Amerika húzza a rövidebbet Trump vámpolitikája miatt?

Amerika húzza a rövidebbet Trump vámpolitikája miatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-31 Frissítve: 2021-08-06
 

Sokat lehetett hallani arról, hogy Trump az alumínium és az acél esetében védővámokat vezetett be, amire az Európai Unió és Brazília már kilátásba is helyezte az ellenlépéseket. A vámok kérdése, ugyanakkor igen komplex lehet, ami mögött olyan gazdasági hatások is meghúzódnak, amire az amerikai elnök figyelme nem terjed ki. Az Alapblog egyik bejegyzésében nagyon jól világított rá a realitásokra, amiket mindenképp figyelembe kell venni, hogy átfogóbb képet kaphassunk a témáról.

Az amerikai elnök nagyon sok kérdésben mutatott már nagyon határozott elképzeléseket, amelyek részben vagy egészben alaptalannak bizonyultak. Az Alapblog szerzője úgy ítéli, hogy a védővámok csak egy felületi kezelése az igazi problémának, ami a növekvő globális versenyben és az amerikai ipar lemaradásában rejlik. Néhány évtized alatt a fejlődő országok bekapcsolódásával (például Kína, Brazília) a világpiaci körforgásba olyan változások álltak be, amelyek az amerikai ipar számára is fájdalmasak voltak.

A védővámok csak átmeneti megoldást tudnak hozni, ellenben a hatásukra megdrágul a dollár, ami bizony a gazdaság más területein tud problémát okozni. Ráadásul a kereskedelmi háború összességében ronthatja az amerikai export versenyképességét, hiszen a partnerek is hasonló vámpolitikával léphetnek fel. Az amerikai cégeket és fogyasztókat érintő hatásokat sem szabad lebecsülni, hiszen az előbbiek magasabb költségekkel, míg az utóbbiak magasabb árakkal találkozhatnak. Az Alapblog „Az acélember” című írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés