Ezzel az egyszerű lépéssel milliókat spórolhatsz a hiteleden!

szerző: Szabics Zsolt
2017. 08. 30.

Biztos te is ismersz olyat a környezetedben, akinek van lakáshitele, amit akár már évekkel ezelőtt vett fel. Még akkor is, ha csak néhány év telt el, érdemes megnézni a bankok ajánlatait, utánajárni, hogy milyen feltételekkel váltható kedvezőbbre a lakáshitel. Most olyan alacsonyra estek le a kamatok, hogy nagy valószínűséggel a hitelkiváltással egy csomó pénzt megspórolhatsz. A CashMester legújabb számában is ennek jártunk utána, ha átfutod, akkor kiderül, miért is lehet olyan előnyös ez a megoldás.

Mi történt pontosan?

Az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően eljött az ideje, hogy komolyan elgondolkodj a régi lakáshiteled kiváltásán, mert abból számos előnyöd származhat. Ugyanakkor meglepő módon a meglévő hiteleket nagyon kevesen váltják ki egy olcsóbb, jobb verzióra és inkább a régió kedvezőtlenebb hitelben ülnek. A tavalyi adatok tanulsága szerint 85 ezer db újonnan folyósított lakáshitel közül mindösszesen 3,7 ezernél volt a cél a hitelkiváltás, ami csupán 4,4%-os arányt jelent.

Mit jelent ez magyarul?

Számos módon pénzügyi előnyt kovácsolhatsz abból, ha kihasználod az alacsony kamatok nyújtotta lehetőségeket. Márpedig 3 fontos tényező, mint a törlesztő, a futamidő, és a kamatperiódus számodra kedvező változásán keresztül is jobb helyzetbe kerülhetsz. Vegyük is sorra röviden az egyes variációkat:

 • a régi hiteleddel megegyező törlesztőrészlet mellett rövidebb futamidő alatt tudott visszafizetni a hitelt,
 • ugyanolyan törlesztő mellett biztonságosabbá teheted a lakáshitelt, azáltal, hogy hosszabb kamatperiódusra váltasz (akár végig fix hitelre)
 • csökkenő havi kiadás mellett nem változik sem a futamidő, sem a kamatperiódus.

Mondani sem kell, hogy a felsoroltak közül bármelyik esetben jobban jársz, mintha a régi hitelt fizetnéd. Az alacsonyabb futamidőt magyarázni sem kell, hiszen kinek ne érné meg hamarabb letudni a hitelt. A hosszabb kamatperiódusra váltás kiszámíthatóságot visz a rendszerbe, így egy esetleges kamatemelkedés ellen nyújt védelmet. Persze az is jó alku, ha minden változatlansága mellett kevesebbet fizetsz havonta.

Egyszerre akár két tényezőt is a számodra kedvező irányba billenthetsz, de ez mindig a hiteled jellemzőitől és az élethelyzetedtől függ. A lényeg, hogy fennáll a lehetőség, hogy összességében jóval kevesebbet fizess vissza a banknak.

Miért kellene engem érdekelnie?

Amennyiben még 3-4 éve vetted fel a hiteled, a mostanihoz képest kétszer magasabb lakáshitel kamattal találkozhattál. Míg akkor 8-9%-os kamattal mentek a lakáshitelek, addig ma már 2,7%-on is eléred őket (persze nem mindig a legolcsóbb hitel a jó választás!).

Pár évente egyébként sem árt felülvizsgálnod, hogy nem akadnak-e kedvezőbb ajánlatok, bármilyen hitelről is legyen szó. Kár lenne elszalasztanod a hitelkiváltással járó pénzügyi előnyt, ha csak annyiba kerül, hogy felütsz egy online kalkulátort, vagy bemész a bankodba érdeklődni. Az ügyintézéssel járó macera sem lehet kifogás, hiszen ez ahhoz képest eltörpül, amit végül nyerhetsz!

Vegyünk példaként egy 3 éve 5,3%-os kamattal felvett 1 éves kamatperiódusú 10 milliós, 20 éves futamidejű hitelt 67,6 ezres havi törlesztővel. Most 3 évvel később ezt ki tudjuk váltani egy kedvező 5 éves kamatperiódusú 4,44%-os hitellel. Ha változatlan törlesztő mellett a futamidő csökkentést kérjük, akkor 17 év helyett 13,5 év alatt tudjuk kifizetni, ezzel összességében 5,3 milliót spórolva. Amennyiben a kisebb törlesztőt szeretnénk, havonta 10 ezer forintot spórolunk, ráadásul a hitelre összesen 4,5 millióval kevesebbet fizetünk vissza.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Nagyítóval áttekinteni a dokumentum részleteit

Mutatjuk, hogy mi segít a legjobb befektetést kiválasztani!

2018. 06. 06.

A megfelelő befektetési alap kiválasztása nem sétagalopp, de szerencsére kapunk segítséget is a döntéshez. Ugyanis minden befektetési alap rendelkezik egy pillanatok alatt áttekinthető dokumentummal, amiből aranyat érő információk derülnek ki...

Elér minket is az újabb ázsiai válság?

2018. 05. 30.

Rég nem látott feszültség jellemzi a fejlődő piacokat, ami az egyes országokat jellemző bizonytalanságok mellett lényegében a hosszú évek után változó amerikai hozamkörnyezet miatt alakult ki. A forint gyengülésén keresztül...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.