Betöltés

Adómentes kamatok devizában is

szerző: Bankmonitor.hu
2013-04-09

Tartós befektetési számlán (TBSZ) kamatadó-mentesen takarékoskodni 2012 eleje óta már nem csak forintban lehet. Deviza alapú befektetések TBSZ-en történő lehetőségét elsőként a befektetési szolgáltatók alakították ki. Egy kedves olvasónk kérésére utána néztünk, hogy bankbetéteknél mely banknál adott a deviza alapú TBSZ, azaz hol tudjuk meglévő eurónkat, vagy egyéb devizánkat ilyen formában lekötni.

Gyors piaci kitekintést követően meglepődve tapasztaltuk, hogy a hazai nagybankok közül mindössze háromnál van lehetőség arra, hogy forinttól eltérő devizában indítsunk tartós lekötéseket.

Dióhéjban a Tartós Befektetési Szerződésről

A betétekből származó kamat jövedelemnek minősül, ezért ezek kamatnyeresége után adót (16%) kell fizetnünk. A hatályos jogszabály értelmében azonban adókímélő megoldásokkal is élhetünk betéteink esetében, ha azokat
TBSZ keretében nyitott betétszámlán helyezzük el (a továbbiakban TBSZ). Amennyiben a számlanyitás évének végétől legalább 3 évig, de még inkább 5 évig a számlán tartjuk pénzünket, akkor az előbbi esetben 10%, míg utóbbinál 0% a kamatadó mértéke. Ugyan rendkívül kötött megtakarítási forma, de ideális megoldás arra, hogy ne kelljen számolnunk a kamatadóval. A TBSZ működésének pontos részleteit korábbi írásunkban tekintheted meg:
Adómentes kamatok

adozas_tbsz.jpg

A TBSZ-t még 2010-ben hívta életre az állam a hosszú távú megtakarítások ösztönzésére. Kezdetben kizárólag forintban lehetet ilyen betétszámlát nyitni, azonban a jogszabályi környezet változásának köszönhetően 2012-től már devizában is meg tudjuk ezt tenni. A lehetőség ugyan adott, mégis meglehetősen kevés ajánlatot találunk banki oldalról.
A nagybankok közül mindössze a CIB Bank, az MKB Bank, valamint az UniCredit Bank kínálatában találkozunk ilyen termékekkel.

Mindhárom bank esetében lehetőségünk van
euróban és dollárban is számlát nyitni, sőt az MKB Banknál és az UniCredit Banknál ezt akár
svájci frankban, vagy akár
angol fontban is kezdeményezhetjük. A standard deviza betéti kamatokon kívül az akciósak is elérhetőek, így pénzünk bármelyik, a hirdetményben szereplő ajánlat keretében elhelyezhető. A CIB Bank, valamint az MKB Bank esetében 12 hónap a leghosszabb futamidő, míg az UniCredit Banknál euró és dollár alapon akár 2 és 5 éves időtávban is gondolkodhatunk.

deviza_TBSZ.jpg

További ajánlatok felkutatásához, használd az oldalunkon található
lekötött betét kalkulátort, amellyel könnyen megtalálod a legjobb deviza betéti ajánlatot!

Az „ördög” a részletekben rejlik

Ahhoz azonban, hogy deviza alapú TBSZ számlát tudjunk nyitni mindhárom banknál devizaszámlával is kell rendelkeznünk, sőt a CIB Bank, valamint az MKB Bank esetében egyéb számlák is szükségesek. Náluk ugyanis a deviza alapú TBSZ további feltétele, hogy forintban is rendelkezzünk ilyennel, persze ennek igénybevételéhez folyószámla is szükséges. Ugyan díjmentes TBSZ számlavezetéssel kecsegtet a CIB Bank, valamint az UniCredit Bank is, de a folyószámla, valamint a devizaszámla ezt a kedvezményt már nem élvezi.

Nézzük, hogy alakulnak bankonként a költségek

Kizárólag betétlekötéshez a
CIB Banknál egy Classic számla elegendő, aminek 403 forint a havi költsége, a devizaszámlákért pedig további 130 forintot terhel a bank ügyfeleire. Így éves szinten
6.396 forintba kerül, hogy a banknál egy deviza alapú TBSZ számlával rendelkezzünk.

A versenytársaktól eltérően az
MKB Banknál a deviza alapú TBSZ is díjköteles (320 forint/hó), azonban függetlenül azok darabszámától a díj egyszer kerül felszámításra. A forintszámla és a devizaszámla is 320 forintba kerül havonta, így éves szinten a deviza alapú TBSZ fenntartása
11.520 forintot jelent.

Az
UniCredit Bank esetében abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell forint alapú számlákat fenntartanunk, így mindössze a devizaszámla díjával kell számolnunk. Ez havi 282 forintot jelent, de a számlán történő pénzforgalom (pl.: befizetés) után további 17 forint ún. könyvelési díj is jelentkezik. Így éves szinten
3.384 forinttal biztosan számolhatunk, míg a további költségek attól is függnek, hogy hány alkalommal fizetünk be a számlára a gyűjtőévben.

Jól látszik, hogy még a „díjmentes” deviza alapú TBSZ számlának is vannak járulékos költségei, ezért alaposan gondoljuk át, hogy mekkora összeget tudunk 5 éves távlatban nélkülözni és ez alapján mérlegeljünk, hogy érdemes-e ezzel a lehetőséggel élnünk. Itt jegyeznénk meg, hogy a banki ajánlatok között egy éves időtávon kedvezőbb kamatot is találunk euró lekötésre, amit normál devizaszámláról indíthatunk.

Ajánljuk figyelmedbe
az országos lefedettséggel rendelkező bankok kínálatát.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Építkezés akár fél év alatt!?

2018. 12. 09.

A készházakról szóló korábbi adásokban szó volt, hogyan és milyen ütemben készülnek a házak. A mostani videóban arról lesz szó, hogy az előkészítés során mi mindent kell tisztázni. A videó...

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Akkor is kaphatsz hitelt, ha külföldön dolgozol!

2018. 12. 07.

Sok magyar dolgozik külföldön, ezért sokszor előfordul, hogy az itthon megvalósítandó célokhoz itthon felvehető személyi kölcsönre van szükségük. Igényeld rajtunk keresztül a kölcsönt, és szakértői tanácsadásban részesülsz! Feltételek Érdemes tudnod,...

Blogajánló

  • alapblog

    Red herring

    A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.