loading

Alig épül új lakás – Senki sem akar költözni?

Mélyponton vannak a hazai lakásépítések – derül ki a statisztikákból. A jelenség nehezen érthető, hiszen a lakásárak nyomottak, a lakáscélú hitelek pedig rendkívül olcsóak. Gondot az ön erő előteremtése jelenthet, pedig erre is van megoldás.

Van-e lakás a piacon?


7293. Tavaly mindössze ennyi lakás készült a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. A helyzetet súlyosbítja, hogy ez 2012-höz képest
majdnem 30 százalékos csökkenés. A mélyrepülés idestova 5 éve tart:
tavaly már csupán ötödannyi új lakás épült, mint 2008-ban. Összehasonlításul: Magyarországon jelenleg
körülbelül 4,2 millió lakás van.

Meglepő számok ezek, hiszen elvileg minden adott az új lakásra áhítozók szempontjából. Mert mi kell egy lakásvásárláshoz? Megfelelő áru lakás és pénz. Vegyük górcső alá elsőként, hogy
van-e a piacon elegendő megfelelő áru lakás? Az építési számokból is látható, hogy túl nagy kereslet nincs az új lakásokra. Ezért aztán ezek
ára igencsak nyomott. A hivatalos statisztikák szerint a válság óta
a lakások ára átlagosan 20-30 százalékkal esett vissza. Aki tehát szeretne új lakásba költözni azt minden valószínűség szerint tárt karokkal várják a lakásépítők.

Van-e pénz lakásvásárlásra?

Most vizsgáljuk meg, vajon van-e pénz a lakásvásárláshoz. Azt megítélni, hogy van-e elegendő önerő, nem egyszerű, hiszen az emberek pénztárcájába senki sem lát bele. A bankok jelzései alapján azonban itt lehet a kutya elásva. Mint korábban írtunk róla, nagy gondot jelent, hogy a potenciális
lakásvásárlók jövedelme gyakorta hitellel terhelt (hitelkártya, áruhitel stb.). A jogszabályok változása miatt ugyanakkor
a korábbinál jóval nagyobb önerőt kell összeszedniük az ügyfeleknek, mint korábban.

Ha megvan a szükséges önerő, a vételár kiegyenlítéséhez szükséges hiányzó összeget
hitelből előteremteni már igazán nem lehet gond. A jegybanki kamatcsökkentések hatására ugyanis jelenleg
a forinthitelek már jóval olcsóbban elérhetőek, mint annak idején a svájci frank alapú kölcsönök voltak.
Egy átlagos összegű 7 millió forintos hitelt már 5,3-7 százalék közötti THM-el fel lehet venni, ami 46-51 ezer forint közötti havi törlesztőrészletet jelent.

Kalkulátorunkkal megtalálhatod a neked leginkább megfelelő lakáshitelt!

A pangásnak lehetnek lélektani okai is. A magyaroknak a válság kitörése óta az elszabaduló törlesztő részletek miatt jó
hosszú időre elment e kedvük a hitelfelvételtől. Ezt igazolják a statisztikák is.
2008 óta a lakossági hitelállomány Magyarországon 12 százalékkal csökkent, miközben Európa más részein ugyanezen időszak alatt 20 százalékos növekedést mértek.

Mi hozhat pezsgést a lakáspiacon?

  • Ha a nemzetközi gazdasági környezet engedi és a jegybank tartósan alacsonyan tudja tartani a kamatokat, akkor továbbra is lesz olcsó lakáshitel a piacon.
  • Ha beindul a gazdasági növekedés, az emberek jövedelme gyarapodhat, biztonságérzete nőhet. Így nem lesz gond az önerő előteremtése és egyre kevesebben fognak félni az eladósodástól.
  • Ha elkezdenek lakást vásárolni azok, akik számára a család bővülése vagy egyéb okok miatt ez egyre sürgetőbb, az meghozná az építőipar lakásépítési kedvét.
  • Ha az állam új ösztönzőket vezet be a piacon, mondjuk valamiféle kedvezményes lakossági hitelprogramot indít be, akkor az növelheti az új lakásra ácsingózók mozgásterét.

Persze az a legjobb, ha magunk is teszünk valamit azért, hogy minél előbb új lakásba költözhessünk.
Igyekezzünk félretenni a célra, mondjuk kössünk lakástakarék pénztári szerződést, amellyel könnyen, 30 százalékos  (legfeljebb évi 72 ezer forintos) állami támogatással 
előteremthetjük a lakásvásárláshoz szükséges önerőt.
Kalkulátorunkkal most kiválaszthatod a neked legmegfelelőbb lakástakarék pénztárat!


[home_savings_small]

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak