A drágább végül a jobb lakáshitel? Mutatjuk, mire figyelj!

 • 2017.10.12.
 • szerző: bankmonitor.hu

Szinte hihetetlen, de ma lakáshitelre akár már 2,65%-os THM mellett is hozzájuthatunk. Azért is meglepő ez, mert a hitelkamat még a várható infláció szintjét sem haladja meg, ráadásul a megtakarítások kamatától is alig drágább a hitelfelvétel. Persze nem érdemes pusztán az olcsóságra alapozni, hiszen már az 5-10 évre előre ismert törlesztőt nyújtó hitelek is 3,6% – 4,9%-os THM-mel mennek. A CashMester legújabb részében röviden bemutatjuk mire lehet számítani a lakáshiteleknél.

Mi történt pontosan?

Iszonyatosan pörög az ingatlanpiac és ezzel párhuzamosan a lakáshiteleknél is nagy az érdeklődés. Előfordulhat, hogy még a szomszéd is elköltözik mellőlünk és ő is az olcsó, 3% alatti kamattal elérhető lakáshitelekről áradozik. Most annak jártunk utána, hogy melyek a legkedvezőbb lakáshitelek, és hogy az alacsony kamat ellenére miért lehet a drágább törlesztésű hitel a jobb választás.

Mit jelent ez magyarul?

Rendkívül kedvező most a csillagállás hitelfelvételhez. 10 millió forintot 20 évre már 2,65%-os THM mellett is felvehetsz, ami történelmi mélypontnak számít. Ráadásul azt látjuk, hogy a lakáshitel kamatoknál most még az infláció is magasabb, vagyis külön előny, hogy a pénz vásárlóértékének csökkenésénél is olcsóbb a hitel. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy az egyéves lakossági állampapír is 2%-ot fizet, vagyis szinte elhanyagolható a különbség a hitel és megtakarítás kamata közt.

Az örvendetes, hogy ennyire olcsón is lehet hitelt kapni, de ha lakáshitelt szeretnél, vajon egyből rohanj is ilyet felvenni? Ha figyelembe veszed, hogy legolcsóbbnak a rövid kamatperiódusú (3, 6, 12 hónap) hitelek számítanak, akkor nem feltétlenül. Ugyan az olcsóság nagy előny tud lenni, viszont ezeknél a hiteleknél nagymértékben ki vagy téve a kamatkockázatnak. Vagyis adott esetben a törlesztőd is drágulhat.

Kétségtelenül nem könnyű a választás, de ha a biztonság is fontos szempont, akkor a fix hitelek (3, 5, 10 év, vagy a hitel teljes futamideje alatt rögzített) között érdemes szétnézni. Egy 5-10 éves rögzítésű hitel már kellő védelmet nyújt a kamatemelkedés ellen, ráadásul a kalkulátorunk alapján a legjobb ajánlatok már 3,6% – 4,9% közötti THM-mel elérhetőek. Tehát igazán olcsón megválthatod a biztonságot is.

A jegybank terveinek köszönhetően a közeljövőben várhatóan nem lesz dráma, vagyis alacsonyak maradhatnak a kamatok. De a lakáshitel 15-20 éves időtartamára ezt hiba lenne kivetíteni. Sőt teljesen reálisnak tartjuk, hogy már a következő 3-5 évben magasabb szintre kerülnek a kamatok. Tehát a saját vérmérsékletedtől függően kell eldöntened, hogy megéri-e számodra a drágább, de kiszámíthatóbb hitelt fizetni.

Miért kellene engem érdekelnie?

Mielőtt bármelyik lakáshitelre letennéd a voksod, célszerű a bankok ajánlatát megversenyeztetni egy összehasonlító kalkulátorral, mert óriási eltérések lehetnek köztük. Márpedig ez azt jelenti, hogy a hitel teljes visszafizetésén akár milliókat spórolhatsz.

Ugyanakkor, mai körülmények között nem egyértelműen az hozza meg a legjobb döntést, aki csak a legalacsonyabb induló törlesztésre hajt. Főleg úgy, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenésével is jelentősen csökkent a rögzített hitelek kamata. Adott esetben már csak 1-1,5%-kal drágábbak a fix hitelek a rövid kamatperiódusú társaiknál.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

 

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.