A zöld hitel igényléséhez végleges adásvételi szerződés szükséges

A zöld hitel igényléséhez végleges adásvételi szerződés szükséges
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-06
 

Az NHP Zöld Otthon Program keretében igényelhető kedvezményes lakáshitel felvételének van egy eddig kevésbé ismert feltétele, ami azonban számos érdeklődő számára jelenthet komoly akadályt. A probléma nem leküzdhetetlen, azonban az idő nem az vevők számára dolgozik, hiszen a 200 milliárd forintos keret elfogyhat.

2021. október 4-től elérhető hazánkban az MNB által meghirdetett zöld lakáshitel. A program keretében igényelhető kölcsön futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozású, a maximális hitelösszeg pedig 70 millió forint. A hitelösszeg kizárólag új lakás vásárlására, illetve lakás, ház építésére használható fel.

A zöld hitel kombinálható csok mellé kérhető támogatott lakáshitellel is, ebben az esetben az MNB kedvezményes kölcsönéből legfeljebb 10/15 millió forint akár kamatmentes is lehet. (Az „ingyenhitel” két gyermek esetén 10, míg legalább három gyerek esetén 15 millió forint lehet.)

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feltételeket kell teljesíteni a zöld hitel igényléséhez?

A kedvezményes kölcsön felvételéhez néhány elvárást is teljesíteni kell:

  • Kizárólag energiatakarékos új lakás finanszírozható a kölcsönből: a lakás energetikai besorolása el kell érje legalább a „BB” kategóriát, emellett az épület primer energiaigénye nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket.
  • Egy magánszemély alapesetben csak egy zöld hitelben szerepelhet adósként.
  • Egy hitelnek legfeljebb 4 adósa lehet és alapesetben kizárólag az adósok szerezhetnek tulajdonjogot az ingatlanban.
  • Minden tulajdonszerző adósnak legalább 10 évig életvitelszerűen az adott ingatlanban szükséges élnie.
  • Teljesíteni kell a bank egyedi hielbírálati elvárásait is.

Ez utóbbi pontban azonban egy, a konstrukcióra nagyon is komoly hatást gyakorló elvárás is beletartozik: a legtöbb pénzintézetnél ugyanis a hitelszerződés megkötésének a feltétele a végleges adásvételi szerződés aláírása.

Ez a csok támogatás mellé igényelhető támogatott hitelnél kifejezetten jogszabályi előírás, vagyis a kamatmentes zöld hitelt csak végleges adásvételi megkötése után kaphatja meg az igénylő. Ugyanakkor a bankok jellemzően a piaci hiteleknél, így a sima zöld hitelnél is elvárják legkésőbb a kölcsönszerződés aláírásához – sok esetben pedig ennél már hamarabb is – az adásvételi szerződés meglétét. Vagyis előszerződés, szándéknyilatkozat nem elégséges a bankok számára.

Miért jelenthet akadályt a végleges adásvételi szerződés?

A legtöbb lakásvásárlási célú jelzáloghitel esetében a pénzintézetek alapesetben is elvárják a végleges adásvételi szerződés benyújtását. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor jelen kedvezményes hitelnél ez miért is jelenthet komoly akadályt.

Először is a zöld hitel kizárólag új lakás vásárlására és építésre fordítható. Márpedig sok esetben az új építésű lakásokat a vevők már az építkezés elején – sőt gyakran a tervezőasztalról – lefoglalózzák. Ebben a stádiumban azonban még gyakran nem köt végleges adásvételi szerződést a vevő és a beruházó vagy kivitelező, csupán előszerződést írnak alá.

Egy sima piaci hitelnél még mindig nincs probléma ebben a szituációban, hiszen a végleges adásvételi szerződés megkötésekor – sok esetben erre 0,5-1 évvel az előszerződés aláírását követően kerül sor – még mindig fel lehet venni a kölcsönt. A zöld hitelnél azonban nem szabad megfeledkezni a konstrukció 200 milliárd forintos keretéről, amely az érdeklődők száma miatt akár 2022. nyarára kimerülhet.

Vagyis az előszerződést kötők könnyen lehet, hogy lemaradnak a kedvezményes 2,5 százalékos kölcsönről. Ezt is át kell gondolni a lakáskeresés során és a kiszemelt új lakás eladójával minél előbb érdemes végleges adásvételi szerződést kötni.

Bankmonitor
Zöld lakáshitel kalkulátor
Spórolj több millió forintot

Megtudhatod kalkulátorunk segítségével:
  • Jogosult vagy-e az októbertől induló zöld lakáshitelre?
  • Igényelhetnél mellé ingyenes csok-hitelt?
  • Mennyivel csökkenne a törlesztőrészleted, ha kivársz?
  • Mennyit spórolnál az új hitelek választásával?
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
hitel 25 évre
törlesztőrészlettel érhető el számodra
A részletes eredményeidet
e-mailben küldjük el
  • Megtudhatod mennyi zöldhitelt és csok-hitelt vehetnél fel
  • Megismerheted a csok-hitel feltételeit részletesen
  • Szakértőink segitenek bármilyen felmerülő kérdésben
Sajnos nem vagy jogosult
támogatás igénybevételére.
Kérd részletes eredményeidet e-mailben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés