A készpénzfelvétel költsége: mi változott?

A készpénzfelvétel költsége: mi változott?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-26
 

Bankszámlaválasztáskor általában három fő költségtételt szokás megnézni: a bankszámlavezetés, az utalás és a készpénzfelvétel díját. Most ez utóbbira koncentrálva vizsgáltuk meg, hogy átlagos bankhasználati szokások mellett mennyibe kerül a készpénzfelvétel bankonként. Meglepő, de a tranzakciós illeték bevezetése ellenére is találtunk olyan számlacsomagot, aminek keretén belül ingyenesen tudunk készpénzhez jutni!

Korábban már foglalkoztunk a témával
(Mennyibe kerül a kártyás készpénzfelvétel?), ám akkor az alapdíjakat vettük figyelembe. Most életszerű példánk keretében megvizsgáltuk, hogy átlagos bankhasználati szokások mellett mennyibe kerül a készpénzfelvétel a jelenleg érvényes kondíciók alapján. Meglepő eredményre jutottunk: még mindig található olyan bankszámla, aminek igénybevétele esetén ingyenesen juthatunk készpénzhez. De lássuk a teljes listát:

kp.felvetel

A lista élén a Sberbank Fair számlacsomagjának 2. kategóriája áll. Aki ilyen számlacsomaggal rendelkezik, az havonta két alkalommal bármely belföldi ATM-ből ingyenesen vehet fel készpénzt. Ez annak köszönhető, hogy az úgy nevezett könyvelési díjat (0,6%, maximum 6.000 forint) 2014 év végéig nem terhelik. A K&H Bank azonban a számlacsomag részeként kínálja az ingyenes készpénzfelvételt, ám csak a saját banki automatából. Ezután azok a számlacsomagok következnek, ahol a tranzakciós illetékkel megegyező díjat terhelnek a saját banki ATM hálózati készpénzfelvétel után. Őket követik azok a bankok, amelyek a tranzakciós illetéknél magasabb összeget terhelnek a kártyás készpénzfelvételekre. Közülük érdemes kiemelni az OTP Bank Simple számlacsomagját, ahol fix díj (349 forint) ellenében kapunk 2 db saját banki ATM készpénzfelvételt.

A bankok közötti versenyt a CIB Bank Online csomagja zárja, ami 50.000 forint két részletben történő felvétele esetén 1.038 forintot terhel, ami összesen több, mint 2%-os díjat jelent. 

Érdemes megfigyelni, hogy egy bank minél több saját ATM-et üzemeltet, annál inkább differenciálja a készpénzfelvétel díját attól függően, hogy saját banki ATM-ből, vagy idegen banki ATM-ből jutunk készpénzhez. Egy idegen banki készpénzfelvétel díja adott esetben a saját banki ATM használati díjának akár hatszorosa is lehet! Érdemes tehát a saját banki ATM-eket előnyben részesíteni, hiszen az ilyen mértékű díjkülönbségek esetén kellemetlen meglepetést okozhat a készpénzfelvétel. 

Természetesen a készpénzfelvételi díjak csak jövő februárig lesznek az érdeklődések homlokterében, hiszen tavasztól havonta 150.000 forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel. (Erről szóló cikkünket az
„A kocka el van vetve: lesz díjmentes készpénzfelvétel” címmel olvashatod.) Azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy ne csak egy-két díjtétel alapján próbáljuk meg eldönteni, melyik bankszámla a legkedvezőbb számunkra. Minél pontosabban ismerjük bankolási szokásainkat, annál nagyobb segítséget tudunk mi is nyújtani a bankszámla kalkulátorunkkal:



Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés