Megőrülünk a lakáshitelért, de vajon jól is választunk?

2017. 09. 20. szerző: bankmonitor.hu

Évek óta nem érdeklődtek ennyien a lakáshitelek iránt,  éppen ezért könnyen találsz a környezetedben olyat, aki hitelfelvételre készül, vagy éppen te is ebben a cipőben jársz. Mielőtt még bármi mellett elköteleződnél nagyon fontos, hogy letisztázd a kamatperiódus kérdését. Mivel abszolút győztest nem lehet hirdetni, ezért a CashMester legújabb részében összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, hogy a számodra leginkább megfelelő választás.

Mi történt pontosan?

Hihetetlenül nagy az érdeklődés a lakáshitelek iránt az utóbbi időszakban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a legfrissebb adatok szerint egy év alatt 40%-kal is több hitelt folyósítottak a bankok. Ugyanakkor a lakáshitel választás nem sétagalopp, hiszen akár évtizedekre szóló pénzügyi elköteleződésről van szó. Az ésszerű döntéshez elengedhetetlen, hogy jól átgondold a helyzetet, és tisztázd az egyik legfontosabb kérdést, hogy a kamatperiódussal együtt milyen kockázatot vállalsz be.

Mit jelent ez magyarul?

A kamatperiódus alapvetően meghatározza számodra, hogy mennyi időre ismert előre a törlesztőrészlet nagysága. Választhatsz olyan hitelt, ahol éven belül, 3-12 hónap alatt változhat a törlesztő, de olyat is, ahol akár 3- 5-10 évig vagy a hitel lejáratáig is változatlan marad (a fogyasztóbarát lakáshitelek csak ilyenek lehetnek). A havi törlesztő időközbeni változását pedig az okozza, hogy a piaci kamatok az aktuális szintjükről elmozdulnak, ez a pénzügyesek által sokat emlegetett kamatkockázat.

A gyakorlatban úgy néz ki a dolog, hogy minél rövidebb az időszak, amire ismert a törlesztő, annál alacsonyabb kamat, vagyis annál kisebb havi kiadás mellett kapható meg a hitel. Azonban lakáshitel kiválasztása nem olyan egyszerű, mintha a boltba betérve arról kellene dönteni, hogy az olcsóbb fehér, vagy a drágább teljes kiőrlésű kenyeret válaszd ki.

Sok mindentől függ, hogy az adott élethelyzetben melyik lehet a számodra megfelelő hitel. Például milyen futamidőt preferálnál, milyen önerő áll a rendelkezésedre, mennyire stabil a jövedelmi háttered. Így a rövid és hosszú kamatperiódusú hitel mellett egyaránt felsorolhatunk érveket. Ugyanakkor a hosszú távon rögzített hitel extrája, hogy felfogható úgy is, mint egy biztosítás, ami leveszi a válladról azt a kockázatot, hogy a kamatok emelkedése miatt a törlesztőd is elszálljon.

Márpedig az esély megvan rá, hogy a következő három-öt évben is elinduljanak felfelé a kamatok a mostani mélypontjukról. 10-20 év alatt pedig ki tudja, mi történik. Akár már néhány százalékos kamatemelkedés is elegendő ahhoz, hogy az évekre rögzített hitel legyen az olcsóbb. Hüvelykujj-szabály szerint 1%-os kamatemelkedés 8-9%-kal dobja meg a törlesztőt.

Miért kellene engem érdekelnie?

A választási lehetőséget meg kell becsülni, hiszen alapvetően jó dolog, hogy több alternatíva közül lehet választani. A statisztikák tanulsága szerint a hitelfelvételnél fele-fele arányban döntenek az emberek az olcsóság és a nagyobb biztonság mellett. Ugyanakkor bármelyik típusú hitel mellett is tedd le végül a voksod, elengedhetetlen, hogy tisztába kerülj annak minden előnyével és hátrányával. Csakúgy mintegy részvényvásárlásnál, pontosan lásd, hogy miért választottad pont azt.

Persze azt előre senki nem tudhatja, hogy melyik alternatívával jársz majd jobban, utólag meg könnyű okosnak lenni. A legfontosabb kérdés, hogy mi történhet időközben a kamatokkal. A vérmérsékletedtől is függ, hogy mennyire megnyugtató havonta néhány ezerrel többet kiadni a hitelért, annak tudatában, hogy így nem nyúlhatsz nagyon félre.

Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj a CashMester hírlevelünkre. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

Melyik a biztonságosabb, az állampapír vagy az ingatlan?

2018. 05. 09.

Egy friss felmérés alapján az emberek szerint az ingatlanbefektetés biztonságosabb lehet, mint a lakossági állampapír. Habár az ingatlanpiac jól ment az elmúlt években, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megvannak...

Kereskedelmi háborúzik Amerika – Hogyan érinthet minket?

2018. 04. 25.

A befektetőknek komoly fejtörést okoz, hogy vajon mi lesz az Amerika által kirobbantott kereskedelmi háború sorsa. Egyelőre ugyan még nem beszélhetünk komolyabb intézkedésekről, mindenesetre Amerika és Kína között már komolyabb...

Most éri meg igazán beszállni a magyar tőzsdére?

2018. 04. 18.

Az elmúlt időszakban nem unatkozhatott, aki aktívan figyelte a részvénypiacokat, nálunk éppen a választások borzolták a kedélyeket. Ugyan az eredmények meglepetést nem hoztak mégis sokan találgatják, hogy mi várhat a...

Blogajánló

  • alapblog

    Észt tervek

    Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.