A kötvényguru szerint összeomlás jön a piacokon

A kötvényguru szerint összeomlás jön a piacokon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-17 Frissítve: 2021-08-06
 

A részvénypiacok az elmúlt időszakban komolyabb hullámvasútra kerültek és a szakértők is megosztottak a folytatás felől. Mark Mobius, a Templeton Alapkezelő volt vezetője, rendszerint elmondja a véleményét a piacokról és most ő is azok táborát erősíti, akik egy masszív visszaesést vízionalizálnak.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Ugyan a 81 éves Mark Mobius mintegy 30 év munka után nyugdíjazta magát a Templeton Alapkezelő éléről, ennek ellenére a piacokról még nem vonult vissza, így látja az ott zajló folyamatokat is. Most az jósolja, hogy az amerikai részvénypiacon 30%-os visszaesés is bekövetkezhet, ami az elmúlt két év teljes árfolyam emelkedését eltűntetné. Az általában optimista véleményt kifejtő befektetési guru ezt a következő érvekkel támasztja alá:

  • Amerikában a fogyasztói bizalom soha nem látott csúcson van, ami nem tűnik jó előjelnek.
  • Úgy tűnik a piac csak egy olyan eseményre vár, ami elindíthatja a lavinát, ilyen lehet például egy természeti katasztrófa, vagy éppen egy háborús konfliktus Észak-Koreával.
  • A tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek) óriási népszerűsége is probléma lehet, hiszen ha zuhanni kezdenek a piacok, ezek súlyosbíthatják a helyzetet.
  • Külön kiemeli a számítógépek és algoritmusok szerepét a tőzsdéken, amelyek a hét minden napján 24 órában dolgoznak. Márpedig ez azt jelenti nincs olyan időszak, amikor a piacokon lenyugodhatnának a kedélyek, ami a hólabda-effektuson keresztül erősítheti a visszaesést.
  • Ugyan a Trump elnök intézkedései körüli várakozások még rövid ideig erősíthetik az emelkedést, ugyanakkor úgy tűnik, hogy a piacok már tetőznek. Ugyanakkor Mobius szerint, ha az USA-ban baj lesz, akkor mindenki rosszul fog járni.

Befektetési alap keresőnkkel megtalálhatod a legjobb hozamokat!

Hirdetés
Hirdetés