A panellakások lehetnek a válság nagy nyertesei, ráadásul a bankok is szívesen hitelezik ezeket

A panellakások lehetnek a válság nagy nyertesei, ráadásul a bankok is szívesen hitelezik ezeket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-07
 

Töretlen a budapesti panelek népszerűsége, a lassuló ingatlanpiacon is gyorsan és jó áron találnak új tulajdonosra a lakótelepi otthonok a Duna House értékesítési adatai szerint. Tavaly a Fehérvári úti lakótelepen költöttek a legtöbbet a vásárlók, itt átlagosan majdnem 900 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Ár szempontjából Havanna és Óhegy jelenti a legjobb befektetést, e területeken 571-607 ezer forintos négyzetméteráron is megoldható az otthonteremtés.

A Duna House szerint a kiszámítható fenntartási költségük miatt egyre kedveltebb panellakások értékesítési ideje a gyengébb második fél évben sem nőtt. A Duna House 2022-es negyedik negyedéves adatai alapján átlagosan 2 hónapnál kevesebb időre volt szükség a sikeres tranzakciózárásig régiótól függetlenül.

Budapest legdrágább és legolcsóbb lakótelepei

A fővárosi lakótelepeken 2022-ben a 2021-es év átlagos négyzetméteráraihoz képest 19-54 százalékpontos áremelkedést mértek. A 2021-es árszinthez képest a legnagyobb mértékben a Bécsi úti (54 százalék), az újpalotai (40 százalék), valamint a gazdagréti lakótelep lakásainak négyzetméterárai emelkedtek.

Tavaly a Fehérvári úti lakótelepen költöttek a legtöbbet a vásárlók: átlagosan majdnem 900 ezer forint volt az ár négyzetméterenként az ingatlanközvetítő adatai szerint, míg 2021-ben még 650 ezer forint.

Közel azonos árakon juthattak a vásárlók panellakáshoz Gazdagréten, míg a Bécsi úton és Vizafogón az átlagos négyzetméterárak 805-850 ezer forint között alakultak. Ár szempontjából Havanna és Óhegy jelenti a legjobb befektetést, e területeken 571-607 ezer forintos négyzetméteráron is megoldható az otthonteremtés. A népszerűségi lista a tavalyi év első feléhez képest átrendeződött, Újpalota és Újpest mellett a Füredi úti lakótelepen kínált lakások voltak a legkeresettebbek az év második felében.

Hirdetés

Hirdetés

Panellakás 60 millió forintért

A legmagasabb eladási árú panellakásokat 2022-ben Budapest III. kerületében értékesítette a Duna House, ahol több ízben 60 millió forintos vételár felett zárult a tranzakció. Megjegyezték, hogy már a milliós négyzetméterárat meghaladó kategória sem meglepő a panellakások között, egy 36 négyzetméteres, jó állapotú és elhelyezkedésű lakás a XIII. kerületben például 39 millió forintért kelt el.

Hogyan hitelezik a bankok a paneleket?

A budapesti és a nagyvárosokban található panellakásokat szívesen hitelezik a bankok. Ennek egyik oka, hogy mivel nagy számban találhatók a piacon egymáshoz nagyon hasonló ingatlanok, esetükben viszonylag könnyű megbecsülni a forgalmi értéket. A becsült forgalmi érték maghatározása azért kulcskérdés, mert a bankok ennek legfeljebb 80 százalékáig hiteleznek, vagyis 20 százalékot mindenképpen önerőként kell előteremtenie az adósnak.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés