Betöltés

Ezzel az egyszerű lépéssel milliókat spórolhatsz a hiteleden!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-30

Biztos te is ismersz olyat a környezetedben, akinek van lakáshitele, amit akár már évekkel ezelőtt vett fel. Még akkor is, ha csak néhány év telt el, érdemes megnézni a bankok ajánlatait, utánajárni, hogy milyen feltételekkel váltható kedvezőbbre a lakáshitel. Most olyan alacsonyra estek le a kamatok, hogy nagy valószínűséggel a hitelkiváltással egy csomó pénzt megspórolhatsz. A CashMester legújabb számában is ennek jártunk utána, ha átfutod, akkor kiderül, miért is lehet olyan előnyös ez a megoldás.

Mi történt pontosan?

Az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően eljött az ideje, hogy komolyan elgondolkodj a régi lakáshiteled kiváltásán, mert abból számos előnyöd származhat. Ugyanakkor meglepő módon a meglévő hiteleket nagyon kevesen váltják ki egy olcsóbb, jobb verzióra és inkább a régió kedvezőtlenebb hitelben ülnek. A tavalyi adatok tanulsága szerint 85 ezer db újonnan folyósított lakáshitel közül mindösszesen 3,7 ezernél volt a cél a hitelkiváltás, ami csupán 4,4%-os arányt jelent.

Mit jelent ez magyarul?

Számos módon pénzügyi előnyt kovácsolhatsz abból, ha kihasználod az alacsony kamatok nyújtotta lehetőségeket. Márpedig 3 fontos tényező, mint a törlesztő, a futamidő, és a kamatperiódus számodra kedvező változásán keresztül is jobb helyzetbe kerülhetsz. Vegyük is sorra röviden az egyes variációkat:

  • a régi hiteleddel megegyező törlesztőrészlet mellett rövidebb futamidő alatt tudott visszafizetni a hitelt,
  • ugyanolyan törlesztő mellett biztonságosabbá teheted a lakáshitelt, azáltal, hogy hosszabb kamatperiódusra váltasz (akár végig fix hitelre)
  • csökkenő havi kiadás mellett nem változik sem a futamidő, sem a kamatperiódus.

Mondani sem kell, hogy a felsoroltak közül bármelyik esetben jobban jársz, mintha a régi hitelt fizetnéd. Az alacsonyabb futamidőt magyarázni sem kell, hiszen kinek ne érné meg hamarabb letudni a hitelt. A hosszabb kamatperiódusra váltás kiszámíthatóságot visz a rendszerbe, így egy esetleges kamatemelkedés ellen nyújt védelmet. Persze az is jó alku, ha minden változatlansága mellett kevesebbet fizetsz havonta.

Egyszerre akár két tényezőt is a számodra kedvező irányba billenthetsz, de ez mindig a hiteled jellemzőitől és az élethelyzetedtől függ. A lényeg, hogy fennáll a lehetőség, hogy összességében jóval kevesebbet fizess vissza a banknak.

Miért kellene engem érdekelnie?

Amennyiben még 3-4 éve vetted fel a hiteled, a mostanihoz képest kétszer magasabb lakáshitel kamattal találkozhattál. Míg akkor 8-9%-os kamattal mentek a lakáshitelek, addig ma már 2,7%-on is eléred őket (persze nem mindig a legolcsóbb hitel a jó választás!).

Pár évente egyébként sem árt felülvizsgálnod, hogy nem akadnak-e kedvezőbb ajánlatok, bármilyen hitelről is legyen szó. Kár lenne elszalasztanod a hitelkiváltással járó pénzügyi előnyt, ha csak annyiba kerül, hogy felütsz egy online kalkulátort, vagy bemész a bankodba érdeklődni. Az ügyintézéssel járó macera sem lehet kifogás, hiszen ez ahhoz képest eltörpül, amit végül nyerhetsz!

Vegyünk példaként egy 3 éve 5,3%-os kamattal felvett 1 éves kamatperiódusú 10 milliós, 20 éves futamidejű hitelt 67,6 ezres havi törlesztővel. Most 3 évvel később ezt ki tudjuk váltani egy kedvező 5 éves kamatperiódusú 4,44%-os hitellel. Ha változatlan törlesztő mellett a futamidő csökkentést kérjük, akkor 17 év helyett 13,5 év alatt tudjuk kifizetni, ezzel összességében 5,3 milliót spórolva. Amennyiben a kisebb törlesztőt szeretnénk, havonta 10 ezer forintot spórolunk, ráadásul a hitelre összesen 4,5 millióval kevesebbet fizetünk vissza.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.