Betöltés

Ezzel az egyszerű lépéssel milliókat spórolhatsz a hiteleden!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-30

Biztos te is ismersz olyat a környezetedben, akinek van lakáshitele, amit akár már évekkel ezelőtt vett fel. Még akkor is, ha csak néhány év telt el, érdemes megnézni a bankok ajánlatait, utánajárni, hogy milyen feltételekkel váltható kedvezőbbre a lakáshitel. Most olyan alacsonyra estek le a kamatok, hogy nagy valószínűséggel a hitelkiváltással egy csomó pénzt megspórolhatsz. A CashMester legújabb számában is ennek jártunk utána, ha átfutod, akkor kiderül, miért is lehet olyan előnyös ez a megoldás.

Mi történt pontosan?

Az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően eljött az ideje, hogy komolyan elgondolkodj a régi lakáshiteled kiváltásán, mert abból számos előnyöd származhat. Ugyanakkor meglepő módon a meglévő hiteleket nagyon kevesen váltják ki egy olcsóbb, jobb verzióra és inkább a régió kedvezőtlenebb hitelben ülnek. A tavalyi adatok tanulsága szerint 85 ezer db újonnan folyósított lakáshitel közül mindösszesen 3,7 ezernél volt a cél a hitelkiváltás, ami csupán 4,4%-os arányt jelent.

Mit jelent ez magyarul?

Számos módon pénzügyi előnyt kovácsolhatsz abból, ha kihasználod az alacsony kamatok nyújtotta lehetőségeket. Márpedig 3 fontos tényező, mint a törlesztő, a futamidő, és a kamatperiódus számodra kedvező változásán keresztül is jobb helyzetbe kerülhetsz. Vegyük is sorra röviden az egyes variációkat:

 • a régi hiteleddel megegyező törlesztőrészlet mellett rövidebb futamidő alatt tudott visszafizetni a hitelt,
 • ugyanolyan törlesztő mellett biztonságosabbá teheted a lakáshitelt, azáltal, hogy hosszabb kamatperiódusra váltasz (akár végig fix hitelre)
 • csökkenő havi kiadás mellett nem változik sem a futamidő, sem a kamatperiódus.

Mondani sem kell, hogy a felsoroltak közül bármelyik esetben jobban jársz, mintha a régi hitelt fizetnéd. Az alacsonyabb futamidőt magyarázni sem kell, hiszen kinek ne érné meg hamarabb letudni a hitelt. A hosszabb kamatperiódusra váltás kiszámíthatóságot visz a rendszerbe, így egy esetleges kamatemelkedés ellen nyújt védelmet. Persze az is jó alku, ha minden változatlansága mellett kevesebbet fizetsz havonta.

Egyszerre akár két tényezőt is a számodra kedvező irányba billenthetsz, de ez mindig a hiteled jellemzőitől és az élethelyzetedtől függ. A lényeg, hogy fennáll a lehetőség, hogy összességében jóval kevesebbet fizess vissza a banknak.

Miért kellene engem érdekelnie?

Amennyiben még 3-4 éve vetted fel a hiteled, a mostanihoz képest kétszer magasabb lakáshitel kamattal találkozhattál. Míg akkor 8-9%-os kamattal mentek a lakáshitelek, addig ma már 2,7%-on is eléred őket (persze nem mindig a legolcsóbb hitel a jó választás!).

Pár évente egyébként sem árt felülvizsgálnod, hogy nem akadnak-e kedvezőbb ajánlatok, bármilyen hitelről is legyen szó. Kár lenne elszalasztanod a hitelkiváltással járó pénzügyi előnyt, ha csak annyiba kerül, hogy felütsz egy online kalkulátort, vagy bemész a bankodba érdeklődni. Az ügyintézéssel járó macera sem lehet kifogás, hiszen ez ahhoz képest eltörpül, amit végül nyerhetsz!

Vegyünk példaként egy 3 éve 5,3%-os kamattal felvett 1 éves kamatperiódusú 10 milliós, 20 éves futamidejű hitelt 67,6 ezres havi törlesztővel. Most 3 évvel később ezt ki tudjuk váltani egy kedvező 5 éves kamatperiódusú 4,44%-os hitellel. Ha változatlan törlesztő mellett a futamidő csökkentést kérjük, akkor 17 év helyett 13,5 év alatt tudjuk kifizetni, ezzel összességében 5,3 milliót spórolva. Amennyiben a kisebb törlesztőt szeretnénk, havonta 10 ezer forintot spórolunk, ráadásul a hitelre összesen 4,5 millióval kevesebbet fizetünk vissza.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

 • alapblog

  Janus-arcú 2018

  Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.