loading

A magyarok 87%-a a netbankon utalva kihasználná az azonnali fizetési rendszer előnyeit

Az elmúlt két hónapban a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát használók 87%-a netbankon keresztül intézné átutalásait. Ők amellett, hogy olcsón adhatják meg megbízásaikat, még a március 2-ától induló azonnali átutalási rendszer előnyeit is élvezhetik.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Az azonnali fizetési rendszer március 2-ától indul, onnantól kezdve az elektronikus csatornán megadott – netbankon, mobilalkalmazáson keresztül… – forint átutalási megbízások 5 másodpercen belül jóváírásra kerülnek a kedvezményezett bankszámláján, amennyiben az összeg nem haladja meg a 10 millió forintot. A címzett a pénzt éjszaka, hétvégén, vagy akár ünnepnap is megkapja a számlájára 5 másodpercen belül.

Az azonnali fizetési rendszer csak az elektronikus csatornán megadott átutalási megbízásokra érvényes, ez azonban a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát használó érdeklődők szokásai alapján nem jelentene problémát. Ugyanis az elmúlt két hónapban a kalkulációt végzők 87%-a netbankon keresztül adna meg átutalási megbízást.

Természetesen egy számlatulajdonos több megbízási formát is használhat. Ugyanakkor eléggé meglepő, hogy a kalkulációt végzők közel 4%-a netbankos átutalás mellett a személyesen vagy telefonbankon keresztül is utalna, ugyanis elég jelentős a eltérés a költségekben.

Milyen esetben melyik átutalási formát érdemes választani?

Az egyik legfontosabb szempont a választás során az lenne, hogy melyik megbízásnak mennyi lenne a költsége. A különböző módon megadott megbízások díja természetesen eltérő. Egy átlagos összegű megbízás költsége jelenleg 32-566 forint. A legolcsóbb a csoportos beszedési megbízás, a ledrágább pedig a személyesen, bankfiókban benyújtott eseti átutalás lenne. 

Ugyan olcsó megbízási forma, de nem minden átutalást érdemes csoportos beszedéssel, vagy állandó átutalási megbízással rendezni. Ezek a rendszeres időközönként – havonta, negyedévente – felmerülő fizetési kötelezettségekre ideálisak: ilyen például a közüzemi számlák, közös költség, egy biztosítás díja, vagy éppen az albérleti díj. Ugyanakkor alkalmi kiadásaink rendezésére egy egyszeri megbízás lehet a megfelelő.

Az egyszeri megbízások közül a netbankos utalás lenne a legolcsóbb, viszont sokan nem szeretik, tudják bankjuk netbankos felületét, mobilalkalmazását használni. Számukra még mindig a személyes, telefonbankos megbízás lehet jó megoldás.

Ugyanakkor meglepő, hogy a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorán ajánlatot keresők közel 4%-a utalna netbankon és más csatornán keresztül is. Ez nem lenne bölcs választás, ha valaki már ismeri, megszokta saját bankja netbankos felületét, akkor érdemes minden egyszeri megbízását ott intéznie, ugyanis az legolcsóbb.

Kapcsolódó tartalmak
ingyenes-bankszamla

Feleslegesen fizetsz a bankodnak!

Miközben mindenki arra panaszkodik, hogy évente milyen nagy összegeket fizet ki a bankszámlájával kapcsolatos szolgáltatásokra, a többség a kisujját sem mozdítja azért, hogy csökkentse a kiadásait. Pedig egy olvasónknak percek...

Blogajánló
  • alapblog Egy éves csúcsón az amerikai 10 éves államkötvény hozama

    Az amerikai 10 éves államkötvény hozama az év eleji 1% alatti szintről csütörtökre egy éves csúcsra, 1,5%-ra emelkedett, ami igen nagy, 50% fölötti változás gyorsan,...

  • KonyhaKontrolling Így költsd el az első milliárdod!

    Az amerikai sportolók a középiskolában és az egyetemen nem kapnak fizetést, de utána egész életük gondtalanul telik, ugye? Sajnos sokszor nem. Sőt, nagyon sok profi sportoló megy csődbe a profi karrierje után. Éppen ezért készít a GQ sports videót arról, hogy hogyan költik el a profi sportolók az első millió dollárjukat (ami ugyan kevesebb, mint Tovább olvasom "Így költsd el...

  • Haszon.hu Ennyi lesz az otthonfelújítási hitel havi törlesztője, mutatjuk

    A számítás arra az esetre vonatkozik, ha valaki az igényelhető legmagasabb összeget veszi föl. Már hét banknál elérhető a támogatott otthonfelújítási hitel, amivel a szükséges munkálatokat lehet előzetesen megfinanszírozni. A Bankmonitor.hu számításai szerint 6 millió forint hitelösszeg esetén 58 000 Ft körüli havi törlesztőre számíthatnak az ügyfelek, és bár az egyes ajánlatok hasonlóak, találni közöttük különbségeket.Az új hitellel legfeljebb 6...