Betöltés

A kocka el van vetve: lesz díjmentes készpénzfelvétel

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-12

Tegnap este pontot tett az Országgyűlés a díjmentes készpénzfelvételt érintő kérdésre. Az ún. pénzügyi rezsicsökkentés révén jelentősen (átlagban 400 forinttal) csökkenhetnek a banki költségek, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a bankok ne érvényesítsék egyéb költségsorokon a kieső bevételt. Valljuk be őszintén, ez elég optimista jövőkép…

Hosszas huzavona után tegnap megszületett a végleges döntés. Ennek fényében  2014. február 1-től havi két alkalommal díjmentesen vehetünk fel bankszámlánkról készpénzt.  persze vannak korlátok, mégpedig maximum 150.000 forintos összeghatárig és számlánk pozitív egyenlege erejéig (tehát a folyószámlahitel terhére nem) tehetjük ezt majd meg. A lehetőséggel tulajdonképpen bárki élhet, aki betöltötte 16. életévét, valamint írásban nyilatkozik számlavezetőjénél. Amennyiben több számlával rendelkezik valaki, akkor a nyilatkozatban meg kell jelölni, hogy melyiknél szeretne élni a díjmentességgel.

Fontos, hogy kizárólag olyan számlát lehet megjelölni, amelynek tulajdonosa vagyunk. Tehát, ha önálló számlával nem rendelkezünk, akkor elesünk a díjmentes készpénzfelvételi  ehetőségtől. Egy számlához csak egy nyilatkozat tehető, azaz ha párunkkal közös számlánk van, akkor sem emelkednek sajnos az ingyenesen felvehető összegek. Természetesen bármikor dönthetünk úgy, hogy a kedvezményt egy másik bankszámlánál szeretnénk érvényesíteni. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy nyilatkozatunk mindig az adott naptári hónap 20-áig kell eljuttatnunk a bankokhoz ahhoz, hogy a díjmentességet már a következő hónapban érvényesíthessük.

Mindezek fényében végeztünk egy gyors kitekintést és megnéztük, hogy mit jelentene ez bankszámla költségek tekintetében. Azt az idilli helyzetet feltételezve, hogy semmilyen költségsoron nem érvényesítik a bankok a kiesett bevételt, az alábbiak szerint alakulnának a nagybankok legjobb számlacsomagjainak költségei 2014. február 1-től.

Pénzügyi rezsicsökkentés hatása

A számok magukért beszélnek, a pénzügyi rezsicsökkentés jegyében a banki költségek jelentős részét takaríthatnánk meg havi szinten. Persze ne feledkezzünk meg róla, hogy az előre meghirdetett kondíciók nincsenek kőbe vésve. Sőt, nagy valószínűséggel izzik a levegő a banki szakemberek körében. Kíváncsian várjuk az elkövetkezendő időszakban napvilágra kerülő hirdetményeket! És ha te sem szeretnél lemaradni semmiről a részleteket illetően, kövesd a Bankmonitort naprakészen!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

 

Címkék:

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.