Betöltés

Itt a mindent eldöntő ábra – Ha ezt tudod, más fejjel veszel fel hitelt!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-21

Egy lakáshitellel akár két évtizedre szóló pénzügyi döntést hozunk, így ajánlatos nagyon megfontolni a választást. Óva intenénk mindenkit a gyorsan (éven belül) változó kamatú hitelektől, mert számításaink szerint néhány év múlva 1-2%-kal is nőhet a kamat, ami a törlesztőt 9-18%-kal emelheti meg. Sokkal jobb választás egy például 5 évre rögzített kamatú hitel, aminél 5 évre kiszámíthatóságot kapunk a kezünkbe.

Hitelt felvenni ma nem is lehetne könnyebb, az egyik legfontosabb kérdés az, hogy miként tudunk spórolni a hitelen, vagyis miként tarthatjuk a lehető legalacsonyabban a banknak fizetett összeget. Egy 10 millió forintos hitelnél például, ha végső soron 5%-os kamat helyett 7%-ot kell fizetnünk, akkor 20 év alatt kamatként közel 3 millió forinttal fizetünk ki többet.

Az örök kérdés, hogy mit tegyünk, felvegyük:

 • a legolcsóbb lakáshitelt, aminek a törlesztőrészlete akár 3-6 havonta változik és nehezen kiszámítható,
 • vagy válasszunk egy legalább 3-5 évre fixált kamatú hitelt és a biztonságot, aminél azért az induló törlesztő magasabb lesz.

Meglátásunk szerint, a legjobban akkor járunk el, ha rögzített kamatú hitelt választunk, mert most olcsón megválthatjuk a kiszámíthatóságot. A 6 havonta változó hitelek 3%-os THM-nél vehetők fel, ellenben egy 5 évre rögzített kamatú hitel 4,5%-on. Most még nem látjuk, de tapasztalni fogjuk, hogy idővel megindulnak a kamatok felfelé és akkor az egyre nagyobb törlesztőrészlet miatt átkozni fogjuk a napot, amikor egy olcsónak tűnő hitel mellett tettük le a voksunkat.

Nagyon nagy kockázatot látunk most a gyorsan (éven belül) változó kamatú hiteleknél. Hiszen a jegybank nagyon leszorította a hozamokat, gyakorlatilag nulla közelébe, azonban ez a helyzet a következő években alapvetően át fog alakulni.

Figyelmeztető jel, hogy míg a várt infláció jövőre 3%, addig az alapkamat 0,9%, míg a változó kamatozású hitelek árazásához használt BUBOR mindössze 0,15%-on áll. Nem hihetjük, hogy ez a helyzet végérvényesen így marad és ezt be is bizonyítjuk. Mindez azért kulcskérdés, mert hüvelykujj szabály szerint 1% kamatemelkedés a törlesztőt 8-9%-kal emeli meg.

Megnéztük, hogy az állampapírpiac alapján most mi a várakozás a következő évekre. Ez alapján pedig nem túl rózsás a helyzet. A következő 3-5 évben például minden további nélkül megemelkedhet a rövid hozam 1-2%-ra, amit természetesen egy gyorsan változó kamatú hitelnél a bank érvényesíteni is fog. Vélhetően nem lennénk boldogok, ha azt látnánk, hogy a törlesztő néhány év múlva az induló értékhez képest 10-20%-kal megnő.

Nem mellékesen megjegyeznénk, hogy ha a kamatot a bank 1-2% közötti értékkel elmozdítja, akkor pont ott vagyunk, hogy már el is veszik az előnye a változó kamatú lakáshitelnek, a például 5 évre rögzített kamatú hitelhez képest. Sőt, a mostani számítások szerint akár visszatérhet a 3 hónapos hozam a várt infláció közelébe, vagyis a 3%-os magasságba. Ha ez valóban így lesz, akkor a BUBOR is hasonló szintre emelkedhet, és ezzel együtt a törlesztő is.

Jogosan mondhatjuk, hogy az ötéves kamatrögzítésű hitel kamata is 5 év múlva nagyobb lehet. Ez valóban igaz, de ebben az esetben mi nem látunk akkora kockázatot, hogy valóban nagyobb kamatemelésre kerüljön sor. Véleményünk szerint sokkal kisebb az árazási anomália egy ötéves kötvényhozamnál, mint az éven belülieknél, így itt is kevésbé vagyunk kitéve a hozamok megemelkedésének.

Mindent egybevéve, egy újabb okot mutattunk arra, hogy miért is jó választás a biztonságos fix kamatú hitel egy változóhoz képest. Lakáshitel kalkulátorunkkal bárki megtalálhatja a magához legjobban illő hitelt. Ha bármilyen segítségre lenne szüksége, akkor is állunk rendelkezésére, szakértőink a kérdéseire a lehető leggyorsabban válaszolnak.

Kalkulátorunkkal most pár pillanat alatt megtudhatod, mire számíthatsz!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. kiskajman

  Már bocsi, de a mai világban csak a saját fejemmel veszek fel hitelt !!!

 2. gabork

  Én 20 évre vettem fel hitelt 5 éves kamatrögzítéssel. Most is jóval többet fizetek, mint egy 3 vagy akár 6 hónapossal mert biztosra szeretnék menni.. Kérdésem az lenne, hogy ha az 5-ik év végén elszállnak a kamatok, akkor a következő 5 évben sokkal magasabb törlesztőm lesz ? Ezt valahogyan ki lehet védeni ?! (mert ebben az esetben a “tuti” kamatperiódusommal sok pénzt bukok 10 éven keresztül

 3. Maci Laci

  Én a saját fejemmel se vettem fel hitelt, nemhogy a máséval!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.