Betöltés

Ezt az 5 tippet fogadd meg, ha megtakarításod van

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-11

A brit népszavazás az emlékezetes nap óta lázban tartja az embereket, különösen azokat, akiknek van megtakarításuk, mert a saját bőrükön érezhették az oda-vissza csapódó árfolyamokat. Az egyik neves amerikai gazdasági lap több szakembert is megkeresett az események kapcsán, hogy mondják el tanácsaikat az ehhez hasonló esetek kivédésére. A következőkben ezeket vesszük sorra, mert sokat lehet tanulni belőlük, és talán könnyebben tudjuk venni a nagyobb akadályokat ezt követően.

Időzítés: a vesztesek játéka

Még a legjobb szakemberek is meglehetősen rossz hatásfokkal látják előre a sorsfordító földrajzi-politikai eseményeket, egyszerűen azért, mert az ember képtelen megbirkózni a bizonytalansággal és az események összetettségével. Ráadásul ennél még nehezebb, ha az események befektetésekre gyakorolt hatását akarjuk megmondani, hiszen sokszor a logikusnak tűnő folytatással éppen ellenkező válik valóra. Csak egy példa, attól még, hogy a gazdasági növekedés lassabb vagy gyorsabb, még nem következik automatikusan, hogy alacsonyabb vagy magasabb hozamot érhetünk el. Ehhez még hozzávehetjük azt a szemléletet is, miszerint a piacokat a rövid távú spekulánsok tartják a markukban, és sok esetben képtelenség megmondani a döntésüket. Kézenfekvő a következtetés: nem szabad azzal vesződni, hogy jó beszállási időpontot keressük, mert kudarcra vagyunk ítélve.

Az emberek rendre meglepetéssel szolgálnak

Hosszabb időszakot áttekintve a piacok általában racionálisan, okosan és megfontoltan képesek válaszolni az olyan nagy kérdésekre, mint hogy mi történik, ha egy ország elhagyja az EU-t. Rövid távon azonban az árfolyamokat az irracionális emberi viselkedés irányítja. A Nobel-díjas Robert Shiller a könyvében éppen azt írja, hogy a piacok valójában emberiek, és az emberi döntések nem vezethetők le logikus lépések következményeként. A jó hír ebben az, hogy kellően hosszú időszakot követően ezek az átmeneti hibák kiküszöbölhetők és végül a magasabb kockázatvállalás is megtérül.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Le-fel-oldalazás: kit érdekel évtizedek múlva

A Brexit érezhetően megijesztette a befektetőket, de talán még ők sem tudják, hogy minek kellene következnie. Az amerikai tőzsde vezető részvényindexe, az S&P 500 két nappal a döntés után 5,3 százalékos mínuszban állt, majd a következő három nap szinte a teljes esést le tudta dolgozni. Tagadhatatlan, hogy az árfolyamok egyik vagy másik irányba ugrálása nehéz helyzet elé állítja a befektetőket, de ezen túl kell tenniük magukat. Rövid távon hajlamosak vagyunk az érzelmeinkre hallgatni, könnyelműen el is adhatjuk a befektetésünket, amikor összecsapnak felettünk a fellegek, de akkor meg izgulhatunk azon, hogy mikor szálljunk vissza. Nem éri meg az egésszel foglalkozni a híres amerikai befektető, John Bogle szerint, sokkal jobb, ha kellően hosszú távon gondolkozunk, és nem remeg meg a lábunk minden egyes esésnél.

Banálisan hangzik, de osszuk fel több részre a megtakarításunk

Bonyolultan hangzik, de egyáltalán nem az, egyszerűen azt a tanácsot kell elsajátítani, hogy a befektetésünket több helyre tegyük. Bőven megférnek egymás mellett a különböző befektetések, a legjobb, ha olyannal is rendelkezünk, ami akkor tud jól teljesíteni, ha a többinek éppen gyengébben megy. Ezáltal pánik idején sem szenvedünk el akkora veszteséget, mintha egyetlen helyen lett volna a pénzünk. El kell ismerni, hogy nem egyszerű feladatról van szó. Már csak azért sem, mert az átlagos befektető a végletek embere, amikor minden emelkedik, akkor kockáztatni akar és részvényt venni, amikor pánik van, akkor túlságosan elfogult lesz, és a biztonságot tartja szem előtt. A legjobb, ha a két szélsőség helyett az arany középutat választjuk.

A jó tanácsadó kihúzhat minket a slamasztikából

Az egyik legnagyobb előnye, ha az embernek van egy jó pénzügyi tanácsadója, hogy az át tudja beszélni velünk a történteket. Különösen akkor vagyunk fogékonyak a tanácsokra, ha valami rosszul sül el, a brit szavazást követő sokk tipikusan ebbe a kategóriába tartozott. Shiller szerint sokkal több befektetőnek lenne szüksége tanácsadóra, mert hiszi azt, hogy a profik ilyenkor megnyugtatnák az ügyfeleket, alternatív lehetőségeket vázolnának fel és több információval látnák el őket. Persze még a legjobb tanácsadó is hajlamos hozzáidomulni az ügyfelekhez kritikus helyzetekben és nem feltétlenül mer ellent mondani. Ezért a befektetők oldaláról is szükség van folyamatos tanulásra, hogy az érzelmek helyett a józan eszünkre tudjunk hallgatni.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy hasonló helyzetben Te meddig bírnád cérnával, akkor töltsd ki a Befektetői tesztünket!  

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

  • alapblog

    Más pénze, más problémája

    A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.