Adó-visszatérítés: jelentős könnyítés a tavaly megkezdett építkezésekre

Adó-visszatérítés: jelentős könnyítés a tavaly megkezdett építkezésekre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-17
 

Az adó-visszatérítési támogatást az idei évtől kibővítették: több településen, többféle lakáscél esetében is igényelhető a támogatás. Az igénylők azonban komoly nehézségekbe ütköztek a tavaly elkezdett építkezéseknél. Ezek az akadályok azonban elhárulhatnak a kormányrendelet módosításával.

Az idei évtől jelentősen kibővült az adó-visszatérítési támogatás: tavaly, csak preferált kistelepüléseken lehetett igénybe venni a konstrukciót építkezés, bővítés és korszerűsítés esetén. Az idei évtől már bármely településnél igénybe lehet venni a támogatást építés és újépítésű lakás vásárlása esetében is.

Ráadásul építkezéseknél mind az 5, mind a 27%-os áfájú számlák adótartalma visszaigényelhető. Nehéz helyzetben voltak azonban azok, akik már tavaly megkezdték az építkezést, hiszen a ők számos jogszabályi feltételt nem tudtak teljesíteni. Az ő helyzetüket jelentősen segítheti a tegnap bejelentett könnyítés, melyről már este meg is jelent a kormányrendelet.

Hirdetés

Hirdetés

1. Nem kell a csok támogatással egy időben benyújtani az adó-visszatérítés igénylését

Az egyik komoly probléma a már megkezdett építkezések esetében az volt, hogy a csok támogatást már jellemzően korábban megigényelték. Márpedig alapesetben elvárás, hogy a csok igénylésével egy időben nyújtsák be az áfa-visszatérítési kedvezmény iránti kérelmet is.

Erre a visszás helyzetnek a megoldására a rendelet módosításával megoldást talált a kormány. A változtatás értelmében ugyanis nem kell a két támogatást egyszerre megigényelni, ha az alábbi feltételek teljesülnek:

  • Az építkezést 2020. január 1-én, vagy azt követően kezdődött
  • Nem preferált kistelepülésen építkezik az igénylő

Vagyis a tavaly megkezdett építkezésekre érvényes a könnyítés. A preferált kistelepülésen építkezők pedig már a tavalyi évben is meg tudták igényelni az adó-visszatérítési támogatást, ezért rájuk ez a könnyítés nem vonatkozik.

 2. A tavaly – preferált kistelepülésen – igényelt áfa-visszatérítési támogatások feltételei is változnak

Jelenleg igen szorult helyzetben vannak a tavaly építkezésre adó-visszatérítést igénylők abban az esetben, ha generálkivitelezővel építkeznek. (Tavaly kizárólag preferált kistelepülésen építkezők kaphattak adó-visszatérítési támogatást.) Ugyanis az idei évtől már 5%-os áfával kapnak számlát, aminek adóját – a jelenlegi szabályok alapján – nem lehet visszaigényelni. Sőt a tavalyi évben már megkapott támogatást is vissza kellene fizetniük, mivel nem tudnának megfelelő összegű 27%-os adótartalmú számlát benyújtani.

Ezt a helyzetet is rendezi a kormány: az idei évet megelőzően kötött támogatási szerződésekre a 2021-es évet megelőzően kötött kivitelezői szerződések alapján idén kiállított 5%-os áfa tartalmú számlák is elfogadhatóak. A kisebb adótartalmú számlák áfáját is visszakaphatja az igénylő, illetve a számlabenyújtási kötelezettség teljesítésekor mind az 5, mind a 27%-os adótartamú számla elfogadható lesz.

3. A 2021-es évet megelőzően megkezdett építkezéseknél is elérhető lesz az új adó-visszatérítési támogatás

Vannak olyanok, akik már megkezdték az építkezést, az idei évet megelőzően kötöttek vállalkozási szerződést. Ők a tavalyi évben 27%-os áfával kaptak számlát, míg az idei évben kiállított számláknak már csak 5% lesz az adótartalma. Ha ők az 5%-os áfatartalmú számlákhoz kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást igénylik meg, akkor a korábbi évben kiállított – még 27% áfával – számlákat is benyújthatják és azzal is teljesíteni tudják a teles számlabenyújtási kötelezettséget.

Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy a tavalyi számlák adóját is visszakapnánk az igénylők. Ugyanakkor a számlabenyújtási kötelezettség teljesíthető, így a család nem veszíti el a teljes támogatást.

Ez a kikötés 2021-es évet megelőzően kiállított számlákra igaz, az idei évtől kiállított 27%-os adótartalmú számlák továbbra sem elfogadhatók a számlabenyújtási kötelezettség teljesítéséhez sem. (Ilyen eset előfordulhat, ha valaki a generálkivitelezővel csak szerkezetkész állapotra szerződött le, ekkor ugyanis a végső munkálatok számlái magasabb adóval készülhetnek el.)

A módosítások a rendelet kihirdetését követő 5. napon lépnek hatályba, azaz 2021. április 21-től már élnek ezek a könnyítések.

Természetesen a lakástámogatások igényléséhez számos feltételnek meg kell felelnie az érdeklődőknek. Bárki ellenőrizheti jogosultságát az egyes támogatásokra a Bankmonitor otthonteremtési támogatások kalkulátorával.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés