Ki járt jobban? A forint, vagy a deviza hiteles?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 11. 11.

A devizahiteles dráma egyik alapkérdése volt az elmúlt években és marad feltehetően a következőkben is: a forint, vagy a svájci frank hiteles járt jobban? Kiszámoltuk, hogy egy 2007 elején felvett 20 éves hitel esetében, figyelembe véve meglévő hiteltartozás várhatóan 20%-át kitevő visszatérítést is, a teljes futamidő alatt a forint, vagy a svájci frank hiteles pozíciója kedvezőbb.

Ma már adott szinte minden információ a számításhoz. Ismert, hogy mennyit kap vissza az átlagos svájci frank hiteles és mennyivel csökken jövő év elejétől a törlesztő részlete. Ugyancsak ismert, hogy a forintosítás piaci árfolyamon és nem kedvezményes árfolyamon fog megvalósulni.

Lakáshitel ügyben a kormányzat többször kiemelte, hogy nem járhat jobban a devizahiteles, mint a forint hitelesek. A Kúria döntésének mai napig egyetlen nem vitatott eleme a bankok részéről, hogy az árfolyam kockázatot az adósnak kell viselnie, hiszen egy olcsóbb hitelt választott.

Az alábbi ábra két 2007 januárjában, 7 millió Ft értékben, 20 évre felvett hitelből származó fizetési kötelezettséget hasonlít össze. Mint látható egészen 2012 közepéig (5 és fél éven keresztül!) a svájci frank hitelesek összességében kevesebbet fizettek a lakáshitelükért, mint a forint hitelesek. Ekkor következett be egy fordulópont, amin nem változtat sem a svájci frank hitelesek által várható banki visszatérítés (ezen hitelösszegnél átlagosan 1,76 millió Ft), sem a piaci árfolyamon történő forintra váltás 2015 elején.

Összességében a svájci frank hitelesek várhatóan közel 3 millió Ft-tal járnak rosszabbul, mint a forint hitelesek.

A fenti ábra a jövő vonatkozásában a jelenlegi kamatszintekkel számol. Ha valaki átváltja forintra a hitelét, akkor csak kamatkockázata marad (azaz, ha nő a kamat emelkedik a törlesztő részlet). Ha nem váltja át, akkor megőrzi a forint gyengülés kockázatát (és megnyeri az esetleges forint erősödés hatását), valamint ugyanúgy szembesül a változó kamat hatásával.

Ha az érdekel, hogy a Te hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. mferika

  Én 2007 októberében vettem fel yen alapu szabadfelhasználású hitelt, 11 millió ft-ot.nem tudom, hogy jobban járok e a forintosítással, mert erről senki nem ír.Ja hozzátartozik, hogy lakás kasszával rendelkezem a hitelhez, és árfolyam rögzitésbe is beszálltunk sajnos.Mi a jó nekem.

  2014.11.17.16:13

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.