Adómentes kamatok mindenkinek!

Adómentes kamatok mindenkinek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-20 Frissítve: 2018-04-06
 

Mindenkinek adódhat olyan élethelyzete, amikor a megtakarított vagyonának kamataira szüksége van. Ez általában a nyugdíjba vonuláskor szokott bekövetkezni. Persze ekkor sem kell lemondanunk az adómentes kamatokról! A teendőnk mindössze annyi, hogy a TBSZ számlát egy normál számlával kombináljuk. Egymillió forint esetén 5 év alatt akár 46 ezer forintnyi adót takaríthatunk így meg!

Amennyiben kamatmentes hozamra vágyunk, választhatjuk a TBSZ (Tartós Betéti Számla) által nyújtott lehetőséget. (Röviden összefoglalva ha az itt elhelyezett összeget a 0. gyűjtőév utáni 3. év végén vesszük ki, akkor annak hozama 10%-kal adózik, az 5. év végén pedig már teljesen adómentes. A TBSZ működéséről itt olvashatsz bővebben.) De mit tehetünk, ha biztosan nem tudjuk megvárni az 5 évet? Első körben azt gondolhatnánk, hogy akkor el se kezdjük az egészet. Pedig van megoldás!

Adómentes kamatok vs. adózott kamatok

A megoldás nem bonyolult, egy példán keresztül szemléltetjük a lehetőséget. Tegyük fel, hogy 5% kamatot kapunk egy millió forintunk után. Ez évente 50 ezer forint, öt év alatt összesen 250 ezer forint. Erre a kamatra lenne szükségünk a TBSZ számlánkról viszont, ha egy fillért is kivonunk idő előtt, akkor elveszítjük az adómentességet. Mit tehetünk?

A kamatokkal megegyező összeg (jelen esetben a pénzünk 25%-a) ne is kerüljön TBSZ számlára! Egy normál számlán helyezzük el ezt az összeget. De akkor hogyan jutunk hozzá a TBSZ számlán lévő összeg kamataihoz? Közvetlenül sehogy, de közvetve már könnyedén. Ehhez egy egységként kell tekintenünk a TBSZ és normál számlánkon elhelyezett pénzünket. TBSZ számlán lévő forintjainkhoz nem nyúlunk, viszont a „normál” számláról nem csak az ott keletkezett kamatokat vesszük ki, hanem a tőkénket is folyamatosan csökkentjük, ahogy az alábbi táblázat mutatja:

Adóoptimalizálás TBSZ számlával 5 évre

Teendőnk tehát, hogy a TBSZ számlán lévő teljes pénzünkre számolt kamatnak megfelelő összeget felvesszük a „normál számlánkról”. Tehát a normál számlán lévő tőkénk folyamatosan csökken a futamidő végéig, míg a TBSZ számlán lévő pénzük gyarapszik a kamatokkal. Összességében így a pénzünk kamatainak nagy része mentesül az adózás alól. Ez a jelen példánknál maradva közel 46 ezer forint adómegtakarítást jelent 5 év alatt!

Minden eset egyedi

Matematikailag pallérozott olvasóink felfedezhették, hogy ezekkel a peremfeltételekkel marad néhány tizezer forint a normál számlánkon. Természetesen lehet jobban is optimalizálni, ám inkább ne centizzük ki! Minden eset más és más, de az alapszabály azonos: érdemes némi mozgásteret hagyni. Különösen, ha nem fix kamatot kapunk a pénzünk után, hanem valamilyen értékpapírba fektetünk. Ilyenkor nem tudjuk előre mekkora kamatra (hozamra) számíthatunk, így nehéz kiszámolni, hogy milyen arányba osszuk meg a pénzünket. Ám még nagyobb ráhagyás esetén is megéri foglalkozni A TBSZ számlákkal.

És ha már nem elég a lekötött betétek kamata, válogass több száz befektetési alap közül:

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés