Betöltés

A CSOK-ra hajtasz? Erre figyelj nagyon, ha már van lakásod!

szerző: Bankmonitor
2017-11-02

Nagyon sokan hallottak már valamilyen formában a CSOK-ról, azonban az igénylési feltételekről nagyon eltérő információk ragadnak meg az érdeklődőkben. Tapasztalatunk alapján tipikusan ilyen a meglévő ingatlantulajdon kérdésköre, aminek a részletszabályai nem feltétlenül egyértelműek első látásra. Most tisztába tesszük a dolgokat, hiszen az, hogy van már valamilyen ingatlanunk, még nem jelenti, hogy automatikusan buknánk a 600 ezertől 10 millió forintig terjedő támogatást.

A CSOK esetében valóban vannak az ingatlantulajdonra vonatkozó szabályok, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelent eleve kizáró okot az igénylésnél, mint azt előzetesen sokan gondolják. Egyedül azt kell szem előtt tartani, hogy mekkora tulajdoni hányaddal rendelkeznek az igénylők egyéb ingatlan(ok)ban. Nézzük a legfontosabb ide vonatkozó szabályokat:

 • Szerencsés a helyzet, ha az igénylők új lakás vásárlásra vagy építésre használják fel a támogatást, mert ebben az esetben gyakorlatilag bármennyi ingatlanjuk lehet és a tulajdoni hányad sem számít az egyes ingatlanokban.
 • Nagyobb korláttal a használt lakásvásárlás és a bővítési felhasználás esetén lehet összefutni, ugyanis ebben ekkor az igénylők tulajdoni hányada nem haladhatja meg az 50%-ot egyéb ingatlanban.

Gyakorlatilag az utóbbi esetben sem az számít, hogy az igénylőknek egyenként hány ingatlanban van tulajdona, hanem az a lényeges, hogy a tulajdoni hányaduk ne legyen több mint 50%. Ugyanakkor, ha például az egyik házastárs nevén 50%-ot meghaladó mértékben, vagy netán egy az egyben szerepel egy lakás, akkor már bukták a CSOK-ot.

Fontos, hogy a feltételnek való megfelelést csak az igénylés időpontjában nézik meg, utána már akár változhatnak a tulajdoni arányok is. Amennyiben az igénylésnél az 50%-os kritériumot nem sikerül teljesíteni, megoldásként még szóba jöhet, hogy például az ingatlan felét vagy egészét egyenes ági rokonnak (például nagyszülő, szülő, gyermek) ajándékozzuk (így a 9%-os ajándékozási illeték megúszható).

Jól látszik, hogy nem árt utánajárni a részleteknek, mert könnyen lehet, hogy a mi élethelyzetünkben is igénybe tudjuk venni a támogatást.

Szeretnéd megtudni, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra? A következő kalkulátor segítségével ezt könnyen kiderítheted!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A CSOK-kal járó kötöttségeket se felejtsd el!

Bármilyen felhasználási célról is legyen szó, nagyon lényeges szabály, hogy abban a lakásban kell életvitelszerűen lakni, amelyhez a CSOK-ot felhasználtuk. Ezen kívül 10 évig az adott ingatlanban is kell élni, továbbá ez alatt az idő alatt az állam belegyezése nélkül nem terhelhető meg hitellel és nem is adható el a lakást. Vagyis nem számolhatunk azzal, hogy például befektetési célból, albérlőknek való kiadásra vásároljunk egy ingatlant a támogatásból.

Ráadásul, ha valami miatt mégis a 10 éves időszak előtt el kéne adni az ingatlant (például válás), akkor komoly szankciókkal kell számolni, hiszen a teljes támogatást késedelmi kamattal növelve vissza kell fizetni.  Ugyanakkor, hogyha a CSOK-os ingatlant mégis eladnánk, és egy nagyobbra cserélnénk le, akkor át lehet vinni a kedvezményt az újonnan vásárolt lakásba.Viszont ekkor a kincstárnak egy letéti számlájára átmenetileg be kell fizetni a kedvezmény összegét. Ha sikerül az új lakást megszerezni, és a terheket átjegyzik, akkor utána a kincstár visszautalja az összeget.

Arra is számítani kell, hogy ha azt az elmúlt 5 éven belül adtuk el és most CSOK-kal vásárolnánk használt lakást, akkor a vételár összegét szintén be kell forgatni az ingatlanba.

10 Hozzászólás

 1. Németh Péter

  Üdv!

