A forint vagy a deviza hiteles járt jobban?

 • 2014.11.19.
 • szerző: bankmonitor

A napokban benyújtották a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot, így szinte minden akadály elhárult az elől, hogy eldönthessük az elmúlt évek egyik legizgalmasabb kérdését: a forint vagy a svájci frank hiteles járt jobban? Kiszámoltuk, hogy egy 2007 elején 20 évre felvett 7 millió forintos hitel esetén, a visszatérítésből adódó tartozáscsökkenés, illetve a kamatszintek helyreállítása után a forint vagy a svájci frank alapú hitelt érte meg felvenni.

A kormány lakáshitel ügyben már többször hangsúlyozta, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forintban eladósodottak. Ezt az álláspontot erősíti az is, hogy a svájci frank alapú hitelek forintosítására nem kedvezményes, hanem 256,5 forintos piaci árfolyamon kerül sor. Emellett a Kúria döntésének egyetlen ez idáig nem vitatott eleme, hogy az árfolyamkockázatot az adósnak kell viselnie, hiszen korábban egy olcsóbb hitelt választott.

A lenti ábrán egy forintban és egy svájci frankban felvett, 7 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelt hasonlítottunk össze. Eleinte a svájci frankot választók örülhettek: több mint 5 és fél éven keresztül, egészen 2012 őszéig összességében kevesebbet törlesztettek bankjuknak, mint a forintosok. Ekkor azonban fordult a kocka és innentől kezdve már a forinthitelesek jártak jobban. Ezen nem változtat, hogy az elszámolásból várható visszatérítés mértéke 22-szer (!) magasabb a svájci frank hitelesek javára, sem a kamatszint helyreállítása, sem pedig a piaci árfolyamon végrehajtott forintosításból eredő törlesztőcsökkennés.

Hogyha a teljes futamidőt vizsgáljuk, akkor a forinthitelesek várhatóan 2,4 millió forinttal járnak jobban a svájci frank hitelesekhez képest. (Az eltérést a korábbi cikkünkhöz képest az időközben megjelent törvényi szabályozások indokolják.)

Hitelfelvételkor egy svájci frank mindössze 156 forintot, míg forintosításkor már 256,5 forintot ér. A devizahitelek forintosításával megszűnik az árfolyamkockázat, így már csak kamatkockázat marad (azaz, ha nő a kamat, emelkedik a törlesztőrészlet). A devizahitelek forintosítása szigorú feltételek mellett ugyan, de visszautasítható. Ekkor megőrzi a forint gyengülés kockázatát (és megnyeri az esetleges forint erősödés hatását), valamint ugyanúgy szembesül a változó kamat hatásával.

Ha kíváncsi vagy, hogy a hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

0 Hozzászólás

 • erzsebet.skrinyar 2014-11-19 14:23:58 - Válasz

  Eddig mindig az volt, hogy a forinthiteles nem járhat rosszabbul mint a devizahiteles, most akkor fordítani kell a devizahiteles sem járhat rosszabbul mint a forinthiteles talán meg kellene segíteni az árfolyamot annyival, hogy egyformán járjon minden hiteles. Ha a kormány tisztességes lenne megtenné, mivel ők járnak a legjobban és ők tehetnek róla, hogy a devizahiteles bajban van. Jobb lenne Orbánnak ha áldanák és nem átkoznák nem? ,Ha már eddig mindig arról volt szó, hogy a fointhitelesek nem járhatnak rosszabbúl mint a devizahitelesek , akkor talán meg kellene fordítani a devizahitelesek sem járhatnak rosszabbul, mint a forinthitelesek talán meg kellene annyival támogatni az árfolyamot a forintosításnál: Ez lenne tisztességes a kormánytól mivel ők járnak a legjobban és ők tehetnek erről, hogy idáig jutottak a hitelesek. ,Akkor ha már edig mindig csak azt hallottuk, hogy a forint hitelesn nem jáhat rosszabbul, mint a devizahiteles. Most kiderült, hogy mennyivel járt jobban a forinthiteles, talán meg kellene esgíteni az árfolyamot annyival, hogy egyenlően járjanak a forinthitelesek és a devizahitlesek. Ez lenne a tisztességes a kormánytól, főleg, hogy ők jártak a legjobban!!!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.