A hiányzó 150 milliárd – legnépszerűbb alapok 2. rész

 • 2013.04.30.
 • szerző: bankmonitor

Több mint 500 milliárd forint sorsát követtük nyomon az előző írásunkban. Nyolc hónap alatt, a tavaly augusztusban megindult jegybanki kamatcsökkentési hullám óta ugyanis ekkora összeg áramlott a befektetési alapokba. Megnéztük, mik voltak a legkeresettebb alapok. Most megmutatjuk, mit vettek azért a hiányzó 150 milliárdért, ami az előző cikkünkből kimaradt. Olyan népszerű alapokról olvashatsz, mint a részvény- vagy tőkevédett alapok.

Mibe vándorolt több mint 500 milliárd forint? Neked is érdekes lehet… című cikkünkben foglalkoztunk a legkeresettebb befektetési alapokkal. Ezek a pénzpiaci alapok és kötvény alapok mellett az abszolút hozamú alapok voltak. Ám a vegyes alapokba, ingatlanalapokba, a tőkevédett alapokba és a részvényalapokba is több mint 150 milliárd áramlott az elmúlt 8 hónap alatt. Mit kínálnak ezek a befektetési alapok?

Ingatlanalapok (ajánlott időtáv 5 év)

Az ingatlanalapok renoméját igencsak megtépázta az ingatlanhitelezési problémákból kiindult válság. Az sem támogatta a népszerűségüket, hogy volt olyan időszak, amikor felfüggesztették a magyar ingatlanalapokat: az ügyfelek nem tudtak a pénzükhöz jutni. Sok ingatlanalapból a mai napig 90 napos késleltetéssel lehet kivonni a tőkét.  Az alapok teljesítménye sem egységes. Az első helyezett az
MKB Ingatlan Alapok Alapja 18,69%-os hozamához azért érdemes hozzátenni, hogy 2011-ben -18,14% volt a teljesítménye, míg 2012-ben 8,51%. A második és harmadik helyezettet ugyanúgy az Erste Alapkezelő kezeli és szerényebb, de kiegyensúlyozottabb teljesítményt tudhatnak magukénak:
ERSTE Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap 7,56%-ot, míg az
Alpok Nyíltvégű Ingatlan Alapok Alapja 7,10%-ot hozott az elmúlt egy év alatt. Fontos megemlíteni, hogy az ERSTE Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap dominálja a hazai ingatlan alapokat, az összes tőke több mint fele ebben az egy alapban található! (Számunkra egyébként egy fontos kérdés, hogy egy minden porcikájában szenvedő ingatlan piacon hogyan lehetett az elmúlt 5 évben folyamatosan pozitív teljesítményt elérni?)

Az ingatlanalapok általában hosszú távú befektetésekhez ajánlhatóak, de érdemes megnézni, mennyire kiegyensúlyozott teljesítményt hoznak. A relatíve szerényebb teljesítmények a betéti kamatok csökkenésével felértékelődhetnek, újra vonzóvá téve ezt az alaptípust.

Tőkevédett alapok (ajánlott időtáv 3 év)

A tőkevédett alapok azért népszerűek, mert itt a befektetett pénzt nem veszíthetem el, tehát csak a kamatot, hozamot teszem kockára. A legrosszabb esetben is visszakapom a befektetett tőkémet, ám hozamot nem érek el. Érdemes azért szem előtt tartani, hogy a tőkevédelemnek is ára van: az ilyen alapok általában alacsonyabb hozamot nyújtanak, mint az ugyanolyan eszközökbe befektető, de nem tőkevédett alapok. Ennek ellenére igen szép teljesítményeket láthatunk itt is. Első helyen a
K&H növekedés plusz származtatott zártvégű értékpapír befektetési alapját találjuk 35,47%-os teljesítménnyel. A második helyen az
OTP Reál Globális Nyilvános Hozamvédett Zártvégű Származtatott Alapja szerepel 29,86%-kal. A harmadik helyen a
K&H Fix Plusz 21 Származtatott Nyíltvégű alapja zárja a sort. Amint látható, a tőkevédett alapok között nem ritka a határozott futamidővel rendelkező, zártvégű alap. Sokan lekötött betét helyett választják a tőkevédett alapot, ám ez téves megközelítés! A bankbetét esetén nemcsak a tőkéd kapod vissza, de a kamatokkal is biztosan számolhatsz (amennyiben nem töröd fel idő előtt). A tőkevédett alapnál a tőkét mindenképp visszakapod negatív kimenetel esetén is, de az esetleges vételi jutalékkal, és a meg nem kapott biztos kamattal így is kevesebbet ér majd a pénzed. Mit szólnál, ha már a sokadik éve egy fillér kamatot sem kapnál a pénzed után?

