A készpénzfelvétel költsége: mi változott?

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 11. 26.

Bankszámlaválasztáskor általában három fő költségtételt szokás megnézni: a bankszámlavezetés, az utalás és a készpénzfelvétel díját. Most ez utóbbira koncentrálva vizsgáltuk meg, hogy átlagos bankhasználati szokások mellett mennyibe kerül a készpénzfelvétel bankonként. Meglepő, de a tranzakciós illeték bevezetése ellenére is találtunk olyan számlacsomagot, aminek keretén belül ingyenesen tudunk készpénzhez jutni!

Korábban már foglalkoztunk a témával
(Mennyibe kerül a kártyás készpénzfelvétel?), ám akkor az alapdíjakat vettük figyelembe. Most életszerű példánk keretében megvizsgáltuk, hogy átlagos bankhasználati szokások mellett mennyibe kerül a készpénzfelvétel a jelenleg érvényes kondíciók alapján. Meglepő eredményre jutottunk: még mindig található olyan bankszámla, aminek igénybevétele esetén ingyenesen juthatunk készpénzhez. De lássuk a teljes listát:

kp.felvetel

A lista élén a Sberbank Fair számlacsomagjának 2. kategóriája áll. Aki ilyen számlacsomaggal rendelkezik, az havonta két alkalommal bármely belföldi ATM-ből ingyenesen vehet fel készpénzt. Ez annak köszönhető, hogy az úgy nevezett könyvelési díjat (0,6%, maximum 6.000 forint) 2014 év végéig nem terhelik. A K&H Bank azonban a számlacsomag részeként kínálja az ingyenes készpénzfelvételt, ám csak a saját banki automatából. Ezután azok a számlacsomagok következnek, ahol a tranzakciós illetékkel megegyező díjat terhelnek a saját banki ATM hálózati készpénzfelvétel után. Őket követik azok a bankok, amelyek a tranzakciós illetéknél magasabb összeget terhelnek a kártyás készpénzfelvételekre. Közülük érdemes kiemelni az OTP Bank Simple számlacsomagját, ahol fix díj (349 forint) ellenében kapunk 2 db saját banki ATM készpénzfelvételt.

A bankok közötti versenyt a CIB Bank Online csomagja zárja, ami 50.000 forint két részletben történő felvétele esetén 1.038 forintot terhel, ami összesen több, mint 2%-os díjat jelent. 

Érdemes megfigyelni, hogy egy bank minél több saját ATM-et üzemeltet, annál inkább differenciálja a készpénzfelvétel díját attól függően, hogy saját banki ATM-ből, vagy idegen banki ATM-ből jutunk készpénzhez. Egy idegen banki készpénzfelvétel díja adott esetben a saját banki ATM használati díjának akár hatszorosa is lehet! Érdemes tehát a saját banki ATM-eket előnyben részesíteni, hiszen az ilyen mértékű díjkülönbségek esetén kellemetlen meglepetést okozhat a készpénzfelvétel. 

Természetesen a készpénzfelvételi díjak csak jövő februárig lesznek az érdeklődések homlokterében, hiszen tavasztól havonta 150.000 forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel. (Erről szóló cikkünket az
„A kocka el van vetve: lesz díjmentes készpénzfelvétel” címmel olvashatod.) Azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy ne csak egy-két díjtétel alapján próbáljuk meg eldönteni, melyik bankszámla a legkedvezőbb számunkra. Minél pontosabban ismerjük bankolási szokásainkat, annál nagyobb segítséget tudunk mi is nyújtani a bankszámla kalkulátorunkkal:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

  • alapblog

    Független-e a magyar jegybank?

    Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.