Betöltés

A jó lakáshitelt be kell betonozni: a válságálló hitelek

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-23

Ugyan a várakozások és a városi pletykák szerint az alapkamat még legalább 2 évig ilyen alacsony szinten maradhat, de ha lakáshitelt tervezel felvenni, ennél messzebb kell látnod. 10, 20 évre azonban senki nem lát előre. A teljes futamidőre rögzített kamatokkal azonban fel lehet készülni a csapásra.

A lakáshiteleket általában 10-15-20 évre veszik fel az ügyfelek. A futamidőt több tényező is befolyásolja. Ezek az életkor, az igazolható jövedelem és egyéb meglévő hitelek törlesztőrészlete. Természetesen te sem szeretnéd az idők végezetéig törleszteni a lakáshitelt, ezért a lehető legrövidebb futamidőre törekszel. A másik oldalán áll a bank, ahol pontosan megmondják meddig nyújtózkodhatsz.

Összhangba kell hozni a lehetőségeket az elképzelésekkel.

A lakáshitel piacról eltűntek a deviza hitelek. Kockázattal azonban továbbra is számolni kell. Csak már nem a devizakockázatra, hanem a kamatkockázatra kell figyelni. 1%-os kamatelemelés 5-7% közötti törlesztő részlet emelkedést jelent.

A biztonság záloga: egyre több banknál elérhetők a változatlan törlesztők

A teljes futamidő alatti változatlan törlesztő részlet ma már nem irreális elvárás.

2015 első 9 hónapjában a lakáscélú hitelek közel 25 százalékát folyósították 5 éves, vagy ennél hosszabb kamatperiódussal. A Bankmonitor tapasztalata is azt támasztja alá, hogy egyre kelendőbbek a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek. 5 évre rögzített kamatot már szinte minden bank kínál, de ha a tökéletes biztonságra törekszel, akár a teljes futamidőre is bebetonozhatod a törlesztődet.

Hol érhető el ez a lakáshitel?

A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért ugyanazt a hitelösszeget (7 millió forint), ugyanolyan ingatlanértéket (14 millió forint), ugyanakkora jövedelemmel (300 ezer forint), 3 eltérő futamidőre (10, 15 és 20 év) vettük górcső alá. Hol, milyen kondíciókkal juthatsz hozzá a teljes futamidőre rögzített lakáshitelhez?

Kalkulátorunkkal bátran számolhatsz. A keresés finomítására kattintva bármilyen kamatperiódust megnézhetsz.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

10 éves futamidő, teljes futamidő alatt változatlan törlesztővel

Itt különbséget kell tennünk a 10 éves kamatperiódus és a teljes futamidőre rögzített kamatú hitelek között. A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt ugyanis felvehetjük akár 15, vagy 20 évre is, míg a teljes futamidőre – ez esetben 10 év – rögzített törlesztő részletű hitelt csak 10 évre igényelheted. Amolyan előre csomagolt, doboz termék ez.

A két hitelkonstrukció közötti eltérést legjobban az UniCredit Bank hiteleivel lehet szemléltetni, hiszen itt elérhető a 10 éves kamatperiódus és a teljes futamidő alatt változatlan törlesztő részletű lakáshitel is. 10 éves futamidő esetében ez a két fogalom pontosan lefedi egymást. A konstrukció azonban eltérő, ezért érdemes jól megnézni, hova húzod az x-et az igénylőlapon.

7 millió forint 10 évre, teljes futamidő alatt változatlan törlesztő

A jövedelmed, az ingatlan értéke befolyásolják a törlesztőrészletet. Kalkulátorunkkal pontosan számolhatsz.

Ahogy az fenti ábrán is jól látszik, a fix hitel törlesztője több, mint 5 ezer forinttal alacsonyabb a 10 éves kamatperiódusú hitelénél. Ez a teljes visszafizetésben közel 600 ezer forintot jelent 10 év alatt.

15 éves futamidő, teljes futamidő alatt változatlan törlesztővel

15 éves futamidő választása esetén jelenleg csak két bank jöhet szóba. A havi törlesztőben csupán 2 ezer forint a különbség, ami 15 év távlatában több, mint 400 ezer forintot jelent. A két szereplő között igen szoros a verseny.

7 millió forint 15 évre, teljes futamidő alatt változatlan törlesztőlakashitel-fix-torlesztovel

A jövedelmed, az ingatlan értéke befolyásolják a törlesztőrészletet. Kalkulátorunkkal pontosan számolhatsz.

20 éves futamidő, teljes futamidő alatt változatlan törlesztővel

20 évben gondolkozva kizárólag UniCredit maradt a kosárban.

7 millió forint 20 évre, teljes futamidő alatt változatlan törlesztő

A jövedelmed, az ingatlan értéke befolyásolják a törlesztőrészletet. Kalkulátorunkkal pontosan számolhatsz.

Melyik hitelt válaszd?

Ha a teljes futamidő alatt fix törlesztőt szeretnél, akkor biztos lehetsz benne, hogy minden hónapban fillérre pontosan azonos összeget vonnak le a számládról. Egy előre jól tervezhető kiadás mellett pedig sokkal jobban tudod tervezni egyéb kiadásaidat és a megtakarításaidat is.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  95

  Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.