Betöltés

A múlt figyelmeztetése: nem az adómentesség a legfontosabb a befektetéseknél

szerző: Bankmonitor.hu
2013-07-29

Az elmúlt napokban minden második e-mailben azt kérdeztétek, hogyan lehet kibújni az augusztus 1-től bevezetésre kerülő, 6%-os EHO alól. Egy kicsit az az érzésünk, hogy lassan talán erőteljesebben koncentrálunk a csomagolásra, mint magára a tartalomra. Senki ne kövesse el azt a hibát, hogy kiválaszt egy EHO-mentes konstrukciót és mindezzel párhuzamosan sokkal nagyobb költséget vállal fel, mint maga az EHO! A múlt egyszer már bizonyította: ha csak az adómentességre koncentrálunk, akkor nem lesz hozam, amiből az adó levonható…

Nézzünk egy egyszerű példát. Ma a bankbetétek 4-4,5% kamatot hoznak, a befektetési alapok kockázat tükrében valamivel többet (bár itt a jövőbeli hozamot soha nem tudjuk előre megmondani). Az egyszerűség kedvéért számoljunk 5%-os éves hozammal. Az erre vetített EHO (6%) pontosan 0,3%-nyi elvonást jelent. 1.000.000 Ft befektetésénél 50.000 Ft a kamat és 3.000 Ft az EHO (és érvényesül természetesen a 16%-os kamatadó).

Visszatérve tehát: példánkban az EHO 0,3%-os effektív terhet jelent a befektetett összegre vonatkozóan. Ennél lényegesen többet fogsz veszíteni egy-egy rossz döntéssel, ha:

  • nem veszed figyelembe a bankszámla költségét (éves szinten lényegesen több, mint 3.000 Ft lesz az eltérés)
  • indokolatlanul drága befektetési alapot választasz (múlt hét óta a Bankmonitor.hu befektetési alap adatbázisában megtaláljátok az alapok költségterhelését is)
  • nem veszed figyelembe az értékpapírszámla vezetéséhez tartozó költségeket
  • egy tanácsadó rábeszél egy olyan termékre, aminek se kamatadó, se EHO vonzata nincsen, de a teljes költsége sokkal több mintha megfizetnéd a kamatadót és az EHO-t is
Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ahhoz, hogy jól dönts, nem az adómentességnek kell motiválnia. Elsősorban annak alapján kell választanod, hogy a megtakarítási célodhoz a legjobban illeszkedő befektetési formát megtaláld, a kapcsolódó költségek figyelembevételével szűkítsd a szóba jöhető alternatívákat, majd ezen belül érdemes vizsgálni, hogy van-e adó szempontból kedvezőbb megoldás.

Alapigazság: ha rosszul választasz, nem lesz hozamod, amiből levonják az adót… (ezáltal duplán adómentes konstrukciód lesz, de ez már egy nagyon szomorú kimenetel…) Nem is kell annyira idősnek lenni hozzá, hogy emlékezzünk 2006. forró nyarának végére, amikor bevezetésre került a 16%-os kamatadó. Egy ma már az akkori néven nem létező, unit-linked értékesítésre specializálódott cég több milliárd forintnyi szerződést kötött ekkor, melyek ugyan adómentesek lettek, de hozamot csak elvétve láttak a befektetők…

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ügyesen választanak lakáshitelt a magyarok

Bármennyire is nehéz helyzetben vannak jelenleg a lakásvásárlók, a statisztikák azt mutatják, a többség körültekintően hoz döntést. Pedig a rakétaként emelkedő ingatlanárak több csapdát is rejtegetnek. De vajon belesétálnak ezekbe...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.