A készpénzes jövedelem és a kata adózás káros mellékhatásai, ha hitel kellene

A készpénzes jövedelem és a kata adózás káros mellékhatásai, ha hitel kellene
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-02 Frissítve: 2019-10-04
 

Mintegy 900 ezer magyar munkavállaló kapja készpénzben a jövedelmét, a katás kisvállalkozók száma pedig nagyjából 350 ezer lehet. Számukra hitelhez jutni nem is olyan egyszerű feladat, ami lakáshitel, személyi hitel vagy Babaváró hitel igénylésekor lehet probléma.

A készpénzes jövedelem önmagában még nem jelenti azt, hogy a munkavállaló nem hitelképes, ám vannak a dolognak olyan sajátosságai, amivel mindenképp érdemes tisztában lenni. A munkabér ebben az esetben nem bankszámlára érkezik, ezért nav jövedelemigazolásra lesz szükség, amiből a bank láthatja, az igénylőnek lesz miből fizetnie a törlesztőket. Ezen kívül kell még egy munkáltatói igazolás, ami mutatja, hogy van legalább 3 hónap munkaviszony, illetve letelt a 3-6 hónap próbaidő.

A katás vállalkozóknak is be kell szerezniük egy nav jövedelemigazolást, ám esetükben ezen az előző lezárt naptári év bevételeinek csak 60%-a szerepel majd , vagyis a bank ekkora igazolt jövedelemmel számol. Alapesetben ezt a 60%-ot osztják el 12-vel, így határozva meg a havi nettó jövedelem nagyságát. A banki gyakorlat azonban eltérhet ettől, persze az adós számára negatívan, így nagyon nem mindegy, hogy egy katás vállalkozó kihez fordul hitelért.

A fentieken túl a készpénzes és a vállalkozói jövedelmek elfogadásában az élet tud olyan helyzeteket produkálni, amelyeket a banki gyakorlat képtelen lekövetni. Ezeknek pedig általában az a vége, hogy az igénylést elutasítják. Milyen esetek fordulnak elő leggyakrabban, és mi lehet ezeknél a megoldás?

Hirdetés

Hirdetés

Új munkahely

A fizetését készpénzben kapó igénylő 2019. márciusban munkahelyet váltott, például azért, mert jobb ajánlatot kapott. Azt gondolhatja, hogy a hiteligényléssel nem lehet probléma, hiszen több mint 3 hónapja egyazon munkahelyen dolgozik és a próbaidő is régen letelt. Igen ám, de a nav jövedelemigazolás 2018-ról szól majd, vagyis a bank azt látja, hogy nem ugyanaz az aktuális munkahely, mint ahonnan az igazoláson szereplő jövedelem származik. Személyi kölcsön és Babaváró hitel esetében ez elutasítási ok lehet, de lakáshitelnél néhány banknál létezik egy mentőötlet: elfogadják a 6 havi eBav nyugtát is, amiből látszik az elmúlt fél év jövedelme.

Nem az aktuális jövedelem számít

Sok készpénzes jövedelemmel rendelkező illetve katás vállalkozó szembesül azzal, hogy a bank az esetükben nem az aktuális, hanem a legutolsó lezárt évben elért jövedelmet nézi a hitelbírálat során. Hiába keres tehát valaki akár havi 500 ezer Ft nettót 2019-ben, ha az előző évben kevés jövedelme volt, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem lesz hitelképes.

Friss kisvállalkozó

Ha valaki 2019 elején indította el a katás vagy evás vállalkozását, akkor sajnos legkorábban 2020-tól lesz hitelképes, ugyanis így lesz meg a legalább egy lezárt éve. (Az evát 2020-tól kivezetik, így annak, aki most így adózik, az év hátralévő részében más adózási formát kell keresnie.) Nem minden bank ragaszkodik a teljes lezárt évhez, van ahol elég a minimum 12 hónapos vállalkozói múlt. Igen ám, de ebben az esetben is a lezárt év jövedelmét tudják csak figyelembe venni. Ezért, ha valaki például 2018. júliusban indította el a katás bt-jét, akkor az ő nav jövedelemigazolásán a 6 havi bevétel 60%-a szerepel majd, amit a bank eloszt 12-vel, így számolva ki a havi nettó jövedelmet.

Újabb cég indítása, miközben a régi is működik

Érdekes problémával szembesült nemrégiben a Bankmonitor hitelszakértője, ugyanis egy olyan vállalkozó szeretett volna Babaváró hitelt igényelni, aki a 2014. óta működő bt-je mellé 2018-ban elindított egy katázó vállalkozást, azóta pedig csak az utóbbinak volt bevétele. A probléma ezzel az volt, hogy hiába állt a vállalkozó mögött sikeres üzleti múlt, a friss cégének mégsem volt meg a lezárt teljes éve, így ő is csak 2020-tól lesz hitelezhető.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés