Ekkorát estek a befektetéseid a Brexit miatt

2016. 07. 01. szerző: bankmonitor.hu

A múlt héten a britek az EU-ból való kilépésre szavaztak, és ezzel az egész világ részvény- és kötvénypiacán jókora felfordulást okoztak. Mindez a magyar megtakarítók között igen népszerű befektetési alapok árfolyamaira is rányomhatta a bélyegét. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen mértékben. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mely alapok vesztettek, és melyek nyertek a legtöbbet a Brexiten az elmúlt bő egy hét alatt.

Több mint egy hét telt el az idei év meglepetését hozó brit referendum óta. A kezdeti felbolydulás után tehát most már kezd szétoszlani a füst. Érdemes ezért megnézni, hogy a magyar megtakarítóknak mekkora veszteséget hozott a Brexit szavazás (ha hozott egyáltalán).

Hogy ezt megállapíthassuk, az alábbiakban a magyar befektetési alapoknak a szavazást megelőző, majd azt követő néhány napban bemutatott árfolyammozgásait vizsgáljuk. Természetesen egy befektetési döntésben ennél mindenképpen hosszabb időtávot kell figyelembe venni. Az alábbi vizsgálat mindössze arra szolgál, hogy a Brexit szavazás befektetési alap árfolyamokra bemutatott hatását szemléltetni tudjuk.

Az abszolút hozamú alapok jól állták a sarat

Az abszolút hozamú alapok egyik legnagyobb erénye, hogy nemcsak az árfolyam növekedésén, hanem annak esésén is hozamot tudnak generálni (ezt ún. short pozíciók révén tudja elérni). A múlt heti szavazáshoz hasonló helyzetekben pedig éppen ezek az alapok nyerhetik a legtöbbet, ugyanis a szavazás bármelyik kimenetelén nyerhetnek. Az alapok kezelőinek „mindössze” azt kell jól megtippelniük, hogy melyik forgatókönyv fog megvalósulni.

Ennek megfelelően a BAMOSZ adatbázisában szereplő abszolút hozamú alapok mindössze 37%-ánál lehetett árfolyamesést megfigyelni a szavazás következtében (a szavazást megelőző és azt követő árfolyamok alapján). Tízből hat ilyen alap tehát megfelelően védekezett vagy még nyerni is tudott a múlt heti felforduláson.

A legnagyobb esést a Plotinus Származtatott Befektetési Alap szenvedte el, ami több mint 4,2%-ot esett a szavazást követő napon. De, mint az fentebb említettük, nem csak veszíteni lehetett a Brexit szavazáson. Az ADÜTON Származtatott Befektetési Alap erre a legjobb példa, aminek árfolyama a szavazást követően egy nap alatt 12%-ot emelkedett.

A kötvényalapok is szépen szerepeltek

A kötvényalapok majdnem fele is megúszta a szavazást bármiféle árfolyamesés nélkül. Az alapok 47%-ánál árfolyam-emelkedésnek örülhettek a befektetők a szavazás körüli napokban. De azokat a megtakarítókat sem érte nagyobb baj, akik a rosszabbul teljesítő alapokba fektették a pénzüket. A legnagyobb egy napos esést elszenvedő alap, a Budapest Abszolút Kötvény Alapok Alapja bár 2,2%-ot veszített értékéből, árfolyama néhány nappal később már vissza is korrigált a szavazást megelőző szintek közelébe.

A részvényalapoknál viszont folyt a vér

A britek távozásának hírére a devizákon kívül a részvények reagáltak a leghevesebben. Éppen ezért a legnagyobb veszteségeket is a részvényalapoknál figyelhettük meg. Ezeknek közel 60%-a szenvedett el árfolyamesést, bár ennek mértéke is igen tág határok között mozgott.

A szavazást követő napon a Concorde Hozamfizető Származatott Alapja vesztette a legtöbbet, több mint 8,1%-ot. A tőzsdéken uralkodó pánikot pedig jól mutatja, hogy ugyanebben az időszakban a legnagyobb nyereséget az OTP Ázsiai Ingatlan alapja érte el egy mindössze 0,96%-os egy napos hozammal.

A vegyes alapok sem úszták meg szárazon

Érdekes módon a vegyes alapoknak a részvényalapoknál is nagyobb hányada, összesen 63%-a szenvedett el árfolyamesést a szavazást követően. Annak köszönhetően viszont, hogy ezek az alapok kötvényeket is tartanak, az esések mértéke nem volt olyan súlyos, mint a részvényalapoknál.

A szavazást követő napon a K&H megtakarítási cél február részalap esett a legnagyobb mértékben, közel 4,2%-ot. A Dialóg Konzervatív Alap pedig ugyanez az idő alatt 0,49%-ot emelkedett, amivel a legnagyobbat emelkedő vegyes alap lett.

Természetesen sem a vegyes alapoknál, sem a többi típusnál nem lehet tudni, az árfolyammozgások mögött pontosan mekkora mértékben játszott szerepet a brit szavazás. Könnyen lehet, hogy jó pár alap éppen ugyanezt az árfolyammozgást mutatta volna be akkor is, ha semmiféle referendumról nem szavaznak június 23-án.

Nagy a valószínűsége azonban, hogy a nagyobb árfolyamesések mögött igenis a Brexit állt. Mint azonban azt látni lehet, az alapok árfolyamai a legrosszabb esetben sem estek még 10%-ot sem, ráadásul nagy részük már meg is kezdte a visszakorrigálást. A befektetési alapok mögött álló szakemberek tehát ismét jól vizsgáztak, és egy világraszóló sokkot is megfelelően vészeltek át.

Ha Te is befektetési alapokba szeretnéd fektetni a pénzedet, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat, amely segítségével több száz alap között válogathatsz.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

A Brexit az angliai magyarok életét is gyökeresen megváltoztatja

2016. 10. 15.

Sok magyar honfitársunk próbált szerencsét Nagy Britanniába, akiknek a helyzete egyre romlani látszik a Brexit megszavazását követően. A bizonytalan kilátás, a külföldi munkavállalókat érintő szabályok szigorodása, valamint a nagymértékű font...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.