Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-24
 

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket.

Nagy várakozás övezi az új lakossági állampapír június 3-i elindulását. Érthető, hiszen ez az alacsony kockázatú megtakarítás minden más eddigi állampapírnál kedvezőbb feltételekkel lesz elérhető. Megjelent a kötvény ismertetője, és az első nyilvános ajánlattétel is, lássuk milyen további információkat tudhatunk meg ezekből.

Először is megváltozott a papír neve: Magyar Állampapír Plusz néven lesz majd elérhető. Ennél fontosabb azonban, hogy először 2019. június 3. és 2019. június 7. között lehet vásárolni belőle. A kötvény névértéke 1 Ft, a jegyzési árfolyama pedig 100%, azaz 1 millió Ft befektetése esetén 1 millió Ft névértékű papírt kaphatunk.

A kötvény 5 éves futamidejű lesz, kamatozása pedig a korábban megismert módon alakul majd: az induló kamatszint 3,5%, ami fél évre rá 4%-ra emelkedne. Ezt követően minden évben további 0,5%-kal növekszik a kamat, ami az utolsó évben már eléri a 6%-ot.

A kamat automatikusan befektetésre kerül a futamidő során. Ha 1 millió Ft-ot befektetnénk, akkor az 5. év végéig összesen 1 273 496 Ft k kapnánk vissza. Ezek alapján az egyesített értékpapír hozam mutató (EHM) értéke évi 4,94% lenne. Az új kötvény megvételével továbbra is magasabb hozamot érhetünk el, mint a jelenlegi inflációkövető lakossági állampapírral, a PMÁP-pal. A jelenleg forgalmazott állampapírokkal kapcsolatos részleteket megismerheted a Bankmonitor Állampapír Kalkulátorának segítségével.

Hirdetés

Hirdetés

5 napunk van meggondolni magunkat

A kötvényt a forgalmazók az általuk jegyzett árfolyamon a futamidő során bármikor visszavásárolják tőlünk. Sőt a kamatfizetést követő 5 munkanapon belül kötelesek tőlünk névértéken megvenni az értékpapírt. Ha szükségünk lenne pénzünkre, vagy annak egy részére, akkor érdemes ezen 5 napos időszak alatt eladni, mert ebben az esetben visszakapnánk a teljes befektetett összeget is a kamaton felül.

Kamatadó mentesen

A kötvény valóban kamatadó mentes lesz, így az elért hozamból nem kerül levonásra ez a 15%. Ez egyébként igaz lesz a többi lakossági állampapírra is június 1-jét követően. Emiatt az Államadósság Kezelő Központ Zrt. az eddigi lakossági állampapír sorozatok forgalmazását leállítja május végével, és helyettük új, kamatadómentes változatokat bocsájt ki.

A részletek ismeretében is kijelenthetjük a Magyar Állampapír Plusz az egyik legjobb alacsony kockázatú befektetés lesz a magyar piacon. Fontos azonban átgondolnunk, hogy milyen költségekkel járhat a papír vásárlása. Szükséges lehet például értékpapír számlát, esetlegesen folyószámlát nyitni hozzá, amelyekhez különböző díjtételek kapcsolódhatnak. A különböző folyószámlák költségei között akár több ezer forint is lehet a különbség havonta, ezért érdemes okosan választani. A Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorának segítségével azonban ki tudod választani a számodra legjobb megoldást annak érdekében, hogy megkeresett nyereséged tényleg a Te pénztárcádban landoljon.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés
Hirdetés