Betöltés

Ezt az 5 tippet fogadd meg, ha megtakarításod van

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-11

A brit népszavazás az emlékezetes nap óta lázban tartja az embereket, különösen azokat, akiknek van megtakarításuk, mert a saját bőrükön érezhették az oda-vissza csapódó árfolyamokat. Az egyik neves amerikai gazdasági lap több szakembert is megkeresett az események kapcsán, hogy mondják el tanácsaikat az ehhez hasonló esetek kivédésére. A következőkben ezeket vesszük sorra, mert sokat lehet tanulni belőlük, és talán könnyebben tudjuk venni a nagyobb akadályokat ezt követően.

Időzítés: a vesztesek játéka

Még a legjobb szakemberek is meglehetősen rossz hatásfokkal látják előre a sorsfordító földrajzi-politikai eseményeket, egyszerűen azért, mert az ember képtelen megbirkózni a bizonytalansággal és az események összetettségével. Ráadásul ennél még nehezebb, ha az események befektetésekre gyakorolt hatását akarjuk megmondani, hiszen sokszor a logikusnak tűnő folytatással éppen ellenkező válik valóra. Csak egy példa, attól még, hogy a gazdasági növekedés lassabb vagy gyorsabb, még nem következik automatikusan, hogy alacsonyabb vagy magasabb hozamot érhetünk el. Ehhez még hozzávehetjük azt a szemléletet is, miszerint a piacokat a rövid távú spekulánsok tartják a markukban, és sok esetben képtelenség megmondani a döntésüket. Kézenfekvő a következtetés: nem szabad azzal vesződni, hogy jó beszállási időpontot keressük, mert kudarcra vagyunk ítélve.

Az emberek rendre meglepetéssel szolgálnak

Hosszabb időszakot áttekintve a piacok általában racionálisan, okosan és megfontoltan képesek válaszolni az olyan nagy kérdésekre, mint hogy mi történik, ha egy ország elhagyja az EU-t. Rövid távon azonban az árfolyamokat az irracionális emberi viselkedés irányítja. A Nobel-díjas Robert Shiller a könyvében éppen azt írja, hogy a piacok valójában emberiek, és az emberi döntések nem vezethetők le logikus lépések következményeként. A jó hír ebben az, hogy kellően hosszú időszakot követően ezek az átmeneti hibák kiküszöbölhetők és végül a magasabb kockázatvállalás is megtérül.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Le-fel-oldalazás: kit érdekel évtizedek múlva

A Brexit érezhetően megijesztette a befektetőket, de talán még ők sem tudják, hogy minek kellene következnie. Az amerikai tőzsde vezető részvényindexe, az S&P 500 két nappal a döntés után 5,3 százalékos mínuszban állt, majd a következő három nap szinte a teljes esést le tudta dolgozni. Tagadhatatlan, hogy az árfolyamok egyik vagy másik irányba ugrálása nehéz helyzet elé állítja a befektetőket, de ezen túl kell tenniük magukat. Rövid távon hajlamosak vagyunk az érzelmeinkre hallgatni, könnyelműen el is adhatjuk a befektetésünket, amikor összecsapnak felettünk a fellegek, de akkor meg izgulhatunk azon, hogy mikor szálljunk vissza. Nem éri meg az egésszel foglalkozni a híres amerikai befektető, John Bogle szerint, sokkal jobb, ha kellően hosszú távon gondolkozunk, és nem remeg meg a lábunk minden egyes esésnél.

Banálisan hangzik, de osszuk fel több részre a megtakarításunk

Bonyolultan hangzik, de egyáltalán nem az, egyszerűen azt a tanácsot kell elsajátítani, hogy a befektetésünket több helyre tegyük. Bőven megférnek egymás mellett a különböző befektetések, a legjobb, ha olyannal is rendelkezünk, ami akkor tud jól teljesíteni, ha a többinek éppen gyengébben megy. Ezáltal pánik idején sem szenvedünk el akkora veszteséget, mintha egyetlen helyen lett volna a pénzünk. El kell ismerni, hogy nem egyszerű feladatról van szó. Már csak azért sem, mert az átlagos befektető a végletek embere, amikor minden emelkedik, akkor kockáztatni akar és részvényt venni, amikor pánik van, akkor túlságosan elfogult lesz, és a biztonságot tartja szem előtt. A legjobb, ha a két szélsőség helyett az arany középutat választjuk.

A jó tanácsadó kihúzhat minket a slamasztikából

Az egyik legnagyobb előnye, ha az embernek van egy jó pénzügyi tanácsadója, hogy az át tudja beszélni velünk a történteket. Különösen akkor vagyunk fogékonyak a tanácsokra, ha valami rosszul sül el, a brit szavazást követő sokk tipikusan ebbe a kategóriába tartozott. Shiller szerint sokkal több befektetőnek lenne szüksége tanácsadóra, mert hiszi azt, hogy a profik ilyenkor megnyugtatnák az ügyfeleket, alternatív lehetőségeket vázolnának fel és több információval látnák el őket. Persze még a legjobb tanácsadó is hajlamos hozzáidomulni az ügyfelekhez kritikus helyzetekben és nem feltétlenül mer ellent mondani. Ezért a befektetők oldaláról is szükség van folyamatos tanulásra, hogy az érzelmek helyett a józan eszünkre tudjunk hallgatni.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy hasonló helyzetben Te meddig bírnád cérnával, akkor töltsd ki a Befektetői tesztünket!  

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Hogyan válasszam ki életem első befektetési alapját?

2019. 05. 28.

Előző cikkünkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miként keresheted meg kezdő befektetőként életed első alapkezelőjét, akire jó esetben hosszú távon is rábízhatod befektetni való pénzeszközeid. Most az első...

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

2019. 05. 21.

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.