Betöltés

Nyáron is megcsinálhatod a szerencsédet részvényekkel!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-06-30

Régóta tartja magát a mondás, hogy jobb nyáron elkerülni a tőzsdéket. Ezzel csak egy baj van, hogy már többször is bebizonyították, hogy az ellenkezőjét téve hosszú távon szép hozam ütheti a markunkat. Egyvalami biztos, hogy ekkor is megtalálhatjuk a számításunkat, akár úgy, hogy egy aktívan kezelt befektetési alapot választunk. Ez azért is jó, mert nem vagyunk kitéve egy részvény ide-oda csapkodásának.

Miért adnál el, ha pénzt is kereshetsz nyáron?

Régóta ismert mondás a tőzsdések körében a „sell in May and go away”, vagyis májusban adj el mindent, és csak ősszel térj vissza a parkettre. Nem megalapozatlanul az áll a háttérben, hogy a nyári uborkaszezonban jelentősen visszaesik a kereskedési aktivitás a cégeknél. Ahogy a tévécsatornák is őszre időzítik a nagy durranást és a legújabb műsoraikat, úgy a tőzsdén is gyakran várják szeptembertől-októbertől a megváltást.

Ha megnézzük az adatokat, akkor van is valóságalapja a mondásnak. A Fidelity nemrég bebizonyította, hogy az amerikai részvénypiac milyen teljesítményt hozott 1928 óta. Mint kiderült, a novemberi és áprilisi időszak között az átlagos emelkedés 5%-os volt, míg május és október között mindössze 2% volt a plusz átlagosan. Persze voltak nagyobb kilengések időközben, de látható, hogy igazán nagy mozgások a nyári uborkaszezonon kívül voltak.

Mégsem örülhetünk, hiszen a fentebb ismertetett elv szerint eljárva minden évben a májusi kiszállással 2%-os hozamtól estünk volta el átlagosan (költségekről nem is beszélve), ami egészen fájó lehet. Főleg úgy, hogy a preferált időszakban a hozam 5%-os volt, ehhez képest 40%-ot buktunk. Másként megfogalmazva, nem igazán vált volna be a stratégia, sokkal jobban jártunk volna, ha megvesszük az amerikai vezető részvényindexet és azt tartjuk sokáig.

Nézd meg, melyik befektetés hoz a legtöbbet!

Nem kell semmittevéssel tölteni az időnket

Aki már belekóstolt a tőzsdézésbe, az biztosan tudja, hogy az beszippantja az embert és állandóan kell egy kis energiafröccs, ami izgalomban tartja. Persze sok befektető azt a stratégiát követi, hogy megvesz egy-több részvény vagy részvényalapot és azt tartja akár évtizedeken át, de van egy elég széles tábor, aki folyamatosan keresi a jó beszállási lehetőségeket.

Számukra azért a nyári időszak is tartogat meglepetéseket. Annak ellenére, hogy nagyobb mozgások ilyenkor nincsenek, még egyedi vállalati gyorsjelentések igen, ami a nagy átlaghoz képest egy-egy részvény árfolyamát nagyobb mértékben is elviheti. Így, ha bemerünk vállalni akár nagyobb kockázatot is, akkor azt megtehetjük nyugodtan az uborkaszezonban is.

Ilyenkor a befektetési időtáv valószínűleg elég kicsi, előfordulhat, hogy valaki csak néhány napra vagy hétre venne meg egy papírt. Ne feledjük, hogy egyetlen részvény megvásárlásával nagy kockázatot vállalunk, érdemes ilyenkor beállítani egy stop-loss szintet, amivel bevédhetjük magunkat a nagyobb veszteségek ellen. A lényeg, hogy képesek legyünk higgadtan dönteni és elengedi egy veszteséges pozíciót is.

Persze követhetjük az arany középutat is, vagyis megvehetünk egy olyan vegyes vagy tisztán részvényalapot, amit aktívan kezelnek. Mindez azt jelenti, hogy az alapkezelő folyamatosan keresi a jó lehetőségeket és arra le is csap a befektetési politikája szerint. Ez akkor tud igazán jól működni, ha a részvénypiacok úgy általában nem teljesítenek jól, hanem inkább oldalazó mozgást végeznek.

De, ha úgy látjuk jónak, még bármikor megtehetjük, hogy eladjuk – részben vagy egészben – a részvényeinket és védelembe vonulunk átmenetileg. Gyakran alkalmazott megoldás, ha nem látunk jó befektetést, hogy inkább készpénzbe súlyozunk át. Ez azért is jó taktika, mert ha valóban ráakadunk valami ígéretesre, akkor lesz elég muníciónk, hogy azt kihasználjuk.

Az egészben az a legszebb, hogy bárki megtalálhatja a számítását, akár az olyan szegényesebb időszakban is, mint a nyár. A lényeg, hogy gyűjtsünk össze minél több információt és ami mellett letettük a voksunkat, azt alá is tudjuk támasztani. Legyen szó a tartásról, az aktív befektetési alap vételéről vagy éppen a kiszállásról.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. mindegy mar

  A stopot meg atugorja a reggeli nyitaskor az arfolyam, es bukta ezerrel…

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.