A Prémium Magyar Állampapír letaszítja trónjáról a Szuperállampapírt?

A Prémium Magyar Állampapír letaszítja trónjáról a Szuperállampapírt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-14
 

Az emelkedő inflációs környezetben egyre lényegesebb az, hogy a megtakarításunkkal milyen kamatot érhetünk el. Ez érthető, hiszen a gyors áremelkedés miatt könnyen lehet, hogy pénzünk hozammal növelt vásárlóereje kevesebb lesz, mint kezdetben volt. Nagyon nehéz ebben a helyzetben jó befektetést választani, különösen akkor, ha komolyabb kockázatot sem szeretnénk vállalni.

Az infláció igen magas az elmúlt időszakban: a novemberi és a decemberi éves áremelkedés mértéke egyaránt 7,4% volt. A teljes 2021-es évben pedig az átlagos áremelkedés 5,1% volt. Ilyen körülmények között a megtakarítások hozama fontosabbá válik. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a befektetés lejáratakor a pénzünk vásárlóereje hogyan alakul: a jelenlegi körülmények között jó eséllyel még veszíthet is az értékéből a befektetett pénzünk. (Az infláció ugyanis relatív magas, a biztonságosnak tekinthető befektetések hozama pedig ennél sok esetben kisebb. Ezt a helyzetet nevezzük negatív reálkamatnak is.)

Természetesen választhatunk valamilyen kockázatosabb befektetési formát is: vehetünk valamilyen egyedi részvényt, kockázatosabb befektetési alapot… Ilyen konstrukció választásával valóban elképzelhető a magasabb, inflációt meghaladó nyereség. Ugyanakkor megvan az esély arra is, hogy a befektetett összeget sem kapjuk vissza akkor, amikor szükségünk lenne a pénzünkre. Mindenképpen alaposan körül kell járni a kockázatokat, elérhető hozamokat egy ilyen döntés során. Ami biztos, hogy csak akkor érdemes ilyen megtakarítást választani, ha a befektetett összegre hosszabb távon – több éven át – biztosan nem lesz szükségünk.

Hirdetés

Hirdetés

A betétek kamata emelkedik, de az inflációt még nem éri el

Ha valaki nem szeretne komolyabb kockázatot vállalni, akkor bizony maradnak a hagyományos, alacsony kockázatú megoldások. Ezek közül a legkézenfekvőbb a betét. Az ilyen befektetésben gondolkodók számára van egy jó és egy rossz híre is a Bankmonitor szakértőinek:

  • A betéti kamatok az MNB kimutatása alapján folyamatosan emelkednek. 2021. novemberében a lakossági lekötések átlagos hozama 0,59 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban volt.
  • Az így elért évi 0,9 százalékos átlagos betéti kamat még mindig roppant alacsony. A 7,4 százalékos decemberi inflációval, vagy épp az 5,1 százalékos 2021-es áremelkedéssel összevetve pedig még mindig komoly „veszteséget” szenved el az, aki ezt a formát választja.

Ugyanakkor az irányadó kamatok emelkedése miatt – az MNB egyhetes betétjének kamata jelenleg 4% – várhatóan a betétek kamata is tovább fog emelkedni az elkövetkező időszakban.  Vagyis nem érdemes teljesen leírni ezt a megtakarítási formát sem.

Lakossági állampapír – értelmes hozam, mérsékelt kockázat mellett

A másik igen népszerű alacsony kockázatú befektetés a lakossági állampapír. Ezt a befektetést választva értelmes hozamot lehetett elérni az elmúlt időszakban, ráadásul a befektetésnek nem volt érdemi kockázata azok számára, akik lejáratig megtartották befektetésüket.

Magyar Állampapír Plusz – a szuperállampapír

Ezek közül is 2019. júniusi bevezetése óta a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) volt a legnépszerűbb. Ez nem is csoda, hiszen a papír 5 éves futamidejű, fix kamatozású. A kamat pedig a futamidő előrehaladtával folyamatosan emelkedik: az első fél évben évi 3,5%, a második fél évben évi 4%, a második évben évi 4,5%, a harmadik évben évi 5%, a negyedik évben évi 5,5%, míg az ötödik évben évi 6% a kamat.

A befektetés kamatos kamatozású, ezt úgy oldják meg, hogy a kamat esedékességekor nem pénzt kap tulajdonos, hanem ugyanilyen kötvényt, amely tovább kamatozik a futamidő alatt. Ráadásul a konstrukció igen rugalmas, ugyanis a kamat esedékességét követő egy héten belül a papír 100 százalékos árfolyamon visszaváltható.

Az elérhető éves átlagos hozam 4,95%, ami az elmúlt években kifejezetten jónak mondható. Ugyanakkor a mostani inflációs környezetben – ha csak átmenetileg is – veszíthetnek a befektetők pénzük vásárlóerejéből.

Prémium Magyar Állampapír – a reálhozam garantált

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a másik igen népszerű lakossági állampapír, amely egy teljesen más hozamstratégiával rendelkezik. A papír kamata ugyanis az aktuális infláció mértékétől függ: az éves infláció mértékét egy fix kamatprémiummal növelik meg. 

Vagyis garantálva van, hogy az inflációt meghaladja a befektetésen elérhető nyereség – pozitív a reálkamat -, viszont a futamidő alatt ténylegesen elérhető kamat nagysága előre nem ismert. A jelenlegi inflációs környezetben ennek a papírnak a jelentősége nagy mértékben felértékelődhet: hogy mennyire azt talán az Államadósság Kezelő Központ által közzétett új PMÁP ajánlatokon – melyeket január 20-tól lehet megvásárolni –  figyelhető meg.

  • A 3 éves futamidejű papír kamatprémiuma 0,75%, az 5,1 százalékos tavalyi infláció miatt az első időszak éves kamata 5,85%.
  • Az 5 éves konstrukció esetében pedig még meg is emelték a kamatprémiumot 1,5 százalékra, vagyis az első időszakra érvényes éves kamat nagysága 6,6% lesz.

Az inflációkövető kötvény letaszítja trónjáról a Szuperállampapírt?

Nyilván a prémium kötvényeknek csak az első éves kamata ismert, a további időszakra csak becsülni lehet a drágulást, ehhez pedig érdemes az MNB inflációs várakozásaiból kiindulni:

  • 2021: 5,1%-os áremelkedés (tényadat)
  • 2022: 4,7-5,1% közötti áremelkedést vár az MNB (Bankmonitor szakértői a továbbiakban 5 százalékkal számolnak)
  • 2023: 2,5-3,5% közötti áremelkedést vár az MNB (Bankmonitor szakértői a továbbiakban 3 százalékkal számolnak)
  • 2024: 2,5-3,5% közötti áremelkedést vár az MNB (Bankmonitor szakértői a továbbiakban 3 százalékkal számolnak)
  • 2025: Nincs MNB előrejelzés még, a Bankmonitor szakértői 3 százalékkal számolnak

Mennyi pénzünk lesz, ha 10 millió Ft-ot lakossági állampapírba fektetünk?

A számok magukért beszélnek, a PMÁP 3 és 5 éves futamidő mellett is jobb választás lehet, mint a MÁP Plusz. Ez abban az esetben is igaz, ha abból indulunk ki, hogy 2023-tól az infláció visszatérhet az MNB által kitűzött 3 százalékos célszinthez.

Nagyságrendileg 3, és 5 év alatt is 220 ezer forinttal lehetne többet keresni a prémium állampapír választásával. Természetesen alacsonyabb éves áremelkedés mellett a prémium állampapíron elérhető nyereség csökkenne, míg magasabb drágulást feltételezve az inflációkövető megtakarítás pénzügyi előnye még tovább növekedne.

Vagyis a Magyar Állampapír Pluszt a Prémium Magyar Állampapír letaszítja trónjáról, mondhatni új Szuperállampapírt avathatunk.

Érdemes a meglévő MÁP Pluszt áttenni a prémium állampapírba?

Az új befektetések esetében jelenleg jobb választásnak tűnhet a PMÁP a fenti inflációs várakozások mellett. Felmerülhet a kérdés azonban, hogy mit tegyen az, akinek MÁP Pluszban van jelenleg már a pénze? Érdemes már kitartani a választott kötvény mellett, vagy jobban megéri váltani az új, kedvezőbb lehetőségre?

Hogyan lehet visszaváltani a MÁP Pluszt?

Fontos szempont a jelenlegi befektetés visszaváltásának nehézsége és költsége. Jó hír, hogy a Magyar Állampapír Plusz ebből a szempontból nagyon rugalmas: a kamat esedékességet követő héten 100 százalékos értéken visszaváltható a konstrukció. (Az ingyenes visszaváltási időszakok hossza az adott sorozat tájékoztatójában megtalálható.)

Az Államkincstár ezen kedvezményes időszakon kívül 99,75%-os árfolyamon váltja vissza a papírt, ami szintén roppant kedvezőnek tekinthető. A saját bankjánál érdeklődhetnek az aktuális visszaváltási árfolyamról azok, akik pénzintézetnél vették meg a konstrukciót.

Összességében elmondható, hogy a visszaváltás igen kedvező feltételek mellett megtörténhet, ez nem lehet akadálya a váltásnak.

Mennyi a hátralévő hozam?

A döntés során a másik fontos szempont a MÁP Plusz lejáratig még elérhető hozam, márpedig ez nem azonos az induláskor érvényes 4,95 százalékkal. Mivel a papír kamata folyamatosan emelkedik, ezért a hátralévő futamidőre érvényes várható hozam is lépcsőzetesen növekszik.

2019. júniusától lehet MÁP Pluszt vásárolni, azaz legfeljebb 2,5 év telhetett el a konstrukció vásárlása óta. A Bankmonitor szakértői ezért két helyzetet is megvizsgáltak:

  • A tulajdonos 10 millió forintért vett 1 éve MÁP Pluszt. A kérdés az, hogy a jelenlegi befektetés hátralévő 4 évében lehet magasabb hozamot elérni, vagy az 5 éves futamidejű PMÁP első 4 éve alatt.
  • A tulajdonos 10 millió forintért vett 2 éve MÁP Pluszt. A kérdés az, hogy a jelenlegi befektetés hátralévő 3 évében lehet magasabb hozamot elérni, vagy a 3 éves PMÁP választásával.

Mennyi hozaamot érhet el valaki, ha MÁP Pluszban marad, vagy ha átteszi a pénzét PMÁP-ba? (Eredetileg befektetett összeg 10 millió Ft)

Bizony nagyon is lényeges mennyi van hátra a MÁP Plusz befektetésből. 4 éves hátralévő futamidő esetén az 5 éves PMÁP-ba áttéve a pénzt 4 év alatt 130 ezer forinttal magasabb hozam érhető el. Ha viszont 3 év van hátra, akkor jobban megéri a jelenlegi befektetésben maradni, ugyanis a 3 éves PMÁP választásával durván 140 ezer forinttal kevesebb nyereség érhető el. (A kalkuláció során a Bankmonitor szakértői azt feltételezték, hogy évfordulókor száll ki a befektető a MÁP Pluszból, vagyis 100 százalékos árfolyamon váltotta vissza befektetését.)

Összegzés

A jelenlegi inflációs környezetben a MÁP Plusznak nagyon komoly kihívója lett az inflációkövető lakossági állampapír. Sőt reális inflációs várakozások mellet mind 3, mind 5 éves időtávban megverheti a PMÁP az Magyar Állampapír Pluszt.

Sőt adott esetben – ez a hátralévő futamidőtől is függ – még a meglévő Magyar Állampapír Plusz befektetéseket is megérheti áttenni az új Prémium Magyar Állampapírba.

Ugyanakkor nagyon sok múlik azon, hogy milyen áremelkedésre számítunk az elkövetkező években. A gyors visszarendeződés, esetleges 3 százalék alatti infláció a MÁP Plusznak kedvez. Ugyanakkor a dinamikusabb áremelkedés, lassabb ármérséklődés a Prémium Magyar Állampapír javára hajtja a vizet.

Hirdetés
Hirdetés