Betöltés

Pénzeső a magyar tőzsdén – Ebből mi sem maradhatunk ki?

szerző: Bankmonitor
2017-08-23

Jól megy a magyar tőzsde sora, különösen a kis részvények teljesítménye lehet szembetűnő, hiszen volt olyan papír, ami, több mint 30%-ot is emelkedett. Nem árt azonban résen lenni, hiszen a részvény amúgy is kockázatos terep, ahol már jelentős összegeket lehet bukni. A CashMester legújabb számában a kis részvényekkel foglalkozunk, megnézzük kinek éri meg ide fektetni, és mire érdemes figyelnie.

Mi történt pontosan?

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, ami jelenleg a magyar tőzsdén történik: a piac teljesítményét tükröző BUX részvényindex történelmi csúcsra került, és 1 év alatt csaknem 35%-kal ment feljebb. Az hagyján, hogy a nagyobb részvények jól teljesítenek, de most még a kisebb papírokkal is kiugró hozamot lehet elérni (például Appeninn, CIG Pannónia). Sok kisbefektető kaphatja fel a fejét a részvények szárnyalása láttán, de vajon nekünk is megéri a meggazdagodás reményében beszállni a részvénypiacba?

Mit jelent ez magyarul?

Az közismert, hogy a részvénnyel nem csak nagyot lehet nyerni, hanem éppenséggel nagy bukókba is bele lehet futni. Nem véletlenül tartják a részvényt a legkockázatosabb befektetések között számon.

Ugyanakkor a kisebb cégek részvényei még kockázatosabbak, mint a nagyobb vállalatok (blue chipek) papírjai. Ennek alapvetően a kevésbé stabil működés az oka, de gyakran az egyedi események hatásai is nagyobb mértékben befolyásolják a részvény árfolyamának alakulását (például milyen nagybefektető szállt éppen be a cégbe). Apropó, érdemes általánosságban különbséget kell tenned a hosszú és rövid távú árfolyammozgások között, hiszen ennek a kisebb cégeknél még jelentősebb szerepe van.

A részvény pillanatnyi árfolyama gyakran nem annak a valós értékét tükrözi. Rövidtávon óriási szerepe van a rózsaszín ködnek, a megelőlegezett bizalomnak is, és bizony a befektetők sokszor többet látnak bele egy sztoriba, mint amire okot adna a vállalat valós helyzete. Ilyenkor kilő a részvény árfolyama, azonban félő, hogy hosszabb távon visszaesik a régebbi szintekre. Érdemes megnézni az aktuálisan kiugró teljesítményű papíroknál is, hogy hosszú évekig hol tartózkodott az árfolyamuk!

Ráadásul nem csak az árfolyam ingadozása jelent kockázatot a kisebb részvényeknél. Megeshet, hogy hiába vagy óriási nyerőben, egyszerűen nem tudsz túladni a részvényeiden, mert ehhez nem elég nagy az értékpapír forgalma (más szóval nincs vevő azon az áron, amiért te megválnál tőle). Így egy viszonylag kis befektetést is problémás lehet lezárni, lehet csak kisebb összegekben, időben elnyújtva tudod megvalósítani. Márpedig ilyenkor minden perc sokat számít.

Miért kellene engem érdekelnie?

Hajlamosak vagyunk sodródni az árral, és csak azért beszállni a részvénybe, mert a barátunk is nagyot kaszált vele, vagy a média is folyton ezzel foglalkozik. Nagyon is intő jel lehet, amikor már azok is sorra vásárolják a részvényeket, akik egyébként korábban rá se néztek volna erre a befektetésre. És most is pusztán azért érdeklődnek, mert látták, hogy a múltban milyen eredményeket lehetett elérni.

Rendkívül fontos a tudatososság, mindig fel kell tenni a kérdést, hogy tulajdonképpen miért is fektettem be, mi volt vonzó a részvényben? Amennyiben nem találsz erre alapos okot, csak az árfolyam alakulásra, a médiára, ismerősöktől hallottakra támaszkodnál, inkább maradj távol a befektetéstől.

Végső soron lehet, hogy nagynak látszik az árfolyam ingadozása, de egy kisebb összeggel még csak azt sem mondhatod el, hogy meggazdagszol. Egy fél milliós befektetésnél 20-30% ugyan 100-150 ezer forintos hozamot eredményezhet, azonban a kockázatokat figyelembe véve nem biztos, hogy megéri. Hát még akkor, ha minden forintodat részvénybe fektetnéd, mert ilyenkor más célok előrébb valók, nem itt kell megütnöd a főnyereményt.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

  • alapblog

    Theresa vakhite

    Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.