró esetében általa kamattámogatásként kifizetett összegre. Míg a CSOK esetében ugye pont ezen összegre jár 5 százalék büntetőkamat.

Mennyire reális a Babavárónál a büntetés nagysága?

Ha megvizsgáljuk a jelenlegi piaci kamatkörnyezetet, akkor azt láthatjuk, hogy a Babaváró hitel 13,66 százalékos támogatott kamata – mely a büntetés mértékét meghatározza – nem tűnik teljesen irreálisnak. (Bár a Babaváró 2019-es indulásakor 4,73%, 2022. februárban pedig 7,21 százalék volt a kamattámogatás mértéke, ám akkoriban a személyi hitelhez és a lakáshitelhez is olcsóbban lehetett hozzájutni, mint most.)

jó tudni
A lakáshitelek természetesen olcsóbbak – 8-13 százalék közötti THM mellett lehet jelenleg fix kamatozású jelzáloghitelt igényelni -, személyi kölcsönöknél viszont a 13,66 százalékos kamatszint már beférne a top 3 ajánlat közé.

A Babaváró mögött nincs ingatlanfedezet, viszont egy állami kezességvállalás megjelenik a kölcsön mögött, vagyis a bank kockázata nem mérhető a személyi hiteleknél vállalt rizikóhoz. Éppen ezért a kamatszintnek reálisan el kellene maradnia valamelyest a legnépszerűbb fedezetlen kölcsönök költségétől. Ugyanakkor arról sem feledkezhetünk meg, hogy az állam tavasszal már hozzányúlt a Babaváró kamatozásához: április 29-től egy százalékponttal mérsékelte a konstrukció kamatát, vagyis a közelmúltban egyszer már mérsékelték az adósok által fizetendő büntetés mértékét.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés