A többség ingatlant vesz a babaváró hitelből. De mi van akkor, ha kell mellé lakáshitel is?

A többség ingatlant vesz a babaváró hitelből. De mi van akkor, ha kell mellé lakáshitel is?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-02
 

A babaváró hitelt 68 százalékban ingatlanvásárlásra fordítják az ügyfelek a Duna House felmérése szerint. A Bankmonitor szakértői szerint a lakáscélú felhasználás népszerűségének egyik oka az, hogy ennél olcsóbb kölcsön jelenleg nincs a piacon, de az is fontos előny, hogy a babaváró bizonyos feltételekkel önerőként használható egy lakáshitel felvételekor. 

A társaság ügyfelei körében végzett felmérése szerint a legnépszerűbb (68 százalék) felhasználási mód a lakásvásárlás, amelynek aránya 13,9 százalékponttal nőtt egy év alatt. Ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére az igénylők 14 százaléka fordította az elnyert támogatást, 5 százalékuk banki hitelét váltotta ki, 3 százalékuk pedig megtakarítást hozott létre gyermeke számára a kölcsönösszegből. Alig 1-1 százalékban állampapírt vettek a pénzből vagy a meglévő hitelt törlesztették előzetesen, illetve autót vásároltak, esetleg a vállalkozást fejlesztették a kölcsönből.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi babavárót vettek fel eddig a magyarok?

Az MNB adatai szerint az indulás évében 49 ezer, tavaly pedig 63,6 ezer babaváró hiteligénylést hagytak jóvá a pénzintézetek, átlagosan 9-10 millió forint értékben. Idén március végéig összesen 1192 milliárd forintot tettek ki a babaváró hitelek, és ezzel már a lakossági hitelállomány 14 százalékát teszik ki. A babaváró népszerűségét jól szemlélteti, hogy ugyanebben az időszakban 1616 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt folyósítottak a pénzintézetek.

Hogyan használható fel önerőként egy lakáshitelhez? 

A lakást hitellel vásárlók számára az egyik legnagyobb kihívás a hitelhez szükséges önerő előteremtése, ugyanis a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig hiteleznek a bankok. Ráadásul ez csak a jogszabályi maximum, a bankok ennél óvatosabbak is lehetnek, így reálisabb 50-70%-os hitelfedezeti aránnyal számolni. Ez pedig azt jelenti, hogy például egy 50 millió forint értékű ingatlan esetében – 70%-os hitelaránnyal számolva – legfeljebb 35 millió forint lakáshitelt adnak a bankok, 15 millió forintot pedig önerőből kell tudni előteremteni.

Teljes egészében önerő önerőnek számít egyébként a meglévő gyermekekre igényelt csok támogatás, ami három gyermeknél 10 millió forint forrást jelent, de a babaváró hitel 75%-át is önerőként veszik figyelembe, míg 25% hitelnek minősül.

Ez nem azt jelenti, hogy a babaváró teljes összege nem fordítható a lakás megvásárlására, hanem arról van szó, hogy ha valaki a lakáshitel igénylést megelőző 90 napban babavárót vett fel, akkor a babaváró 25%-át már hitelként veszi majd számításba a bank, csökkentve ezzel a felvehető plusz lakáshitel összegét. Például, ha a család 10 millió forint babaváró hitelt vett fel, majd megvásárolná a fentebb említett 50 milliós ingatlant, akkor már csak (35-2,5 millió forint) 32,5 millió forint lakáshitelt kaphatnak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a teljes babavárót (10 millió Ft) a lakásvásárlásra fordítják, akkor 7,5 millió Ft önerőt kell még tudniuk előteremteni. Ez lehet saját megtakarítás, vagy akár a már említett csok támogatás. Hasonló a helyzet akkor is, ha a család a babavárón felül nem piaci lakáshitelt, hanem kedvezményes, fix 3% kamatú csok hitelt venne fel, ugyanis a hitelfedezeti arány itt is legfeljebb 80% lehet.

Bankmonitor tipp: az egyes bankok eltérően határozzák meg, hogy az egyes településeken, a különböző típusú ingatlanok esetében a forgalmi értékhez képest mennyi hitelt adnak maximálisan. Éppen ezért érdemes hitelszakértő tanácsát kérni, aki jól ismeri a banki gyakorlatokat.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés