Alábecsülték a kamatemelkedés mértékét a vállalkozások

Alábecsülték a kamatemelkedés mértékét a vállalkozások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-29
 

Magasabb kamatokra és a közterhek növekedésére készülnek a mikro-, kis- és középvállalatok. A munkaerőpiaci helyzetet negatívabban értékelik, a vállalkozásbarát kormányzati intézkedésekre pedig kevesebb kkv-k számít mint a tavalyi utolsó negyedévében a K&H friss kutatása szerint.

Bő négy éve, 2018 utolsó negyedévében vett fel utoljára olyan alacsony értéket a mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait vizsgáló K&H kkv bizalmi index, mint az idei első negyedévben. A mutató az előző negyedévhez képest 6 pontos csökkenéssel 5 ponton áll.

Aggasztóan magas az infláció

A visszaesés hátterében a magas infláció áll a felmérést értékelő összefoglaló szerint, amelynek híre már az ukrán-orosz konfliktus kirobbanása előtt ismert volt. (A lekérdezés közvetlenül a konfliktus kitörése előtt kezdődött és az azutáni két hétben zajlott, amikor a kkv-k feltehetően még nem építették be várakozásaikba annak – esetleges hosszú távú – hatásait.)

Bankmonitor vélemény
A felmérése óta eltelt időben egyértelművé vált, hogy a fogyasztói árak az év elején vártnál is gyorsabb ütemben emelkedtek. Az infláció márciusban már 8,5 százalékra ugrott, és a meredeken emelkedő trendnek az előrejelzések szerint messze nincs még vége. A Bankmonitor szakértőinek várakozásai szerint akár kétszámjegyű infláció is jöhet, 12-15 százalékra is nőhet a következő hónapokban a pénzromlás üteme.

A K&H kkv bizalmi index csökkenését négy tényező okozta: a közterhek, a kormányzati intézkedések, a munkaerő és az alapkamat terén látható mérséklődő várakozások.

„Több piaci tényező kedvezőtlen hatásaként a vállalkozások várakozásai borúlátóbbak, hiszen a költségeik folyamatosan nőnek, többek között az energiaárak, a munkaerő- és alapanyag költségek emelkedése miatt, amelyekben rövidtávon nem várható jelentősebb pozitív változás” – idézte a témában kiadott közlemény Rammacher Zoltánt, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetőjét.

Hirdetés

Hirdetés

Borúsabbá váltak a várakozások

A közterhek mérséklődésére a tavalyi utolsó negyedévben még a megkérdezettek 27 százaléka, február végén viszont már csak 12 százaléka számított. Ez kifejezetten alacsony érték, utoljára 2016 második negyedévében várták ennél kevesebben ezt (8%). Az eredmények hátterében a minimálbér emelkedése és a foglalkoztatást terhelő adók korábbi csökkenése állhat.

A kormányzati intézkedéseket 2021. VI. negyedévében még a kkv-k 46 százaléka, az idén az első negyedévben viszont már csak 38 százaléka tartotta vállalkozásbarátnak. A kutatás készítői az adatok értelmezéséhez hozzátették, hogy ez nem kiugróan alacsony érték, inkább arról van szó, hogy az elmúlt időszakban – a járvánnyal kapcsolatos gazdasági hatásokat ellensúlyozó könnyítések miatt – kifejezetten magas volt a vállalkozásbarát intézkedésekre számító cégek száma, ami idő közben mérséklődött.

A gazdaság újraindításával összefüggő intézkedések közül még jelenleg is vannak elérhetőek. Ezek egyike a Széchenyi Kártya Program GO!, amely keretében rendkívüli kedvező 0,5-2,5 százalékos, fix kamattal lehet hitelhez jutni. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint még mindig sok olyan cég van, amely ezzel a lehetőséggel nem élt. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy – bár jelenlegi feltételek június 30-áig érvényesek – azoknak a cégeknek, amelyek nem akarnak lemaradni a lehetőségről, április végén, május elején be kell adniuk a hitelkérelmet.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Szintén fontos változás, hogy K&H kutatása szerint a munkaerőt illetően hét ponttal mínusz 5 pontra csökkentek a várakozások. Ebben a számban több foglalkoztatásra vonatkozó előrejelzés megmutatkozik, úgymint a további alkalmazottak felvétele, a prognosztizált bérnövekedés és a dolgozói létszám tervezett bővülése. Nem kell sokat visszamenni az időben, hogy ennél negatívabb eredményt találjunk: 2020 első negyedévében, vagyis a koronavírus-járvány kirobbanásakor mínusz 8 ponton álltak a munkaerővel kapcsolatos várakozások.

    A fontos változások sorának végén, de nem utolsósorban a vállalati hitelkamatokban a tavalyi utolsó negyedévben még 3,4 százalékos, az idei első negyedévben viszont már 3,9 százalékos növekedéssel kalkuláltak a cégek. A jegybanki alapkamat és újabban az irányadó betéti kamat emelkedése közvetlenül tolja felfelé a vállalati hitelkamatokat is, vagyis a valóságban ennél akár jelentősebb is lehet a növekedés – áll a felmérésről készült összefoglalóban.

    A Magyar Nemzeti Bank április 27.-étől már 5,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A vállalkozói hiteleknél irányadó 1 hónapos Budapesti Bankközi Hitelkamatláb (Bubor) egy év alatt 0,72 százalékról 6,47 százalékig emelkedett. A változások eredményeként a cégek banki költségei durván nőttek. Piaci alapon 7,5-8 százalékos induló kamatnál kedvezőbb piaci ajánlat vállalati hitelre jelenleg már nincs a piacon. (A vállalati hitelek kamata jellemzően változó, mértékét a leggyakrabban az 1 vagy a 3 havi Buborhoz kötik, így a pénzpiaci helyzet romlását szinte azonnal érzik a cégek.)

    A középvállalatok és az agrárcégek még bizakodók

    Méret szerinti bontásban a 300 millió forint éves árbevétel feletti középvállalkozások a legoptimistábbak (24 pont), esetükben két ponttal emelkedett az index az előző negyedévhez képest. A mikrocégeknél viszont tizenegy pontot esett a mutató (-1).

    A középvállalkozásoknál tehát kismértékben nőtt ugyan az index értéke, de a mikrocégeknél jelentősen csökkent, így az összesített eredmények tekintetében is visszaesés látható.

    A különböző ágazatok várakozásai között számottevő eltérés nem tapasztalható, mindegyik szektorban mérséklődött az optimizmus. A mezőgazdasági (14 pont), az ipari (8 pont) és a kereskedő (6 pont) cégek várakozásai derűsebbek a kkv szektor átlagához képest. A szolgáltatók várakozásai viszont 9 pontos csökkenés után 2 pontra estek vissza, ami elmarad az átlagtól.

    Hirdetés
    Hirdetés