Betöltés

A drágább végül a jobb lakáshitel? Mutatjuk, mire figyelj!

szerző: Bankmonitor
2017-10-12

Szinte hihetetlen, de ma lakáshitelre akár már 2,65%-os THM mellett is hozzájuthatunk. Azért is meglepő ez, mert a hitelkamat még a várható infláció szintjét sem haladja meg, ráadásul a megtakarítások kamatától is alig drágább a hitelfelvétel. Persze nem érdemes pusztán az olcsóságra alapozni, hiszen már az 5-10 évre előre ismert törlesztőt nyújtó hitelek is 3,6% – 4,9%-os THM-mel mennek. A CashMester legújabb részében röviden bemutatjuk mire lehet számítani a lakáshiteleknél.

Mi történt pontosan?

Iszonyatosan pörög az ingatlanpiac és ezzel párhuzamosan a lakáshiteleknél is nagy az érdeklődés. Előfordulhat, hogy még a szomszéd is elköltözik mellőlünk és ő is az olcsó, 3% alatti kamattal elérhető lakáshitelekről áradozik. Most annak jártunk utána, hogy melyek a legkedvezőbb lakáshitelek, és hogy az alacsony kamat ellenére miért lehet a drágább törlesztésű hitel a jobb választás.

Mit jelent ez magyarul?

Rendkívül kedvező most a csillagállás hitelfelvételhez. 10 millió forintot 20 évre már 2,65%-os THM mellett is felvehetsz, ami történelmi mélypontnak számít. Ráadásul azt látjuk, hogy a lakáshitel kamatoknál most még az infláció is magasabb, vagyis külön előny, hogy a pénz vásárlóértékének csökkenésénél is olcsóbb a hitel. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy az egyéves lakossági állampapír is 2%-ot fizet, vagyis szinte elhanyagolható a különbség a hitel és megtakarítás kamata közt.

Az örvendetes, hogy ennyire olcsón is lehet hitelt kapni, de ha lakáshitelt szeretnél, vajon egyből rohanj is ilyet felvenni? Ha figyelembe veszed, hogy legolcsóbbnak a rövid kamatperiódusú (3, 6, 12 hónap) hitelek számítanak, akkor nem feltétlenül. Ugyan az olcsóság nagy előny tud lenni, viszont ezeknél a hiteleknél nagymértékben ki vagy téve a kamatkockázatnak. Vagyis adott esetben a törlesztőd is drágulhat.

Kétségtelenül nem könnyű a választás, de ha a biztonság is fontos szempont, akkor a fix hitelek (3, 5, 10 év, vagy a hitel teljes futamideje alatt rögzített) között érdemes szétnézni. Egy 5-10 éves rögzítésű hitel már kellő védelmet nyújt a kamatemelkedés ellen, ráadásul a kalkulátorunk alapján a legjobb ajánlatok már 3,6% – 4,9% közötti THM-mel elérhetőek. Tehát igazán olcsón megválthatod a biztonságot is.

A jegybank terveinek köszönhetően a közeljövőben várhatóan nem lesz dráma, vagyis alacsonyak maradhatnak a kamatok. De a lakáshitel 15-20 éves időtartamára ezt hiba lenne kivetíteni. Sőt teljesen reálisnak tartjuk, hogy már a következő 3-5 évben magasabb szintre kerülnek a kamatok. Tehát a saját vérmérsékletedtől függően kell eldöntened, hogy megéri-e számodra a drágább, de kiszámíthatóbb hitelt fizetni.

Miért kellene engem érdekelnie?

Mielőtt bármelyik lakáshitelre letennéd a voksod, célszerű a bankok ajánlatát megversenyeztetni egy összehasonlító kalkulátorral, mert óriási eltérések lehetnek köztük. Márpedig ez azt jelenti, hogy a hitel teljes visszafizetésén akár milliókat spórolhatsz.

Ugyanakkor, mai körülmények között nem egyértelműen az hozza meg a legjobb döntést, aki csak a legalacsonyabb induló törlesztésre hajt. Főleg úgy, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenésével is jelentősen csökkent a rögzített hitelek kamata. Adott esetben már csak 1-1,5%-kal drágábbak a fix hitelek a rövid kamatperiódusú társaiknál.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

 

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.