Betöltés

A hiányzó 150 milliárd – legnépszerűbb alapok 2. rész

szerző: Bankmonitor.hu
2013-04-30

Több mint 500 milliárd forint sorsát követtük nyomon az előző írásunkban. Nyolc hónap alatt, a tavaly augusztusban megindult jegybanki kamatcsökkentési hullám óta ugyanis ekkora összeg áramlott a befektetési alapokba. Megnéztük, mik voltak a legkeresettebb alapok. Most megmutatjuk, mit vettek azért a hiányzó 150 milliárdért, ami az előző cikkünkből kimaradt. Olyan népszerű alapokról olvashatsz, mint a részvény- vagy tőkevédett alapok.

Mibe vándorolt több mint 500 milliárd forint? Neked is érdekes lehet… című cikkünkben foglalkoztunk a legkeresettebb befektetési alapokkal. Ezek a pénzpiaci alapok és kötvény alapok mellett az abszolút hozamú alapok voltak. Ám a vegyes alapokba, ingatlanalapokba, a tőkevédett alapokba és a részvényalapokba is több mint 150 milliárd áramlott az elmúlt 8 hónap alatt. Mit kínálnak ezek a befektetési alapok?

Ingatlanalapok (ajánlott időtáv 5 év)

Az ingatlanalapok renoméját igencsak megtépázta az ingatlanhitelezési problémákból kiindult válság. Az sem támogatta a népszerűségüket, hogy volt olyan időszak, amikor felfüggesztették a magyar ingatlanalapokat: az ügyfelek nem tudtak a pénzükhöz jutni. Sok ingatlanalapból a mai napig 90 napos késleltetéssel lehet kivonni a tőkét.  Az alapok teljesítménye sem egységes. Az első helyezett az MKB Ingatlan Alapok Alapja 18,69%-os hozamához azért érdemes hozzátenni, hogy 2011-ben -18,14% volt a teljesítménye, míg 2012-ben 8,51%. A második és harmadik helyezettet ugyanúgy az Erste Alapkezelő kezeli és szerényebb, de kiegyensúlyozottabb teljesítményt tudhatnak magukénak: ERSTE Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap 7,56%-ot, míg az Alpok Nyíltvégű Ingatlan Alapok Alapja 7,10%-ot hozott az elmúlt egy év alatt. Fontos megemlíteni, hogy az ERSTE Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap dominálja a hazai ingatlan alapokat, az összes tőke több mint fele ebben az egy alapban található! (Számunkra egyébként egy fontos kérdés, hogy egy minden porcikájában szenvedő ingatlan piacon hogyan lehetett az elmúlt 5 évben folyamatosan pozitív teljesítményt elérni?)

Az ingatlanalapok általában hosszú távú befektetésekhez ajánlhatóak, de érdemes megnézni, mennyire kiegyensúlyozott teljesítményt hoznak. A relatíve szerényebb teljesítmények a betéti kamatok csökkenésével felértékelődhetnek, újra vonzóvá téve ezt az alaptípust.

Tőkevédett alapok (ajánlott időtáv 3 év)

A tőkevédett alapok azért népszerűek, mert itt a befektetett pénzt nem veszíthetem el, tehát csak a kamatot, hozamot teszem kockára. A legrosszabb esetben is visszakapom a befektetett tőkémet, ám hozamot nem érek el. Érdemes azért szem előtt tartani, hogy a tőkevédelemnek is ára van: az ilyen alapok általában alacsonyabb hozamot nyújtanak, mint az ugyanolyan eszközökbe befektető, de nem tőkevédett alapok. Ennek ellenére igen szép teljesítményeket láthatunk itt is. Első helyen a K&H növekedés plusz származtatott zártvégű értékpapír befektetési alapját találjuk 35,47%-os teljesítménnyel. A második helyen az OTP Reál Globális Nyilvános Hozamvédett Zártvégű Származtatott Alapja szerepel 29,86%-kal. A harmadik helyen a K&H Fix Plusz 21 Származtatott Nyíltvégű alapja zárja a sort. Amint látható, a tőkevédett alapok között nem ritka a határozott futamidővel rendelkező, zártvégű alap. Sokan lekötött betét helyett választják a tőkevédett alapot, ám ez téves megközelítés! A bankbetét esetén nemcsak a tőkéd kapod vissza, de a kamatokkal is biztosan számolhatsz (amennyiben nem töröd fel idő előtt). A tőkevédett alapnál a tőkét mindenképp visszakapod negatív kimenetel esetén is, de az esetleges vételi jutalékkal, és a meg nem kapott biztos kamattal így is kevesebbet ér majd a pénzed. Mit szólnál, ha már a sokadik éve egy fillér kamatot sem kapnál a pénzed után?

