Állami támogatással és hitellel vennétek használt vagy új építésű lakást? Mutatjuk, mire számíthattok!

Állami támogatással és hitellel vennétek használt vagy új építésű lakást? Mutatjuk, mire számíthattok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-15
 

Pörög az ingatlanpiac, köszönhetően nagy részben az elérhető otthonteremtési támogatásoknak. Nagyon nagyon nem mindegy azonban, hogy egyedülállók, házasok vagy élettársak igénylik ezeket, hogy van-e már gyerek, vagy terveznek-e még babát. A Bankmonitor szakértői igyekeznek tisztázni a lehetőségeket.

A leggyakoribb hitelfelvételi cél az ingatlanvásárlás, ami érthető, hiszen a használt ingatlanok ára valahol 20-30 millió forintnál kezdődik, míg az új építésű lakások többségét 50-100 millió forint körüli áron kínálják. Ekkora vételárat pedig még kifejezetten magas jövedelemből is hosszú idő összegyűjteni, nem beszélve arról, hogy közben az ingatlanok is drágulnak.

1. Használt lakás vásárlás meglévő gyerekkel, ha már nem tervezünk újabb babát

Sokat segíthet egy használt lakás megvásárlásában a csok – családi otthonteremtési kedvezmény – támogatás, ami tényleg támogatás, vagyis nem kell visszafizetni. Nem elvárás a házasság, sőt, a gyereküket egyedül nevelő szülők is megkaphatják, az igényelhető összeg pedig a 25 év alatti gyerekek számától függően 600 000 és 2 750 000 Ft között lehet ebben az esetben.

A meglévő gyerekre igényelt csok nagy előnye, hogy egy esetleges lakáshitelnél önerőként számolnak vele a bankok, ami óriási segítség, ha nem áll rendelkezésre elegendő összegű saját megtakarítás.

Amennyiben hitelre is szükségünk van, és legalább 2 meglévő gyerekre jogosultak vagyunk csok-ra, akkor első körben célszerű a csok mellé igényelhető csok-hitellel próbálkoznunk, mert ennek legfeljebb 3% lehet a kamata, ami ráadásul a futamidő végéig változatlan is marad. A csok-hitel maximális összege 2 gyerekkel 10 millió Ft, míg 3 gyerekkel akár 15 millió Ft is felvehető.

Amennyiben a saját megtakarítás, a csok támogatás és a csok-hitel együttesen sem elegendő a vásárláshoz, akkor melléjük lakáshitel is igényelhető, feltéve persze, hogy rendelkezünk megfelelő önerővel, valamint a jövedelmünk elbírja a havi törlesztők összegét. Ebben az esetben célszerű a lakáshitel alapján választani bankot, hiszen a nagybankok mindegyike foglalkozik csok-kal és csok-hitellel, költségben pedig a lakáshitelek között jelentős különbségek lehetnek.

Hirdetés

Hirdetés

2. Új építésű lakás vásárlása meglévő gyerekkel, ha már nem tervezünk újabb babát

Új építésű lakás vásárlására, építésre emelt összegű csok támogatás igényelhető, ennek összege 3 gyerekkel akár 10 000 000 Ft is lehet. Meglévő gyereknél ezt is elfogadják önerőként a bankok, mellé pedig – ha van legalább 2 gyerek – megigényelhető még a korábban már említett csok-hitel is (10 vagy 15 millió Ft összegben).

Amennyiben korszerű, energiatakarékos új építésű ingatlant veszünk vagy építünk, akkor mindenképpen próbálkozzunk zöld hitelt (NHP ZOP) igényelni a vásárláshoz, ennek kamata ugyanis maximum fix 2,5% lehet, ráadásul az emellé igényelt csok-hitel kamatmentes is lesz. (Pontosabban nem is feltétel zöld hitelt igényelni, a lényeg az, hogy az NHP ZOP keretében igényeljük a csok-hitelt.)

Ez azt jelenti, hogy 3 meglévő gyerekkel jelenleg 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra, 15 millió forint kamatmentes hitelre és akár 45 millió forint – a kamatmentes kölcsön és a sima zöld hitel maximális összege 70 millió Ft lehet – , legfeljebb 2,5%-os fix kamatú zöld hitelre lehetünk jogosultak. Amennyiben szükséges, a jövedelmünk és a megvenni kívánt ingatlan értéke pedig ezt lehetővé teszi, akkor ezen felül további lakáshitel is igényelhető akár.

