Norbi részvények: lehetne egy kicsit zsírosabbat?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 09. 09.

Tegnaptól vásárolhatók meg a rövidesen tőzsdére lépő Norbi részvények. A hazai tőzsdén olyan ritka a részvénykibocsátás, mint Sas-kabaréban a poén, ennek ellenére szinte nincs senki, akinek legalább egy ismerőse ne próbálta volna ki magát a tőzsdén és rendelkezne egy „szenzációs” sztorival. A Norbi részvényjegyzés kapcsán három kérdést feszegetünk: mikor és kinek éri meg részvénybe fektetni, miben különbözik egy részvénykibocsátás, a már tőzsdén lévő részvények vásárlásától, s végül talán a legaktuálisabb: megéri most Norbi részvényt vásárolni?

Mikor és kinek éri meg részvénybe fektetni?   A részvény a legkockázatosabb befektetési lehetőségek közé tartozik. Lehet vele nyerni 30-50%-ot és ugyanennyit veszíteni is akár egy éves időtávon. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy nem szabad gondolni sem rá. A részvényeknek a kockázatos mivoltuk miatt hosszú távon több hozamot kell termelniük, mint a bankbetéteknek, vagy kötvényeknek.   Ha részvény befektetésen gondolkozunk a következő alapszabályokat érdemes szem előtt tartanunk: 

 • egy adott részvénybe ne tegyük a megtakarításunk több mint 5%-át (különösen igaz ez azokra, akik még soha nem fektettek részvénybe) 
 • ha kezdők vagyunk a tőzsdén, akkor a részvénybefektetések teljes súlya ne haladja meg megtakarításainkon belül a 20%-ot 
 • a tőzsdézést kezdjük stabilabb (nagyobb és évek óta profitábilisan működő) cégek részvényeinek megvásárlásával 
 • nézzük meg, hogy az a befektetésre kiszemelt cég hogyan teljesített a válság időszakban (ez most nem lesz nehéz, elég megnéznünk a 2008-2013 közötti árbevétel és profit alakulást) 
 • kezdőként válasszunk olyan céget, ami nem „most találja fel a spanyol viaszt”, azaz a hétköznapi ember számára is jól érthető tevékenysége van és nem egy olyan innovációt fejleszt, melynek termékét még soha senki nem vásárolta meg 
 • fontos a tőzsdei forgalom is: ha pl. egy millió forintért vásárolnánk egy részvényt, de annak a napi átlagos forgalma csak 1-2 millió Ft, az egyet fog jelenteni azzal, hogy a vásárláskor és az eladáskor is gyakorlatilag mi magunk leszünk a „piac”, azaz egy közel lakatlan szigeten próbálunk majd eladni egy kiló paradicsomot a Lehel-piac helyett 
 • egyedi részvény helyett érdemes inkább első körben részvényeket tartó befektetési alapot (részvényalapot) venni, és azon keresztül megbarátkozni az részvénypiaccal

  A részvénybefektetéseknek, a konkrét részvény kiválasztásának természetesen szinte külön tudománya van. A fentiek főként kezdeti iránymutatásra alkalmasak.   
Miben különbözik egy részvénykibocsátás, a már tőzsdén lévő részvények vásárlásától?   Ha tőzsdén van már egy részvény több éve, akkor a mögötte álló cég teljesítményét nagyon könnyen vizsgálni tudjuk. Megnézhető, hogy jobban, vagy rosszabbul teljesített-e a versenytársaknál. Vizsgálható, hogy a menedzsment által egy-egy nyilatkozatban elmondottak a későbbiekben valóssággá váltak, vagy inkább a mese és a fantázia világában maradtak.   Az új részvények kibocsátásakor történő befektetés egy kicsit más tészta. Nagy a felhajtás abból adódóan, hogy egy-egy sikeres részvénykibocsátás hatalmas profitot tud hozni a befektetőknek. Az összes nagy hazai kibocsátás is gyakorlatilag ebbe a kategóriába tartozott. Egy kicsit rossz hír, hogy a múlt idő az előző évezredre vonatkozik, de még inkább az 1998 előtti időszakra…   Az elmúlt években láthattunk nagyon jó részvénykibocsátásokat és itt most nemzetközi porondról pl. a LinkedIn-t említenénk. Míg nagyon rosszat is, ahol a hazai befektetők is megégették magukat: a Facebook esetében nagyon sokat kellett várni ahhoz, hogy pozitív hozamot érjen el a kibocsátáskor vásárló befektető.   Az elsődleges mondanivalónk talán összefoglalható annyiban, hogy új részvényekbe történő befektetésnél sokkal nagyobb körültekintésre van szükség, mint már piacon lévők esetében.   
Norbi részvények: nem túl szálkás?   A tőzsdére lépő Norbi cégről érdemes tudni, hogy egy újonnan alapított cégről van szó. Nincs mögötte értelmezhető, több éves múlt, így a befektetés kockázata már ebből a tényből adódóan is magasan meghaladja az átlagosat.   A befektetési lehetőséget részleteiben megvizsgáló szakértőt, Somi Andrást, a KBC Securities vezető elemzőjét kérdeztük arról, hogy mi a véleménye elemzői szemmel a Norbi részvényekről. 

Véleményét az alábbiakban foglaljuk össze: 

 • tőzsdei összehasonlításban kis cégről beszélünk 
 • valószínűleg kicsi lesz a forgalma, mely önmagában növeli a kockázatot 
 • rendkívül érdekes, hogy a cég működése a márkára és a franchise jogokra épül. Ebből származik a bevétel 90%-a 
 • DE ennek ellenére a brand, a márka nem a cég tulajdona, hanem Schobert Norberté, aki határozottan nem mondott le róla 
 • a kibocsátás során nem kerül nyilvánosságra, hogy Schobert Norbert milyen ellenértéket kap potenciálisan a jövőben a márka használatért 
 • összefoglalóan tehát: a cég egyetlen értékében, a márkáéban tőzsdei befektetők nem vásárolnak tulajdont 
 • a részvényértékesítés struktúrája sem szokványos: először a részvényeket eladják a jelenlegi tulajdonosok, majd visszateszik egy részét tőkeemelésként Konklúzió 

Elképzelhető, hogy az évszázad befektetése lesz a Norbi részvény. Ennek valószínűsége azonban olyan kicsit, hogy a tapasztalatlan befektetőknek talán érdemes inkább más részvénnyel próbálkozni elsőként. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Így fialtatják a pénzük a leggazdagabbak

2017. 03. 30.

Néhány tízmillió forinttól már elérhető a privát banki szolgáltatás. De miben különbözik a prémium és a privát ügyfél? Mi a különbség vagyonkezelés és vagyonkezelés között? Mire kell figyelnie az egyszeri...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.