Betöltés

A nyugdíjasok fele anyagi gondokkal küszködik – Van rá megoldás?

szerző: Bankmonitor
2018-03-05

Azzal mindenki szembesülhet, hogy a hazai nyugdíjasok nincsenek könnyű helyzetben, és ezt most a Publicus Intézet friss felmérése is alátámasztja. A nyugdíjasok felének komoly gondjai vannak a megélhetéssel, és a megkérdezettek háromnegyede egy olyan nyugdíjrendszert tartana jónak, ahol az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők magasabb nyugdíjkompenzációt kapnak. A jövőbeli nyugdíjhelyzet javítása érdekében most még lehet óvintézkedéseket tenni, ezt azonban érdemes minél hamarabb elkezdeni.

A Publicus Intézet már több ízben végzett kutatást a nyugdíjasok helyzetével és a nyugdíjhoz kapcsolódó egyéb kérdésekkel kapcsolatban. A mostani közvélemény-kutatás 1002 fő megkérdezésén alapult, ráadásul a minta hűen tükrözi az ország felnőtt népességének jellemzőit (életkor, végzettség, régió és településtípus). Íme, röviden a főbb megállapítások:

 • A megkérdezett nyugdíjasok fele arról számolt be, hogy csak komoly lemondásokkal (33 százalék), vagy önállóan sehogyan sem tud megélni a nyugdíjából (20 százalék). A helyzet az iskolai végzettség függvényében azonban javul, hiszen míg a diplomát szerzettek kevesebb, mint harmadának van megélhetési gondjai, addig a legfeljebb 8 általánost végzettek kétharmadának.
 • Ráadásul a nyugdíjasok közel kétharmada válaszolt úgy, hogy a járandóságának vásárlóértéke kisebb, mint 5 évvel ezelőtt.
 • A kutatásban résztvevők háromnegyede szerint az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőket kellene nagyobb nyugdíjemelésben részesíteni, míg ötödük szerint a nyugdíj egyenlő arányú emelése a helyes gyakorlat.
 • Érzékeny téma a korábban nyújtott havi nyugdíj is. Tízből nyolc válaszadó a juttatás újbóli bevezetését is támogatja, ráadásul többségük, 67%-uk szerint az államkassza is gond nélkül elbírná a plusz kifizetés terhét.
 • Nem csal a megérzésünk azzal kapcsolatban sem, hogy a nyugdíjasok fogyasztói kosarán belül nagy szerepet játszik az egészség megőrzése/fenntartása. A felmérés szerint a jövedelmük mintegy negyedét egészségügyi kiadásokra költötték el a nyugdíjas korúak.

A leendő nyugdíjasoknak itt az idő a felkészülésre!

Az átlagos nyugdíjakról és a nyugdíjak megoszlásáról már korábban mi is írtunk. A KSH adataiból az jött ki, hogy a nyugdíjasok közel 40%-a 100 ezer forint alatti juttatásban részesül, és további 40%, akinek 100 és 150 ezer forint közé esik a nyugdíja. Ezzel a jövedelemmel természetesen még a nyugdíjas kor miatt csökkenő kiadások mellett is nehéz a megélhetés.

A mostani kutatás eredményei is megerősítik, hogy nyugdíj kulcsfontosságú kérdés, főleg annak fényében, hogy a jelenlegi tendenciák alapján nem fog javulni a helyzet. Korántsem csak riogatásról van szó, hiszen a jelenlegi aktív dolgozók járulékfizetésére épülő nyugdíjrendszer fokozatos nyomás alatt van. Az államkassza várhatóan még két évtizedig tudja biztosítani a fedezetet a teljes nyugdíjkifizetésekre, utána egyre csökkenő időskori ellátásra lehet számítani.

Ahhoz, hogy az időskorban az életszínvonal ne romoljon rohamosan, gyakorlatilag két dolgot lehet tenni. Az egyik a hosszabb szolgálati idő/magasabb elismert jövedelem teljesítése, viszont a demográfiai folyamatok javulásának hiányában a nyugdíjkorhatár kitolódása várhatóan természetszerűleg bekövetkezik. A másik, hogy az aktív években képződött jövedelemből takarítunk meg, tehát saját magunk egészítjük ki a nyugdíjunkat. Ez utóbbi tűnik inkább járható útnak, amennyiben az egyéni lehetőségek megengedik az elő-takarékosságot.

A nyugdíjcélú-megtakarítási formákat az állam is 20%-os adó-visszatérítési lehetőséggel honorálja, így érdemes lehet ezen a vonalon elindulni. Jelenleg háromféle megtakarítási forma révén lehet a nyugdíjas korra félretenni, mégpedig:

 • önkéntes nyugdíjpénztárban,
 • nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) és,
 • nyugdíjbiztosításban.

Mindhárom konstrukció működése más sajátosságokat mutat, ráadásul eltérő előnyök és hátrányok mutatkoznak meg az egyes esetekben. A takarékoskodást is célszerű minél hamarabb elkezdeni, hiszen ilyenkor még havonta egy kisebb összeg bevállalásával is komolyabb összeget gyűjthetsz össze. Így akár havi 10 ezer forint befizetésével akár 16 millió forintot is összejöhet, mire nyugdíjba mész.

Kalkulátorunkkal ellenőrizheted is, hogy mennyi gyűlik össze a nyugdíjra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

7 Hozzászólás

 1. Sziklai Zoltán

  Sajnos de ez a szabad rablás elviszi a nyugdijasok pénzét a sok hülye nyugdijast be lehet csapni 10000ft-al.Az MSZP többet emelt.Tudjad te szerencsétle hogy hova x -elsz.

 2. Volár Ferenc

  Közel hasonló véleményem az előzőhöz de miért nem képes az állam jó gazda módján mint az előző évtizedek alapján nyugdíj célú járulék elkűlőnített számlán segíteni a járulék befizetést.Avatatlan kezek zárt rendszerű hozzáférését tiltva folyamatos megtakarítások jobb átlátható takarékossággal segíteni a befizetőket. Csak ma az a cél egyes körökben jobb megfejni a járulék befizetőket mert a könnyen más által félre tett pénz harács módján elszedhető.

 3. Besetel Jenő

  Sziklai úr! Kissé rosszul emlékszik. Más alig várom, hogy lássam a bizonyítékát a szabad rablásról – különben csak rágalmaz! Emlékeztetném a Bokros csomagra, arra, hogy vette el Gyurcsány a 13.havit (amit különben a Fidesz lassan visszaadott), aztán arra, hogy most mindig egy kicsivel az infláció felett ad! Ne aggódjon, tudjuk, hová x-eljünk – nem ártana magának is átgondolni!

 4. qumicukor

  A mostani nyugdíjtörvény szerint a nyugdíj alapja a szolgálati idő és a szolgálati idő alatti nyugdíj alapot képező jövedelem. Tehát az adózott jövedelem!! Zsebbe kapott fekete jövedelem – ami néha több mint az adózott jövedelem- nem számít bele.A 13.havinak a kereskedők örülnek igazán,mert karácsony előtt ajándékra költenénk. A többi 11 hónapban meg marad a nyugdíj.Aki több nyugdíjjárulékot fizet elvárja,hogy több emelést is kapjon.Sokan összekeverik a szociális ellátórendszert a nyugdíjrendszerrel.Vissza kell állítani a svájci indexálást.

 5. Bukine

  Aki nem fizetett rendesen adot, annak miert kellene tobb nyugdijat adni, mint annak, aki 40 evig dolgozott es alig kap tobbet, mint aki nem, vagy alig adozott. Konyvvizsgalo, vallalkozo, varrono baratnom jobban elt regebben mikor nem fizette rendesen az adojat, mint en kozalkalmazottkent. Most elfogadhato a nyugdijam es ok sirnak, milyen keveset kapnak.ja, es tobb kedvezmenyre jogosultak, furdojegy, gyogyszertamogatas, segely,udules. Majdnem ott vannak anyagilag, ahol en, aki a “magas” nyugdijam miatt nem vagyok jogosult ezekre. Most emeljuk azoknak, akik regen nem fizettek be az allamkasszaba. Ferjem vallakozo volt, szamlazott, minden jovedelme lathato volt a felet elvitte az ado. Van ilyen is.teljesen egyetertek az elottem iroval.

 6. erzsébet

  Én sem tartom igazságosnak azt hogy aki egész életében becsülettel befizette a járulékot, illetőleg a cég ahol dolgozott megtette ezt helyette, az rosszabbul járjon, mint azok akik feketén jutottak a pénzhez és dözsöltek egész életükben. Tőlem havi loo.ooo ft-ot vontak le, ami persze akkor kellemetlen volt, de tudtam ha majd egyszer nyugdijal leszek, a becsületesség megtérül. Kb. igy is lett és most irigyek rám mindazok akik csaltak.