  Tudomásom szerint el lehet adni a CSOK-os házat/lakást. Semmilyen büntetést és kamatot nem kell visszafizetni, ha meghatározott időn belül új, szintén a CSOK paramétereinek megfelelő lakást/házat vesz/épít a család, amibe vissza kell forgatni a CSOK összegét. Bizonyára vannak feltételek, de kérem a cikkírót, hogy nézzen ennek utána, és javítsa a cikket!

  Üdv,
  NP

  1. bankmonitor.hu

   Üdv! A cikk utolsó bekezdésében pontosan arról volt szó, amit Ön is leír. Íme az említett rész: “ha úgy adódna, hogy a régi ingatlanunk eladnánk, és egy nagyobbra cserélnénk le, akkor az eladási árat be kell forgatni a CSOK-kal vásárolt lakásba”. Az sehol sem szerepel, hogy ekkor bármilyen büntetést vagy kamatot kellene fizetni. Így hibát nem vétettünk, de a biztonság kedvéért kiegészítettük a cikket. A lényeg, hogy nagyobb hasznos alapterületű és értékű ingatlanra lehet csak átvinni a CSOK-ot, és akkor is lehet akadály. Hiszen a CSOK összegének megfelelő összeget a kincstárnál letéti számlára kell helyezni. Üdv!

 2. H. Krisztina

  Üdvözlöm, az érdekelne a CSOK-kal kapcsolatban, hogy igénybe vehetném e én is. Négy gyermekünk van, a legnagyobb már betöltötte a 18. életévét, de tanulói jogviszonnyal rendelkezik. Jelenleg tulajdonomban(100% ban az én tulajdonom) áll egy használtan vásárolt ingatlan, mely közel 100 m2 nagyságú, de sajnos devizahitellel terhelt, melyet nem tudtunk fizetni, és el kell hogy adjunk, hogy a bankot kifizethessük. Röviden ez az élethelyzetünk, ezért kérdezem, hogy lehetségese e esetleg a CSOK-kal újra saját ingatanhoz jussunk.

  Válaszát előre is köszönve maradok tisztelettel

  H.Krisztina

 3. Roland

  Tisztelt Bankmonitor!

  Az igénylők tulajdoni hányadát illetően szeretnék érdeklődni, hogy csak lakóingatlanra vonatkozik-e az 50%-os felső határ használt lakásvásárlás esetén? Például egy garázs esetében is kikötés-e, hogy legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada lehet valamelyik CSOK igénylőnek?

  Előre is köszönöm!

 4. DD

  Kedves Bankmonitor!

  Ez mit jelent??
  “Arra is számítani kell, hogy ha azt az elmúlt 5 éven belül adtuk el és most CSOK-kal vásárolnánk használt lakást, akkor a vételár összegét szintén be kell forgatni az ingatlanba.”

  1. bankmonitor.hu

   Kedves DD!

   A CSOK szabályai alapján arról van szó, hogy az 5 éven belül eladott ingatlan árát fel kell használni, ha a CSOK-kal szeretne újabb használt lakást vásárolni.
   Például tételezzük fel, hogy most CSOK segítségével szeretnénk vásárolni egy 20 millió Ft értékű használt lakást. Ehhez eladtuk a 10 millió Ft értékű ingatlanunk, vagyis ezt önerőként fel kell mutatnunk az új lakás vásárlásánál.

 5. DD

  Kedves Bankmonitor!

  Tavaly eladtunk egy 14,4 milliós lakást, most szeretnénk venni CSOK-kal használt házat, a 2 között tehát 1,5-2 év fog eltelni. Közben albérletet fizettünk, gyerekünk született, tehát a lakáshitel visszafizetése után fennmaradt összeg már nincs meg. Ezt fel kellene tudni mutatni, vagy nem lehet kapni CSOK-ot?
  Nagyon köszönöm a választ!

 6. DD

  Tegnap elolvastam a 12 oldalas kormányzati anyagot a használt lakáshoz igénybevehető állami támogatásokról és nem láttam ilyet.

 7. szabóné zsuzsa

  Bejegyzett élettársaknak kell lenni új háznál???? Új házépítésnél a társaknak mekkora tulajdoni hányadnak kell lenni külön-külön?? Csak a nő egyedül kérheti-e a CSOk-t?? Köszönöm

 8. Pné H. J.

  Én azt szeretném megkérdezni, hogy lakáskivásárlásra igénybe vehető-e a CSOK? A testvéremmel 50-50%-ban tulajdonosai vagyunk egy ingatlannak és őt szeretném kivásárolni, lényegében ez is lakásvásárlás, de erről nem találtam pontos leírást, hogy felhasználható-e ilyen célra.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 02. 22.

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest.  Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.