3. Használt lakás vásárlása meglévő gyerekkel, ha szeretnénk még babát

Ha van már gyerek, akkor természetesen itt is számolni lehet az utánuk járó vissza nem térítendő csok-támogatással (600 000 Ft – 2 750 000 Ft), aminek az összege megnövelhető, ha további gyermeket is vállal a pár. (Például 2 gyerek van a családban, a pár pedig további 1 babát vállal, akkor 1 430 000 Ft helyett 2 200 000 Ft-ot kaphatnak használt lakás vásárlására.) Igen ám, de ebben az esetben elvárás a házasság (meglévő gyereknél nem!), illetve legalább a pár egyik tagjának 40 évesnél fiatalabbnak kell lennie. Fontos ugyanakkor, hogy a bankok egy része kizárólag a vállalt gyerekekre jutó részt kezeli önerőként, így, ha kell mellé lakáshitel, a bank kiválasztásakor ezzel is számolnunk kell!

A csok támogatás mellé természetesen megigényelhető a csok-hitel is, ahol a gyerekvállalás ugyancsak sok mindent befolyásolhat. Egy meglévő gyerekkel például a csok-hitel még nem igényelhető, ha vállalunk még egy babát, akkor viszont elérhetővé válik a 10 millió forintos kedvezményes kölcsön. Amennyiben 2 meglévő gyerek mellé vállalunk egy harmadikat, akkor pedig akár 15 millió forint összegű csok-hitelt is kaphatunk, amennyiben megfelelünk minden egyéb feltételnek.

Természetesen a támogatás és a támogatott hitel mellé lakáshitel is igényelhető, ezt azonban a gyerekvállalás nem befolyásolja. Nem úgy a Babaváró hitelt, ami ebben az esetben kifejezetten jól jöhet a lakásvásárláshoz, feltéve, hogy házasok vagyunk, valamint a feleség nem töltötte még be a 41. életévét. Ebben az esetben ugyanis igényelhető az akár 10 millió Ft összegű Babaváró hitel, ami az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt baba érkezik, akkor a futamidő végéig az is marad. Sőt, a második és a harmadik baba születésekor a felvett hitel egy részét vagy egészét el is engedhetik, így jó időzítéssel elérhető, hogy egyetlen forintot se kelljen a kölcsönből visszafizetni. A Babaváró nagy előnye még, hogy részben vagy egészben önerő lehet egy lakáshitelnél, amiről itt olvashatsz bővebben. 

4. Új építésű lakás vásárlása meglévő gyerekkel, ha szeretnénk még babát

Aki magára ismer az alcím alapján, annak a csok támogatás, a zöld lakáshitel, a zöld csok-hitel, valamint a Babaváró támogatás egyaránt érdekes lehet. Ahogy fentebb is írtuk, gyerekvállalásnál feltétel a házasság, illetve a csok-nál és a Babavárónál a szülők életkorával kapcsolatban is vannak megkötések. 

Ellenőrizd a csok jogosultságod
Ellenőrizd a Babaváró jogosultságod

5. Használt vagy új építésű lakás vásárlása, ha nincs még gyerek, de szeretnénk

A gyermektelen, ám gyermekvállalást tervező fiatal párok számíthatnak a legtöbb támogatásra jelenleg, az összeg pedig attól függ, hogy mennyi gyereket szeretnének. Vállalt gyerekre a csok támogatás feltétele a házasság, valamint az, hogy legalább a pár egyik tagja 40 évesnél fiatalabb legyen. A vissza nem térítendő támogatás összege megegyezik a vállalt és a meglévő gyerekek esetében, mint ahogy a csok-hitel, a zöld hitel és a Babaváró igénylési feltételei sem különböznek. Ugyanakkor mindössze két olyan bankról tudnak jelenleg a Bankmonitor szakértői, ahol vállalt gyerekre is teljes egészében elfogadják önerőként a csok-ot egy mellé felvett lakáshitelnél! (Erről itt írunk bővebben.)

+1. Lakásfelújítás meglévő gyerekkel

2022. végéig igényelhető az otthonfelújítási támogatás, amivel a gyereket nevelő szülők 3 millió forintig utólag visszakaphatják a munkálatok költségeinek felét. Érdemes ezzel a lakásvásárlást tervezőknek is kalkulálnia, hiszen minden ingatlanon van szépíteni, javítani való. Akár az új építésű ingatlanoknál is érdekes lehet a dolog, hiszen ha például nincs benne az árban a konyhabútor, a redőny a klíma, ebből utólag ezek is megvalósíthatók.

Bankmonitor tipp: ha gyerekvállalást terveztek, akkor mindenképpen számoljatok azzal, hogy ez milyen változást jelent majd a jövedelmi helyzetetekben, és ennek megfelelő összegű hiteltörlesztőt vállaljatok! Ugyanilyen fontos, hogy a hitel kamata kiszámítható legyen, ezért mindenképpen ajánljuk a legalább 10 éves kamatperiódusú vagy a végig fix konstrukciókat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés