Aki kivárt, akár 1 millió forinttal több Babaváró hitelre lehet jogosult!

Aki kivárt, akár 1 millió forinttal több Babaváró hitelre lehet jogosult!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-06
 

A Babaváró hitel normál kamata július óta folyamatosan csökken. A havi fizetési kötelezettségre ennek akkor lehet hatása, ha 5 év alatt nem születik az igénylőnek gyermeke, vagy valamilyen más okból elveszíti a kamattámogatást. Több bank azonban az adható hitelösszeget is a normál kamattal kalkulált törlesztőrészlet alapján határozza meg, a kamat csökkenése miatt pedig akár 1 millió forinttal is nagyobb lehet a Babaváró összege.

2019 júliusában indult a Babaváró hitel, a konstrukció a futamidő első 5 évében kamatmentes. Ez a kedvezményes időszak azonban a futamidő végéig is elnyúlhat, ha születik az igénylőnek egy gyermeke. Sőt a második és harmadik baba érkezésekor részben vagy egészben a fennálló tartozást is elengedik.

A konstrukció indulásakor normál kamata 7,73% volt, mely decembertől 6,30%-ra csökken. Mivel a Babaváró induláskor kamatmentes, ezért se a normál, se a kedvezményes kamatnak nincsen hatása a kezdeti fizetési kötelezettségre. Jelentősége ennek akkor lehet, ha a kamattámogatást valamilyen okból elveszíti a pár. Ha nem születik a fiatal párnak 5 év alatt gyermeke, akkor 627 ezer forinttal kevesebb támogatást kellene visszafizetniük egy decemberi, 10 millió forintos Babaváró hitelre, mint egy júliusira. Ez azonban nem minden igénylőt érdekel, hiszen sokan nem gondolnak a kérelem beadásakor ezekre a váratlan helyzetekre.

Hirdetés

Hirdetés

Több Babaváró hitelt kaphat, aki kivárt

Viszont több bank a normál kamattal számolt egyenletes (annuitásos) törlesztőrészlet alapján határozza meg az adható hitelösszeget, erre pedig már valamennyi érdeklődőnek érdemes odafigyelnie. Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű Babaváró hitel induló annuitásos törlesztőrészlete 8 500 forinttal lesz kevesebb decemberben, mint júliusban volt.

Ez alapján a maximális hitelösszeg megigényléséhez – 40%-os JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) értékkel kalkulálva – 21 ezer forinttal kisebb igazolt jövedelem is elégséges lehet az év utolsó hónapjában, mint júliusban.

Sőt az adható hitelösszeg is jelentős mértékben emelkedhet, a kisebb kamat miatt ugyanis ugyanakkora jövedelem magasabb hitelösszeget is elbírhat. Egy 20 éves futamidejű Babaváró hitelnél akár 1 millió forinttal több kölcsönre lehet jogosult az igénylő decemberben, mint júliusban volt.

Várható további kamatcsökkenés a Babaváró hitelnél?

Erre a kérdésre nem tudunk biztosat mondani. A konstrukció induló kamata az 5 éves állampapír elmúlt 3 havi aukciós átlaghozamától függ, melyet az Államadósság Kezelő Központ Zrt. minden hónap elején közzétesz. Mivel ebben az elmúlt három hónap értékei szerepelnek, ezért egy változás tompítottan, késleltetve jelentkezik csak a mutató értékében. Vizsgáljuk meg az 5 éves állampapír napi referencia hozamának alakulását az elmúlt 6 hónapban. Jól látható, hogy elég jelentős a kilengés, ezért érdemes lehet a havi átlagokkal számolni.

Látható, hogy folyamatos csökkenést követően augusztusban volt egy jelentős beszakadás. Azóta a hozam – kisebb kilengésekkel – közel változatlan értéken van. Ez az augusztusi visszaesés hatása gyűrűzött be teljes mértékben a elmúlt 3 hónapban a Babaváró hitel kamatának értékébe is. Ha újabb váratlan elmozdulás nem történik, akkor viszont a konstrukció induló normál, és kedvezményes kamata sem fog érdemben módosulni.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés