Betöltés

Mibe vándorolt több mint 500 milliárd forint? Neked is érdekes lehet…

szerző: Bankmonitor.hu
2013-04-26

Örök kérdés, hogy hová fektessük a pénzünket, ha csökkennek a kamatok. A megtakarítással rendelkezők már találtak is egy célpontot: befektetési alap. 2012 augusztusában kezdődött a jegybank kamatcsökkentési hulláma, ami a mindenkori legalacsonyabb alapkamat szintet hozta mára: 4,75%. Ezzel párhuzamosan a lekötött betétek kamatai is csökkentek (ma átlagosan 5%). Ez már sokak számára annyira alacsony, hogy inkább más befektetési lehetőség felé fordulnak. Ilyen alternatíva lehet a befektetési alap, amibe tavaly augusztus vége óta, a kamatcsökkentési hullám kezdetétől több mint 500 milliárd Ft áramlott.

Mik voltak a legnépszerűbb kategóriák? Mit kell tudni róluk? Neked melyik lehet a megfelelő?

Saját tapasztalataink szerint, ha betérünk egy bankfiókba akkor nagyon nehéz olyan érdemi tájékoztatást, javaslatot, ajánlást kapni a befektetési alapokkal kapcsolatban, melyre egy pénzügyi szakértőtől számítanánk. Ennek oka főként abban található, hogy az elmúlt években a befektetési alapok nem voltak fókuszban a bankfiókban, így nem ebben a termékben a legjáratosabbak a banki ügyintézők. A másik ok, hogy az erősen megszigorított szabályozási környezet miatt nem is igazán mernek a kockázat és a hozam összefüggéseiről beszélni egy bankfiókban, nehogy valamilyen tévedést kövessenek el.

Fentiekből adódóan a növekedés elsősorban azokban az alapokban valósul meg, melyekről a bankfiókban beszélni „mernek” a tanácsadók. Ilyen a pénzpiaci és a kötvény alap, ezek kisebb kockázatú alapok most még látványos múltbeli teljesítménnyel rendelkeznek (ezen alapok adták a  jövekedés több mint 50%-át). Valós kereslet, ahol a magánszemély szeretné az adott befektetési alapot megvásárolni, leginkább az abszolút hozamú alapoknál jelentkezik.

Ha jól szeretnél dönteni a befektetéseidet illetően, akkor két dolgot tehetsz: vagy megfelelő tájékozottságot szerzel a befektetési alapokat illetően (ebben próbál támaszt nyújtani írásunk további része), vagy találsz egy olyan pénzügyi szakértőt, aki ténylegesen jól képes bemutatni az egyes alapokban rejlő lehetőséget és kockázatokat, majd a saját pénzügyi céljaidhoz igazodva segít a megfelelő alap kiválasztásában.

Legnépszerűbb alapok

Az elmúlt hónapokban a legtöbb pénz a kötvényalapokba érkezett, megelőzve a Magyarországon tradicionálisan népszerű pénzpiaci lapokat. A harmadik legnépszerűbb alapkategória az abszolút hozamú stratégiát követő alapok voltak, míg a dobogóról leszorult alapok közül kiemelkednek az vegyes alapok. És most lássuk kik voltak a kategória királyai!

befektetési alapok állománynövekedése

Pénzpiaci alapok (ajánlott időtáv 3 hónap)

A pénzpiaci alapok közül a legjobb teljesítményt az ING Pénzpiaci alapja nyújtotta az elmúlt egy évben 7,97%-os hozammal (továbbiakban minden feltüntetett hozam az elmúlt egy évre vonatkozik). Mögötte közvetlenül Generali alapja 7,86%-ot, és a harmadik legjobb Pioneer alap is 7,74%-ot jelesített.  A múltbeli hozamok alapján könnyen azt gondolhatnánk, hogy lekötött betét helyett ide tesszük a pénzünk, hiszen ez többet hoz. A kérdés ennél összetettebb: ezek a hozamok – ahogy minden befektetési alapnál – az elmúlt egy év teljesítményét mutatják, amíg a lekötött betétek esetében már a jövőbeni biztos kamatot mutatják. Ne essünk abba a hibába, hogy almát hasonlítjuk össze a körtével: a pénzpiaci alapok hozamai a lekötött betétek csökkenésével, nagy valószínűséggel ugyanúgy csökkeni fognak, hiszen ezek az alapok főként lekötött betétekbe fektetnek. Azaz, érdemes felkészülni arra, hogy ezek a hozamok a jövőben már nem lesznek ilyen magasak.

Kötvény alapok (ajánlott időtáv 3 év)

A kötvény alapok között a legjobb az ERSTE Nyíltvégű XL kötvényalapja lett a maga 27,84%-ával! A második és harmadik helyezettnek sem kell szégyenkeznie: az AEGON Belföldi kötvényalapja az elmúlt egy évben 22,99%-ot hozott, amíg a Pioneer Magyar kötvényalapja 22,28%-ot. Ez a jelentős hozam nem kis részben köszönhető az elmúlt 8 hónap kamatcsökkentéseinek. (A teljes pénzügyi összefüggésrendszer ismertetése nélkül szükséges megemlítenünk azt az alapszabályt, hogy ha csökkennek a kamatok, akkor jellemzően jó hozamot érhetünk el a korábban vásárolt kötvényeinkkel.) A jövőt illetően ugyanezen hozam megismétlődésére nem lehet számítani, az MNB kamatcsökkentése lassan a végéhez  közeledhet.  Fontos megjegyezni, hogy a kötvényalapok már szignifikánsan nagyobb kockázatot képviselnek, mint a lekötött betétek. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni, amikor alternatívát keresünk bankbetétbe szánt pénzünknek.

Abszolút hozamú alapok (ajánlott időtáv 2 év)

Ez a kategória igen nagy népszerűségnek örvend az utóbbi időben. Ennek egyik oka az, hogy a jó teljesítményhez ezeknél az alapoknál nem kellenek egyértelmű emelkedő trendek a részvény- vagy egyéb piacokon. Ugyanis ez az alap kategória minden piaci szituációból – így a csökkenő piac esetén is – próbál nyereséget elérni. Kicsit azért hámozzuk ki a színes ködből az abszolút hozamú alapokat: hogyan lehet „minden piaci körülmények között” jó hozamot produkálni? Az első fontos tényező, hogy ezen alapok nem a részvénypiac átlagos teljesítményénél akarnak jobbat elérni és ezért a portfoliójukat nem kötik nagy mértékben egy-egy piachoz. A befektetési szakemberek mindig a legjobb belátásuk szerint döntenek, hogy éppen devizába, kötvénybe, részvénybe vagy árupiacba fektessék a pénzt. Fontos, hogy mind emelkedésre, mind az árfolyam esésére is spekulálhatnak. Teszik mindezt úgy, hogy a kockázatot megpróbálják limitálni, a veszteséges befektetéseket minél előbb lezárni. Mindez akár kínaiul is hangozhat, a lényeg, hogy jelentős tapasztalatot, komoly szakértelmet és tehetséget igényel egy ilyen befektetés menedzselése. Egy azonban tökéletesen biztos: csodák nincsenek, jó felkészültségű pénzügyi szakemberek vannak, akik esetében a pozitív hozam valószínűsége nagyobb, de időről időre ők is tévedhetnek és jellemzően tévednek is (reális céljuk az, hogy hosszú idő átlagában jó teljesítményt nyújtsanak).  Ennek a kategóriának a királya az OTP Supra lett 25,47%-kal, megelőzve a második helyezett Concorde Rubicon alapját, ami 24,06%-os teljesítményt nyújtott. A harmadik helyen szintén egy Concorde-os alapot találunk, a Platina Pí Származtatott alap 20,02%-os hozamával kicsit elmarad az előző két alaptól.

És a többi? 

Bemutattuk a leginkább felkapott három alap kategóriát. Ám még nem beszéltünk az olyan népszerű kategóriákról, mint a részvényalap, tőkevédett alap, ingatlan alap, vagy a vegyes alapok. Természetesen ezekről sem feledkezünk meg, következő írásunkban tovább boncolgatjuk a befektetési alapok világát. Ha addig sem lennél meg alapok és hozamok nélkül, használd a befektetési alap keresőnket.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakására, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Ezt gondold végig, mielőtt lejár a TBSZ-ed!

2018. 11. 15.

Ha 2013-ban nyitottál tartós befektetési számlát (TBSZ), akkor december 31-ig lejár a megtakarításaid ötéves tartási ideje, vagyis döntened kell arról, hogy mit kezdj a felszabaduló pénzeddel. Íme, néhány hasznos tudnivaló!...

Blogajánló

  • alapblog

    Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

    Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.