Annyira drágulnak az autók, hogy egyre jobban megérheti hitelből vásárolni

Annyira drágulnak az autók, hogy egyre jobban megérheti hitelből vásárolni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-09 Frissítve: 2022-05-10
 

Rohamtempóban drágulnak az új és a használt autók, így ma már az is előfordulhat, hogy egy 2-3, sőt akár egy 5-6 éves autó többért adható el, mint anno újkorában. Aki például hitelre vásárolt meg két éve egy akkor 5 éves használt autót, az most ugyanahhoz lényegesen drágábban juthatna hozzá, az áremelkedés mértéke pedig akár a felvett hitel teljes költségét is meghaladhatja. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nagyon olcsó, vagy akár ingyenes volt a finanszírozás.   

Jelentősen drágultak az elmúlt időszakban az új autók, ennek következtében a legolcsóbb modell ma 38%-kal kerül többe mint 2021 elején, ami rossz hír azoknak, akik alacsonyabb árkategóriában keresnek. Ám, ha van is pénze valakinek, sokszor akkor is hosszú hónapokat kénytelen várni egy-egy modellre, de olyat is hallottunk, ahol több mint egy év múlva tudnak csak szállítani, végleges árat pedig nem is mondanak előre. Vagyis úgy szerződhetünk le, hogy szállítás előtt valamikor megtudjuk majd az árat, ha pedig ezt nem fogadjuk el, az előleget visszakapjuk. (Természetesen nem kamattal növelten.)

Egy 5 éves autó átlagára

A méregdrága új autók és az általános áruhiány miatt a használt gépkocsik iránt is jelentősen nőtt a kereslet. Tavaly éves szinten 818 ezer tulajdonosváltással rekordot döntött a használt autók piaca, az idei első negyedév azonban további 12 százalékos emelkedést hozott, ami 221 443 adásvételt jelent. Elemzők szerint ez alapján az év végére akár a 900 ezret is elérheti a tranzakciók száma, rekord kereslet pedig az árak további emelkedését jelzi előre.

A drágulást jól mutatja, hogy most lényegesen többet kell fizetnünk egy 5 éves autóért, mint 2019-ben. A legnépszerűbb modellek közül egy ilyen idős Ford Focus-ért 770 000 forinttal, egy Opel Astráért 700 000 forinttal, egy Skoda Octaviáért pedig 550 000 forinttal kell többet fizetni átlagosan most, mint 2019-ben, de például egy Audi A4-es 1,8 millió forinttal kerül többe. Ha valaki személyi hitelt vett fel a vásárláshoz, akkor az előre hozott vásárlással a hitel teljes költségének jelentős részét megtakaríthatta, sőt, az Audi A4-es esetében nettó pénzügyi előnyről beszélhetünk.

Kérdés persze, hogy vajon mi a helyzet most, hiszen a hitelkamatok az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek: míg két évvel ezelőtt valamivel 8% alatt indultak a kamatok, most 10-11% alatt nem találni ajánlatokat. Ez alapján egy 4 millió forintos személyi kölcsönnek (300 ezer Ft-os nettó jövedelemmel) jelenleg kicsivel 1 millió Ft felett kezdődik a teljes költsége 5 évre, amit 25%-os drágulás „kompenzálhatna”.

Természetesen nem tudhatjuk, hogy az autók ára pontosan miként változik a jövőben, de a 10% körüli idei infláció alapján ilyen mértékű éves áremelkedés borítékolható, ha pedig a forint esetleg tovább gyengül, akkor az import ennél nagyobb mértékben drágulhat. Ezzel együtt a hitelkamatok emelkedésére is számítani lehet, így kijelenthető, hogy aki autót venne finanszírozással, az jó, ha minél előbb lép.

Természetesen egy hitelfelvételt megelőzően gondosan mérlegelni kell a pénzügyi helyzetünket, hogy a havi törlesztőket képesek leszünk-e teljesíteni. Ugyanakkor a szabad célú személyi kölcsönből vásárolt autó nincs fedezetként bevonva a szerződésbe, így az bármikor értékesíthető, amiből a fennálló tartozás részben vagy egészben teljesíthető. Természetesen ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben az autót ellopják vagy összetörjük, a hitelt akkor is szerződés szerint kell törleszteni.

Bankmonitor tipp: az alábbi személyi kölcsön kalkulátorral ellenőrizheted, hogy milyen havi törlesztőkkel juthatsz hozzá jelenleg személyi hitelhez, ha pedig a kalkulációt követően megadod az elérhetőséged, akkor hamarosan felveszi veled a kapcsolatot a Bankmonitor hitelszakértője, aki akár egészen a folyósításig a segítségedre lesz. Ráadásul a hitelszakértő segítsége számodra díjmentes!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés