loading

A magyarok 87%-a a netbankon utalva kihasználná az azonnali fizetési rendszer előnyeit

Az elmúlt két hónapban a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát használók 87%-a netbankon keresztül intézné átutalásait. Ők amellett, hogy olcsón adhatják meg megbízásaikat, még a március 2-ától induló azonnali átutalási rendszer előnyeit is élvezhetik.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Az azonnali fizetési rendszer március 2-ától indul, onnantól kezdve az elektronikus csatornán megadott – netbankon, mobilalkalmazáson keresztül… – forint átutalási megbízások 5 másodpercen belül jóváírásra kerülnek a kedvezményezett bankszámláján, amennyiben az összeg nem haladja meg a 10 millió forintot. A címzett a pénzt éjszaka, hétvégén, vagy akár ünnepnap is megkapja a számlájára 5 másodpercen belül.

Az azonnali fizetési rendszer csak az elektronikus csatornán megadott átutalási megbízásokra érvényes, ez azonban a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát használó érdeklődők szokásai alapján nem jelentene problémát. Ugyanis az elmúlt két hónapban a kalkulációt végzők 87%-a netbankon keresztül adna meg átutalási megbízást.

Természetesen egy számlatulajdonos több megbízási formát is használhat. Ugyanakkor eléggé meglepő, hogy a kalkulációt végzők közel 4%-a netbankos átutalás mellett a személyesen vagy telefonbankon keresztül is utalna, ugyanis elég jelentős a eltérés a költségekben.

Milyen esetben melyik átutalási formát érdemes választani?

Az egyik legfontosabb szempont a választás során az lenne, hogy melyik megbízásnak mennyi lenne a költsége. A különböző módon megadott megbízások díja természetesen eltérő. Egy átlagos összegű megbízás költsége jelenleg 32-566 forint. A legolcsóbb a csoportos beszedési megbízás, a ledrágább pedig a személyesen, bankfiókban benyújtott eseti átutalás lenne. 

Ugyan olcsó megbízási forma, de nem minden átutalást érdemes csoportos beszedéssel, vagy állandó átutalási megbízással rendezni. Ezek a rendszeres időközönként – havonta, negyedévente – felmerülő fizetési kötelezettségekre ideálisak: ilyen például a közüzemi számlák, közös költség, egy biztosítás díja, vagy éppen az albérleti díj. Ugyanakkor alkalmi kiadásaink rendezésére egy egyszeri megbízás lehet a megfelelő.

Az egyszeri megbízások közül a netbankos utalás lenne a legolcsóbb, viszont sokan nem szeretik, tudják bankjuk netbankos felületét, mobilalkalmazását használni. Számukra még mindig a személyes, telefonbankos megbízás lehet jó megoldás.

Ugyanakkor meglepő, hogy a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorán ajánlatot keresők közel 4%-a utalna netbankon és más csatornán keresztül is. Ez nem lenne bölcs választás, ha valaki már ismeri, megszokta saját bankja netbankos felületét, akkor érdemes minden egyszeri megbízását ott intéznie, ugyanis az legolcsóbb.

Kapcsolódó tartalmak
bankkártyás fizetés
Szánj havi 15 percet a bankszámlakivonatod áttekintésére

Havonta negyed óra, nagyságrendileg ennyit kellene szánnunk bankszámlakivonatunk átnézésére. Mégis sokan kihagyjuk ezt a lépést, pedig nagyon sok mindent elárulhat rólunk, és a számlaköltségeinkről is ez a kis kimutatás. Sokan...

Ezzel a trükkel vernek át sokakat a bankkártyás csalók

Csalókra figyelmeztet a rendőrség, akik ügyes trükkel megszerzik a gyanútlan emberek bankszámla és bankkártya adatait, hogy azután pénzt emeljenek le a számlájukról. Mutatjuk, hogy mivel próbálkoznak. Több jelzés érkezett arról,...

Te még mindig fizetsz azért, hogy készpénzt veszel fel?

Hiába lehet havonta 150 ezer forintnyi készpénzt felvenni bármely bank magyarországi bankjegykiadó automatájából, még mindig sokan évi több tízezer forintot költenek csak azért, hogy hozzájussanak a saját pénzükhöz. Mutatjuk, mire kell...