Befektetések luxuskivitelben – Hol fialtatják a pénzüket a gazdagok?

Befektetések luxuskivitelben – Hol fialtatják a pénzüket a gazdagok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-23 Frissítve: 2021-08-06
 

Valószínűleg mindenki szeretné a legjobb helyen tudni a pénzét és nincs ez másként a legtehetősebbekkel sem. Számukra már a privátbankok nyújtotta lehetőségek is nyitva állnak, amelyek biztosítják a vagyon szakszerű megőrzését/gyarapítását. Egy átlagos háztartáshoz képest hasonlóság a lakossági állampapír magas aránya, ugyanakkor itt már jóval kockázatosabb befektetések is előfordulhatnak. Sőt, sokan csak a pénz földrajzi megosztásában bíznak, így külföldön is jelentős összegeket helyeznek el.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Az elérhető adatok szerint ma a hazai privátbankokban, vagyis a legtehetősebbek által elérhető banki szegmensben már több mint 4 ezer milliárd forintnyi összeget kezelnek. Ráadásul évről-évre dinamikusan növekszik is a leggazdagabbak vagyona, csak a tavalyi évben mintegy 200 milliárdos volt a bővülés.

Egy-egy számla tulajdonosa átlagosan 100 millió forinttal is rendelkezik, persze a vagyon megoszlása korántsem mindegy, hiszen egy ügyfél több számlával is rendelkezhet. Mindenesetre azt érdemes tudni, hogy a privátbankoknál mintegy 25-40 milliós megtakarítási szinttől nyílnak ki a kapuk, általánosságban mégis 50-100 milliós vagyont el kell érni.

És hogy miről szól az egész privátbanki szolgáltatás? Egy bizonyos vagyoni szint fölött már nehéz a pénz kezelését önállóan megoldani, ezért a privátbankok komplex pénzügyi iránymutatást adnak, amibe beletartozik a befektetések körének meghatározása, a vagyon kezelése is. Emellett számos extra szolgáltatást is kínálnak, ami kiterjed a jogi-, adózási-, vagy éppen műkincs tanácsadásra.

Ezek alapján, ha a leggazdagabbak befektetéseinek összetételét kellene megtippelni, javarészt valamilyen egzotikus befektetésre tennénk le a voksunk. A valóság ezzel szemben az, hogy a vagyonosabb réteg megtakarításaiban nem feltétlenül a speciális, alternatív vagyonelemek dominálnak. Ugyanakkor az átlagos háztartáshoz képest a betétek és a készpénz aránya alacsonyabb, ezzel szemben a kötvények (többek között lakossági állampapírok), a befektetési alapok és részvények a meghatározóak.

A privátbanki beszámolók alapján a lakossági állampapírok és egyéb kötvények (akár vállalati kötvények), befektetési alapok valóban kiemelkedő arányban, akár 70-80%-ban képviseltetik magukat. Nem véletlen, hogy a lakossági állampapírok legnagyobb vásárlói is a privátbanki ügyfelek közül kerülnek ki, minden bizonnyal a prémium állampapír forgalmának felpörgésében is nagy szerepük van.

Ugyanakkor az igazán kockázatos befektetéseknek (egyedi részvények, strukturált kötvények) is szerep jut már, természetesen egy jól összeállított portfólióban. Emellett a devizák között megosztás is lényeges, vagyis nemcsak forintban igyekeznek befektetni, hanem például euróban, dollárban is. Mivel a befektetések értéke forintban kerül kimutatásra, elsősorban olyan devizák esetében érdemes gondolkodni, ahol a forint gyengülésére lehet számítani, hiszen ezzel az elérhető hozam is megnő.

Tulajdonképpen a vagyon nagyságától függően is változik a megcélzott vagyonkezelési stratégia és a szóba jöhető befektetések köre. 50-100 millió forintos vagyonnál nyilván a megtakarítás értékének akár dinamikus növelése van előtérben, ami a kockázatosabb befektetésekkel érhető el. Ugyanakkor több százmillió forintos vagyon felett egyre inkább a biztonságé és a vagyon értékének megőrzéséé a főszerep (infláció közeli hozam is megfelelő), amihez a kockázatmentes befektetések passzolnak.

Hirdetés

Hirdetés

Top ügyfeleknél már ez is szempont

Egy bizonyos vagyoni szinten túl már nemcsak a devizális megosztás, hanem a földrajzi diverzifikálás, vagyis a határokon átívelő vagyonkezelés is képbe kerül. Adott esetben a hazai privátbankok is átirányítják a régiós központjukhoz az ügyfeleket, de sokszor saját maguk keresik fel a külföldi vagyonkezelési célpontokat. Svájc például legendásan híres a vagyonkezelési szolgáltatásairól, de természetesen más országok is szóba jöhetnek. Az elmúlt időszakban fontos központtá vált a legtehetősebbek számára például a Közel-Kelet vagy éppen Ázsia is.

A külföldre vitt pénzek esetében sok esetben a politikai kockázatoktól való félelem is meghatározó. Például a 2011-es európai adósságválságot követő időszakban sokan érezték itthon is szükségét, hogy külföldi privátbankoknál helyezzék biztonságba a pénzüket. Megemlítenénk, hogy részben a hitelminősítők sorozatos leminősítései a bóvli kategóriába, és a forint nagymértékű gyengülése komolyabb pánikot eredményezett 2011 végén és 2012 első napjaiban, de utána sikerült megnyugtatóan kezelni a helyzetet.

Természetesen az adóoptimalizálás is felmerül az okok között. Ugyanakkor a vagyonok elrejtése a nemzetközi adatcsere egyezmények életbe lépésének köszönhetően egyre kevésbé hangsúlyos tényező (a külföldi bankoknak gyakorlatilag minden információt meg kell osztani az adóhatóságokkal).

Amennyiben nehezedre esik választani, vagy a korábbi döntéseddel nem vagy elégedett, keress minket! Segítettünk már lottómilliomosnak, svájci privátbankári szolgáltatást igénybe vevő vállalkozónak, és egyszerű embereknek is a személyes pénzügyi tanácsadásunk keretén belül.

Hirdetés
Hirdetés