Betöltés

A kedvezményes árfolyamon végtörlesztettek is kérhetik a visszatérítést!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-09-12

Benyújtották a devizahitelek visszatérítését szabályozó törvényjavaslatot. A korábbiakban ismertté vált törvényben is történtek módosítások, és az új törvényjavaslatban is jelentős újdonságok láttak napvilágot! A kimaradók köre is bővült, és a kedvezményes árfolyamon végtörlesztettek is kérhetik az elszámolást a bankjuktól!

A mai napon benyújtott törvényjavaslatból a legfontosabbakat emeljük ki az alábbiakban:  
Nem vonatkozik a visszatérítés 

 • a hitelkártyára, folyószámlahitelre, 
 • állami kamattámogatással nyújtott lakáscélú forint alapú hitelre, valamint 
 • azokra a jelzáloghitelekre, amelyek referencia kamathoz kötöttek, vagy 3, 5, 10 évre fixált kamatozással rendelkeznek, és nincs a kamaton kívül egyéb rendszeresen fizetendő díj, költség! Ez utóbbi esetre vonatkoztatva azok várhatják a visszatérítést, akiknek például 3, 6, 12 hónapos kamatperiódusú hitelük nem referencia kamathoz kötött, vagy egyéb ponton nem felel meg a fentieknek. 

Az egyoldalú kamat-, költség-, díjemelés tekintetében a szerződéskötéskori szint az irányadó az elszámoláskor. A különbözetet túlfizetésnek kell tekinteni, és előtörlesztésként elszámolni.   A kölcsönszerződések tekintetében
a pénzügyi intézmények legkésőbb 2016. április 30-ig nem jogosultak egyoldalú kamat-, költség-, díjemelésre.   
Nem tisztességtelenek a 2010. november 27-ét követően közzétett általános szerződési feltételek. Ezeknél az MNB folytat ellenőrzést és közérdekű pert indíthat.   A törvény vonatkozik
a devizában törlesztett hitelekre is.   
Kérhetik az elszámolást a kedvezményes árfolyamon végtörlesztettek is! Ennek 10 000 Ft-os díja van és 2015. március 1 és 31 között nyújthatják be kérelmüket. Amennyiben megállapítást nyer, hogy visszatérítés számolható el részükre, úgy a 10 000 Ft-juk is visszajár. A Nemzeti Eszközkezelő által átvett ügyletek esetén szintén kérhető elszámolás, amely esetben az ügyfél nem érintett, a visszatérítés a Nemzeti Eszközkezelőt illeti meg.    Amennyiben árfolyamrésből, valamint egyoldalú kamat-, költség-, díjemelésből adódóan is jár a visszatérítés, úgy azt együttesen kell elszámolni.   
Ha érdekel, hogy a hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
 
A visszatérítendő összeg csökkenthető, ha kedvezményes árfolyamot alkalmaztak, vagy kamatot, költséget, díjat engedtek el. Ilyen kedvezményként kell értelmezni az árfolyamgát következtében a rögzített árfolyamon számolt törlesztés feletti elengedett rész 50%-át is. A levonható kedvezmények elszámolásának módját majd MNB rendelet határozza meg.    Ha az elszámolás azt eredményezi, hogy hamarabb kifutott volna a szerződés és korábban megszűnt volna a tartozás, akkor jegybanki alapkamattal (egyéb devizában történt törlesztés esetén az adott devizára irányadó pénzpiaci kamattal) növelt összegben kell megtéríteni a jogalap nélküli törlesztéseket.    Akiknek a szerződése 2014. július 26-tól évülne el, azon
szerződések elévülése 2015. december 31-ig nyugszik. 
  Ha nem volt peres eljárás, az elszámolást
2015. január 15 és 29 között, ha volt per,
2015. február 14 és 28 között, minden más esetben
2015. április 16 és 30 között kell megtenni. Ha a per idén nem fejeződik be, akkor a per befejezésétől számított 60. napig tart ez a határidő.  
AZ ÜGYFELEK KÖTELESSÉGE:

 • Az ügyfél köteles bejelenteni, ha a pénzintézetnél nyilvántartott lakcímében változás állt be!
 • Ha megszűnt hitelre jár a visszatérítés, úgy be kell jelenteni a banknál a bankszámlaszámot, amelyre az elszámolást kéri, vagy készpénzben kérheti az összeget a bankfiókban.
 • Örökölt hiteltartozás esetén az örökössel számolnak el, így a fenti adatok bejelentése részükre is kötelező, ha a visszatérítésben szeretnének részesülni.

A bankok az elszámolás tényét internetes honlapjukon közzéteszik, és a bankfiókban kifüggesztik. Ha a visszatérítést az ügyfél nem veszi át, elkülönített számlán kezelik költségmentesen.    A visszatérítésből adódóan jóváírt, kifizetett összeg az adófizetési kötelezettséget nem érinti. Ha az ügyfél az elszámolást vitatja, panasszal élhet. Az elszámolás részleteit és az alkalmazandó képletet MNB rendelet fogja szabályozni.   

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. szhajni57

  Mit tehetek ha megadott idöben nem volt módom kedvezményes árfolyamon végtörlesztett lejárt hitelem végellszámolási kérelmét beadni.Késóbbi idöpontban van lehetöség erre Úgy gondolom nem egyedül vagyok ilyen helyzetbe.Amúgy sem értem jól fizetó hitelesként ha visszajárna valamicske pénz mért kell a sajátomat kérvényezni.

 2. bankmonitor.hu

  @szhajni: A határidőt követően nincs lehetőség a kérelem benyújtására.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Előre a venezuelai úton!

  Miután az infláció 25%-ra ugrott szeptemberben, a török diktatúra feltalálta a csodafegyvert az áremelkedés ellen: helyi rendőrök csekkolják a boltokban a budipapír-, pelenka- meg fogkrémárakat,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.