  Ide másolom az egyik kommentelő véleményét amivel tökéletesen egyet tudok érteni:

  “Aki nem fizetett rendesen adot, annak miert kellene tobb nyugdijat adni, mint annak, aki 40 evig dolgozott es alig kap tobbet, mint aki nem, vagy alig adozott. Konyvvizsgalo, vallalkozo, varrono baratnom jobban elt regebben mikor nem fizette rendesen az adojat, mint en kozalkalmazottkent. Most elfogadhato a nyugdijam es ok sirnak, milyen keveset kapnak.ja, es tobb kedvezmenyre jogosultak, furdojegy, gyogyszertamogatas, segely,udules. Majdnem ott vannak anyagilag, ahol en, aki a “magas” nyugdijam miatt nem vagyok jogosult ezekre. Most emeljuk azoknak, akik regen nem fizettek be az allamkasszaba. Ferjem vallakozo volt, szamlazott, minden jovedelme lathato volt a felet elvitte az ado. ”

  Aztán végtelen igazságtalanság az is, hogy özvegyi nyugdijat kap az elhalálozott férfi után a nő. És mi van azokkal akiket elhagytak egy fiatalabb nőért, miközben a feleség volt a férfi mellett mindaddig mig nem ért a létra tetejére, segitette, ellátta, s mikor már élvezhette volna mindennek gyümölcsét, addigra a férfi lelépett és egy fiatal nőre költi mindazt ami a feleség érdemelne meg. Én is egyedül maradtam negyven évesen, tele gondokkal, kis fizetéssel, éjjel kellett dolgozzak, hogy egyedül fentarthassam magam, ugy érzem, az un. elhagyott nők is érdemelnének valamit ha már a magyar törvények nem igy rendelkeznek, mint az özvegyek.Egy férfiban sincs annyi sziv hogy magátol adjon a volt feleségnek, még akkor se ha ő mercedesszel jár és évente kétszer utazik a Bahamákra…. ehhez sziv kellene és emberség.

  Természetesen azzal egyetértek hogy a millios nyugdijak nem normálisak, tehát ezeknek az embereknek tudomásul kellene venni a szolidaritás alapján hogy hozzá kell járulniuk az állami költségvetéshez. De aki kb. 4-5oo ezer ft-ot kap, az méltán kapja, hiszen tanult, küzdött és nagy felelősséget vállalt a magasabb fizetésért, nem beszélve arrol hogy komoly összegeket utalt át a társadalombiztositásba. Érthetetlen lenne ezeket az embereket kivonni az általános támogtásbol, mint ahogy a kommentelő irja: fürdőjegy,gyogyszer, segély, üdülés. Egy 4oo ezer ft-ot kapo nyugdijas is lehet olyan komoly beteg például, hogy a nyugdija nagyrésze a magánegészségügybe vándorol. S ha egyedül él, segitséget kell igénybe vennnie sok mindenhez, bevásárlás, kisérés ide oda ha szédül, magas a vérnyomása és az illetőt aki segit neki meg kell fizetnie. Az sem kis kiadás. Ha két ember idős korára együtt marad, ritka szerencse, akkor egymást tudják támogatni a bajban. És két nyugdij mégis több mint egy….

 7. zoltán

  Éjjel, nappal, karácsonykor, húsvétkor dolgozni jártam. A kocsma ajtajában gúnyosan sörözni hívott egy haver, aztán lesajnált amikor megmondtam, hogy nem lehet mert szoliba megyek. 300 órákat dolgoztunk havonta, olyan mint a hármas túr ( aki tudja mit jelent ). A korkedvezményes munkakörben dolgozók után a munkáltatónak több járulékot kellett befizetnie. Ha nem akartunk többet túlórázni, akkor rendszerellenesnek bélyegeztek meg bennünket. Most meg mindenki a zsebemben turkál, egyenlővé akarják tenni egyesek a nyugdíjakat, holott nem egyenlően fizettünk járulékot. Tetszettek volna lemenni a bányába dolgozni!!!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva

2019. 05. 05.

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben. Az eredmény: ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból. A trend alapján egyértelmű, hogy...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.