A megtakarítás művészete, avagy mihez kezdhetsz havi 5 ezer Ft-tal?

 • 2013.10.16.
 • szerző: bankmonitor

Azoknak, akik úgy gondolják, hogy 5 ezer Ft-ot is érdemes megtakarítani havonta, összegyűjtöttük, hol és milyen formában tudják elhelyezni pénzüket. Reméljük, hogy írásunk nyomán azok véleménye is megváltozik legalább részlegesen, akik szerint, amíg nincs havi 50 ezer Ft megtakarításuk, addig inkább elköltik minden pénzüket.

Megtakarítási számla, a kézenfekvő megoldás

Az egyik legrugalmasabb és legkedvezőbb forma kis összegű rendszeres megtakarításokhoz. Nincs szükség több hónapos pénz lekötésre, az elhelyezett összeg után havonta kapjuk a kamatokat. Így legrosszabb esetben is, ha váratlanul hozzá kell nyúlnunk a félre tett pénzünkhöz csupán az adott hónap kamatát veszítjük el.

Az 5 legjobb megtakarítási számla havi 5 ezer Ft-os befizetés mellett 2,1%-tól 4,7%-os kamatot (pontosabban fogalmazva EBKM-et) kínál. 5 ezer Ft-nál nyilván nem lesz még 4,7% mellett sem eget rengető összeg az a kamat, amit egy hónap alatt megkereshetünk, de hát valahol el kell kezdeni. 

megtak_szla_5000A megtakarítási számlák jellemzően korlátos funkcionalitással bírnak, nem kapcsolódik hozzá bankkártya és néhányról utalást sem lehet teljesíteni. Ahogy a neve is mutatja megtakarítási célt szolgál… 

Egy év alatt a fenti konstrukciókkal, kamatokkal együtt 65.700-66.500 Ft-ra lehet szert tenni, mely összeg már alkalmas lehet egy jobb kamatajánlat melletti betétlekötésre, vagy állampapír vásárlásra is, bár a jelenlegi kamatszintek mellett az első két megtakarítási számla ajánlatával (4,65%/4,61%) sem a betét, sem az állampapír nem versenyez jelenleg.

Ha rövidesen több megtakarításod lesz: lakástakarék

Amennyiben csupán 5.000 Ft-ot tudsz megtakarítani, akkor nem a lakástakarék a legmegfelelőbb forma, hiszen hosszú távon kell tartósan félretenni és ingatlan célra lehet csak fordítani a lejáratkor a rendelkezésre álló összeget. Ha azonban rendelkezel már némi vésztartalékkal és jelenleg ugyan „csak” 5.000 Ft-ot tudsz megtakarítani, de bizonyosan látod, hogy ez az összeg a közeljövőben számottevően nőhet, akkor a lakástakarék is reális alternatíva lehet.

Az elsődleges előnye a lakástakarék (LTP) szerződéseknek az állami támogatás, melyen keresztül akár 12% feletti éves hozamot is elérhetsz. Természetesen érdemes tudni, mi történik a legrosszabb kimenetelnél, ha időközben mégis szükségem lesz a pénzre? Ebben az esetben hozzáférhetek eddigi befizetéseimhez, de elvesztem az állami támogatást, ami így összességében 3% körüli kamatot fog eredményezni. 

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!


Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

0 Hozzászólás

 • vilmos.nagy 2013-10-30 10:36:00 - Válasz

  Az ERSTE a cseperedő számláját diákoknak nyújtja? Nekem nagyon az jön le a weblapjukból, hogy kisgyermekes szülőknek inkább.

 • bankmonitor.hu 2013-10-30 11:24:28 - Válasz

  Az Erste Cseperedő Bankszámla olyan lakossági forint bankszámla, amelyet a Bank a 14. életévét még be nem töltött gyermek nevére nyit meg és, amelyet legkésőbb a számlatulajdonos gyermek 18. életévének betöltéséig vezet. Természetesen a törvényes képviselő elengedhetetlen a számlanyitáshoz.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  És kell a zsír

  Zurrapa iberica, zsírban lesütött iberico sertéshús, ilyen hegyekben áll a város igazi központjában, a piacon, Malagában. Ki gondolta volna, hogy ez egy klasszikus andalúz étel,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.