Részvényalapok (ajánlott időtáv 7 év)

Ha a befektetési alapoknál magas hozamokról beszélünk, sokan egyből a részvényalapokra gondolnak. És nem véletlenül! Mindenki hallott már a részvényeken elérhető hozamokról, ami a részvényalap teljesítményének az alapja. Ehhez azonban olyan részvényeket kell találni, amiknek az ára emelkedik vagy a részvénytársaság osztalékot fizet. Gondolhatjuk, hogy ez a mostani változékony világban milyen nehéz feladat.

Ennek a kategóriának az első két helyén az AEGON IstanBull alapjának két sorozata található: egy intézményi és egy lakossági; 39,14% és 37,12%-kal.  A harmadik helyen szintén egy törökországi alapot látunk: OTP Török részvényalapjának B sorozata 36,87%-ot ért el. Fontos tudni, hogy egy-egy ilyen ország-specifikus alapnál már a kockázati szint is igen magas. Például az IstanBull alappal akár több mint 40%-os veszteséget el lehetett könyvelni egy rosszabb időszak alatt.

Vegyes alapok (ajánlott időtáv 2-5 év)

Ahogyan a neve is mutatja, nem egy egységes befektetési alap kategória. Alapvetően lekötött betétekbe, kötvényekbe, részvényekbe fektetnek az ilyen alapok. Hogy milyen arányban vesznek ezekből az eszközökből, meghatározza, hogy vegyes-óvatos, vegyes-kiegyensúlyozott vagy vegyes-dinamikus alappal van-e dolgunk. A vegyes-óvatos alapban elképzelhető, hogy nincs is részvény, míg a dinamikus alapok már részvénytúlsúlyosak. Ha szerényebb összeggel vágnál bele a befektetési alapokba való befektetésbe, akkor ez a te kategóriád lehet: ez a befektetési alap kategória úgy működik, mintha egy portfóliót alakítottál volna ki pénzpiaci-, kötvény- és részvényalapból. És mivel három különböző kockázati kategóriát képvisel a három különböző vegyes alap, így a vérmérsékletednek megfelelőt tudsz választani.

A legnagyobb hozammal rendelkező alap a vegyes-óvatos alapok között a Pioneer Horizont 2020 Alap K sorozata 22,74%-kal, a vegyes kiegyensúlyozott alapok közül a Concorde PB3 alapja 17,05%-kal, amíg a vegyes-dinamikus alapok közül a K&H IV. Alapok Nyíltvégű Értékpapír alapja 8,87%-kal.

Mit válassz?

Amennyiben azon gondolkodsz, hogy befektetési alapot választanál a lekötött betéteid helyett, érdemes elgondolkodnod azon is, hogy milyen kockázatot vagy hajlandó vállalni?  Amennyiben nem vállalsz többlet kockázatot, a hozamod sem lesz magasabb, mint ha lekötött betétben tartanád a pénzed. Ne higgy az ezzel ellentétes állításoknak! Ne feledd, ha tőkevédett alapba teszed a pénzed, akkor a tőkédet ugyan nem tetted kockára, de a kamatodat igen. Érdemes elolvasni két korábbi cikkünket (Alapismeretek napjaink legnépszerűbb megtakarítási formájáról és Ha már nem elég a bankbetét, vásárolj befektetési alapot!), amik segíthetnek eligazodni a befektetési alapok világában. Ha pedig úgy érzed, már elég tájékozott vagy, akkor használd a befektetési alap keresőnket!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Blogajánló

  • alapblog

    Rágógumitól az egészségközpontig

    Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.