Részvényalapok (ajánlott időtáv 7 év)

Ha a befektetési alapoknál magas hozamokról beszélünk, sokan egyből a részvényalapokra gondolnak. És nem véletlenül! Mindenki hallott már a részvényeken elérhető hozamokról, ami a részvényalap teljesítményének az alapja. Ehhez azonban olyan részvényeket kell találni, amiknek az ára emelkedik vagy a részvénytársaság osztalékot fizet. Gondolhatjuk, hogy ez a mostani változékony világban milyen nehéz feladat.

Ennek a kategóriának az első két helyén az 
AEGON IstanBull alapjának két sorozata található: egy
intézményi és egy
lakossági; 39,14% és 37,12%-kal.  A harmadik helyen szintén egy törökországi alapot látunk:
OTP Török részvényalapjának B sorozata 36,87%-ot ért el. Fontos tudni, hogy egy-egy ilyen ország-specifikus alapnál már a kockázati szint is igen magas. Például az IstanBull alappal akár több mint 40%-os veszteséget el lehetett könyvelni egy rosszabb időszak alatt.

Vegyes alapok (ajánlott időtáv 2-5 év)

Ahogyan a neve is mutatja, nem egy egységes befektetési alap kategória. Alapvetően lekötött betétekbe, kötvényekbe, részvényekbe fektetnek az ilyen alapok. Hogy milyen arányban vesznek ezekből az eszközökből, meghatározza, hogy vegyes-óvatos, vegyes-kiegyensúlyozott vagy vegyes-dinamikus alappal van-e dolgunk. A vegyes-óvatos alapban elképzelhető, hogy nincs is részvény, míg a dinamikus alapok már részvénytúlsúlyosak. Ha szerényebb összeggel vágnál bele a befektetési alapokba való befektetésbe, akkor ez a te kategóriád lehet: ez a befektetési alap kategória úgy működik, mintha egy portfóliót alakítottál volna ki pénzpiaci-, kötvény- és részvényalapból. És mivel három különböző kockázati kategóriát képvisel a három különböző vegyes alap, így a vérmérsékletednek megfelelőt tudsz választani.

A legnagyobb hozammal rendelkező alap a vegyes-óvatos alapok között a
Pioneer Horizont 2020 Alap K sorozata 22,74%-kal, a vegyes-kiegyensúlyozott alapok közül a
Concorde PB3 alapja 17,05%-kal, amíg a vegyes-dinamikus alapok közül a
K&H IV. Alapok Nyíltvégű Értékpapír alapja 8,87%-kal.

Mit válassz?

Amennyiben azon gondolkodsz, hogy befektetési alapot választanál a lekötött betéteid helyett, érdemes elgondolkodnod azon is, hogy milyen kockázatot vagy hajlandó vállalni?  Amennyiben nem vállalsz többlet kockázatot, a hozamod sem lesz magasabb, mint ha lekötött betétben tartanád a pénzed. Ne higgy az ezzel ellentétes állításoknak! Ne feledd, ha tőkevédett alapba teszed a pénzed, akkor a tőkédet ugyan nem tetted kockára, de a kamatodat igen. Érdemes elolvasni két korábbi cikkünket (
Alapismeretek napjaink legnépszerűbb megtakarítási formájáról és
Ha már nem elég a bankbetét, vásárolj befektetési alapot!), amik segíthetnek eligazodni a befektetési alapok világában. Ha pedig úgy érzed, már
elég tájékozott vagy, akkor használd a befektetési alap keresőnket!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vihar előtt: optimizmus és a csend

  A nagy piaci optimizmus közepette halmozódnak az intő jelek, amelyek visszájára fordíthatják a tőzsdei fellendülést – akár nagyon hamar. Christopher Dembik, Saxo Bank vezető stratégája...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.