Akkor is megéri a hitelmoratórium a babaváró hitelnél, ha egyébként tudnánk fizetni

Akkor is megéri a hitelmoratórium a babaváró hitelnél, ha egyébként tudnánk fizetni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-20
 

A babaváró hitel már önmagában is az egyik legjobb hitel a piacon, hiszen 5 évig mindenképpen kamatmentes, ha pedig az igénylést követő öt évben gyermek születik, a futamidő végéig az is marad. Az MNB szerint azonban a babaváró még nagyobb pénzügyi előnyt jelenthet akkor, ha élünk a hitelmoratórium lehetőségével. Vagyis akkor is érdemes szüneteltetni a törlesztést, ha egyébként nem jelentene gondot a fizetés. Mutatjuk, hogy miért van ez?

A babaváró hitel egy speciális személyi kölcsön konstrukció, amelynél az adósok a futamidő első öt évében nem fizetnek ügyleti kamatot. A babaváró kölcsönre vonatkozó szerződések 2019. július 1. napjától köthetők, így jelenleg valamennyi ilyen kölcsön kamatmentes. Ezért az adósok kizárólag a tőkét törlesztik, valamint az állami kezességvállalási díjat fizetik.  Ez utóbbi mindig adott év elején fennálló tartozás 0,5 százalékának 1/12-ed része havonta.

1. Nem halmozódik a kamat

Az első öt év kamatmentessége miatt a babaváró kölcsönöknél a kamattartozás növekedésével tehát nem kell számolnia az adósoknak, ha a babaváró kölcsönhöz kapcsolódó feltételek a moratórium időtartama alatt is folyamatosan fennállnak. (Például a hitelt felvevő házastársak nem válnak el, vagy nem szűnik meg mindkettőjüknek a magyarországi lakhelye.)

2. Nem kell a kezességvállalási díjat sem fizetni

A kormány továbbá úgy rendelkezett, hogy a fizetési moratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetniük. Bár a moratóriumhoz köthető futamidőhosszabbítás ideje alatt már fel fog merülni a kezességvállalási díj, azt majd csak a fennmaradó, jóval alacsonyabb tartozás arányában számítják.

3. Jó jöhet a félre tett pénz

Ha a babaváró kölcsön adósa él a halasztás lehetőségével – akár annak ellenére is, hogy a döntés pillanatában előreláthatólag képes lenne a törlesztésre – akkor a meg nem fizetett törlesztőrészletek összegét megtakaríthatja, vagy a jelenlegi helyzetben felmerülő kiadásokra, esetleg a későbbiekben akár a babaváró kölcsön előtörlesztésére is fordíthatja. E kölcsön esetében az előtörlesztés díjmentes, azonban amennyiben nem születik gyermek és a futamidő első öt évében a felvett kölcsön összegének 50 %-át elérő előtörlesztés történik, az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást vissza kell fizetni. A babaváró kölcsön speciális sajátosságai miatt tehát az adósok még kedvezőbb helyzetbe kerülnek a fizetési haladék igénybevételével.

4. Extra haszon, ha a második vagy a harmadik gyermeket tervezzük

Amennyiben a babaváró kölcsön szempontjából második vagy harmadik gyermek vállalását tervezi az adós, és még nem élt az első gyermek születéséhez kapcsolódó törlesztési szüneteltetés lehetőségével, akkor még inkább megfontolandó a fizetési moratórium igénybevétele.

A gyermekvállalási támogatást ugyanis a fennálló kölcsöntartozás százalékában határozzák meg. (A 2. gyermeknél a fennálló tartozás 30%-át engedik el, míg a 3. gyermeknél a fennmaradó teljes tartozás megszűnik.) Vagyis, mivel a fizetési  moratórium igénybevétele esetén a tőketartozás nem csökken, majd magasabb mértékű gyermekvállalási támogatást vehet igénybe az adós.

Fontos, hogy a gyermek születéséhez kapcsolódó törlesztési szüneteltetés és a gyermekvállalási támogatás iránti kérelmek benyújtási határideje a gyermek születését követő 60. nap.

Jelentős különbség a fizetési moratórium és a babaváró kölcsönkonstrukció adta halasztási lehetőség között, hogy a jelenlegi szabályok szerint a koronavírussal kapcsolatos intézkedések keretében hozott fizetési haladék csak 2020. december 31-ig, míg a gyermek születése kapcsán kért szüneteltetés 3 éves időtartamra szól.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
Hirdetés