Betöltés

Tessék, itt van 6 életmentő tanács, ha hitelt veszel fel!

szerző: Bankmonitor
2017-10-09

A hitel alapvetően nem ördögtől való dolog, megfelelő módon használva életünk számos pontján nyújthat segítséget, nagyon is hasznos eszköz lehet. Azzal van inkább a baj, ha valaki nem ésszerűen dönt, és olyan hitelbe ugrik bele, amivel megégetheti magát. Most néhány kérdést gyűjtöttünk össze, amit érdemes tisztáznod, ha a lehető legnagyobb hatékonysággal szeretnéd használni a hitelt.

Ha hitelről van szó, gyakran szélsőséges véleménnyel találkozhatsz: egyesek szerint teljesen elítélendő dolog a hitel, ugyanakkor mások szinte mindent hitelből vásárolnának meg. Természetesen valahol a kettő között van az igazság, hiszen vannak olyan élethelyzetek, mikor nem jutnánk egyről a kettőre a saját erőnkből. Ugyanakkor sokféle hitelkonstrukcióval összefuthatsz és mindnek megvan a maga buktatója. Éppen ezért nem árt a néhány kérdést letisztázni magadban.

Megnézted, hogy mit is kínál a piac?

Nagyon lényeges, hogy a lehető legalaposabban járd körül a lehetőségeket, mielőtt egy hitel mellett döntenél. Itt korántsem arról van szó, hogy az olcsóbb vagy a drágább kenyeret veszed-e le a polcról, hanem hosszú évekre szóló anyagi kötöttségről, így pontosan tisztába kell kerülni az előnyökkel, hátrányokkal. Az is igaz, hogy nem pusztán a saját bankunk ajánlataira, és a szembejövő hirdetésekre kell alapozni. Fontos a tudatosság, vagyis hogy pontosan tudjuk miért tettük le az adott hitel mellett a voksunk (futamidő, kamatperiódus). Döntés előtt ajánlatos egy hitelkalkulátort megnézni, amivel fel tudjuk térképezni, mit is kínál a piac, bármilyen hitelkonstrukcióról legyen szó.

Megteszel mindent, hogy hamarabb letudd a tartozást?

Amennyiben van lehetőséged még a hiteltörlesztés mellett is megtakarítani, érdemes azt arra fordítani, hogy csökkentsd a tartozásod. Ezzel jelentős összegeket spórolsz meg, mert összességében kevesebb kamatot kell visszafizetni, sőt még akár hamarabb le is pörög a hitel. Havi szinten takarékoskodva a lakáshitel mellé például egy lakástakarékot célszerű kötni (akár néhány ezer forinttól is), mert itt az állami támogatás sokat dob a betörleszthető pénzen. De akkor is érdemes előtörleszteni, ha olyan megtakarítás szabadult fel, amihez évekig nem nyúlnál hozzá, mert az előnyökből kiindulva ennél jobb befektetés nincsen.

Körbenéztél már, hogy van-e kedvezőbb konstrukció?

Akár lakáshitelről,  személyi kölcsönről, vagy hitelkártyáról van szó, bármikor dönthetsz úgy, hogy kedvezőbbre cseréled azokat. Hazánkban általánosságban alacsony a hitelkiváltási hajlandóság, pedig ha régebben vetted fel a hitelt, könnyen előfordulhat, hogy jóval magasabb kamatokat fizetsz, mintha ma csapnál le a legkedvezőbb ajánlatra. Márpedig egy kedvező cserével például egy lakáshitel esetében akár több millió forintos összeget is meg tudsz spórolni a hitelen.

Nézz utána, hogy melyik lehet a legkedvezőbb lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Biztos, hogy jól használod a hitelkártyád?

A hitelkártya nagyon hasznos tud lenni, sőt még pénzt is kereshetsz vele, amennyiben ügyesen használod. Fontos, hogy akkor vásárolj vele, ha a vásárlásaidat határidőre vissza tudod fizetni a jövedelmedből, különben máris ketyeg az igen magas, 40% közeli hitelkamat. Nem igazán ajánlatos az átmeneti pénzhiányok áthidalására sem alkalmazni, pláne nem készpénzt felvenni vele. Ezenkívül úgy tudod a legjobban kiaknázni a plasztikkal járó visszatérítéseket, ha a vásárlási szokásaidnak leginkább megfelelő kedvezménycsomagot választod. Ha nap, mint nap hitelkártyával vásárolsz, és mindig visszatöltöd a keretet a fizetésedből, évente akár több tízezer forintos hasznod is keletkezhet.

Magad előtt görgeted a folyószámlahiteled?

Sokan csábulnak el a fizetésük akár háromszorosát is meghaladó folyószámla hitelkerettől és emiatt előfordul, hogy csak maguk előtt görgetik az adósságot. Ilyenkor csakis kellő önfegyelemmel, a hó végén, a bankszámlán törlesztésére hagyott összeggel lehet visszafizetni a hitelt. Ne feledd, csak akkor vedd igénybe a folyószámlahitelt, ha az átmeneti pénzzavarokra vagy biztonsági vésztartalékként használod, és minél gyorsabban vissza tudod fizetni a bank pénzét. A fizetés mértékét meghaladó kiadásokat célszerű már személyi kölcsönből megoldani.

Miért nem szabadulsz hamarabb a diákhiteltől?

A megfelelő anyagi háttér hiányában az egyetemi évek átvészeléséhez sokaknak a diákhitel szolgáltatja az alapot. A felsőoktatásban töltött évek után jó eséllyel kapnak egy jól fizető állást, így már nem okoz problémát a törlesztők visszafizetése sem. Ugyanakkor sokan a lehetőségeikhez képest túlságosan is elnyújtják a visszafizetést, pedig a kötelező törlesztőn felül is tudnának fizetni, esetleg még előtörlesztésre is lenne lehetőség (ráadásul ez költségmentes). Az előtörlesztéssel közvetlenül a tőke csökken, az alacsonyabb tartozásra pedig kisebb kamatot számolnak fel. Ergo kevesebbet fizetsz vissza és gyorsabban is lejár a tartozás.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.