Egy év alatt letudnám a lakáshitelem, mit ajánlanak?

szerző: Szabics Zsolt
2017. 09. 13.

„Lakást vásárolnánk 23 millió forint értékben. Már rendelkezünk 20 millió forint készpénzzel, a maradék 3 millió forintot vennénk fel lakáshitel formájában. Jövőre jár le egy lakástakarékpénztári szerződésem, ebből előtörlesztenék és várhatóan már 2018-ban a hitel teljes összegét kifizetnénk. Milyen kedvező megoldást tudnak ajánlani?” A kérdés speciális, amit most megválaszol szakértő kollégánk.

Nem gyakori, hogy ilyen kérdéssel összefutunk, mert a többség nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy minimális lakáshitellel vegyen lakást. Valószínűleg, azért is merült fel a kérdés, mert gyorsan meg akarják venni a lakást. Hiszen az elmondottak alapján, ha bő egy évet várnak, akkor egyébként is meglenne a pénzük a lakásra.

Az érdeklődő pénzügyi helyzete nagy bizonyossággal bőven megfelelő ahhoz, hogy hitelt kaphasson. Annyira alacsony a lakáshitel összege, hogy ahhoz nem kell 10 éven felüli futamidő, bőven bevállalható egy 3-5 éves futamidő is. Attól függően, hogy havi szinten mekkora költséget tudnak kigazdálkodni. Ezen felül még külön takarékoskodhatnak, amit bő egy év múlva a végtörlesztésre használhatnak fel.

Ami még fontosabb, mivel látják már előre, hogy maximum bő egy évig élnének csak együtt a lakáshitellel, ezért nyugodtan választhatják a legolcsóbb, gyorsan változó kamatú lakáshitelt. Miért mondjuk ezt? Mert a következő 1 évben nem számítanánk igazán nagy kamatemelkedésre, vagyis az elsődleges szempont az olcsóbb törlesztőrészlet lehet.

Csak összehasonlításul, ha 5 évre vesznek fel 3-6 havi kamatozású hitelt, akkor azt 300 ezer forintos családi jövedelem mellett 2,45-2,95%-os kamattal felvehetik. A törlesztőrészlet ekkor 86,5-87,2 ezer forint. Sőt a kamatot akár 2,25%-ra lenyomhatják (86,3 ezer Ft részlettel), ha bevállalják az induló díjakat.

Ergo, az a logika érvényesül, hogy a magasabb kamat együtt járhat kedvezményekkel az induló költségeknél. Erre azért kell nagy figyelmet fordítani, mert a piaci hiteleknél általános gyakorlat, hogy éven belüli visszafizetésnél az induló díjkedvezményeket behajtják az ügyfélen. Így megeshet, hogy nem is érte meg a díjkedvezményt választani, inkább az alacsonyabb kamatot.

Ehhez képest, ha egy 3 évig fix hitelt választanak, akkor a kamat 3,4-3,7% lesz, az induló törlesztőrészlet pedig 87,8-88,0 ezer forint. Havi alapon a különbség akár 2000 forint is lehet, ami éves alapon 24 ezer forint. Ez épp azt mondatná, hogy megéri a legolcsóbb lakáshitelt (3 havi kamatperiódust) választani.

Azt sem árt fejben tartani, hogy az előtörlesztésnek van díja a piaci hiteleknél, ami a kiváltott összeg 1-1,5%-a. A fogyasztóbarát lakáshitelek esetében annyi a könnyítés, hogy a lakástakarékból ingyenesen lehet előtörleszteni, egyébként maximum 1%-ot kérhet el a bank. Ilyen téren tehát a fogyasztóbarát hitel felé mozdul el a mérleg nyelve.

Ezt követően egyedileg lehet csak eldönteni, hogy mi lesz a jobb választás. A legolcsóbb hitel kamata 3 havonta változik, de ott van előtörlesztési díj minden esetben, míg a fogyasztóbarátnál a drágább törlesztőért cserébe a lakástakaréknál például ingyenesen lehet előtörleszteni. Mindezekkel együtt is az látszik hajszálnyival jobb megoldásnak, ha gyorsan változó kamatú hitel mellett teszik le a voksot. A kisebb törlesztő nyereségét ugyanis nem viszi el teljesen az előtörlesztés díja.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Mutatjuk, melyik 6 éves lakástakarék most a befutó!

2018. 06. 21.

A lakástakarék választás, mint bármelyik más pénzügyi döntés, ugyanúgy alapos megfontolást igényel. Pontosan ebben segít a futamidő egyenértékes összehasonlításunk, amelyben a lakástakarékok olyan jellemzőit hangoljuk össze, mint a számlanyitási díj...

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Blogajánló

  • alapblog

    Hétvégi cikkajánló

    Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.