Betöltés

Átmeneti pénzzavarba került vállalkozásod? Itt a megolodás!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-25

Cégednek váratlan kiadása van emiatt gyorsan pénzre van szükség? Az egyébként jó pénzügyi helyzetben lévő cégeknek jó megoldást jelenthet a vállalati folyószámlahitel! De vajon hogyan lehet ezt igényelni? Milyen költségei vannak? Mire lehet fordítani? Utánajártunk a legfontosabb kérdéseknek.

Vállalkozások számára
kevés egyszerűbb megoldás kínálkozik a rövid lejáratú forrásszerzésre, mint a bankkal kötött
folyószámlahitel megállapodás. A vállalkozás benyújtja a pénzügyi kimutatásait, és ezek alapján a bank pozitív bírálat esetén egy meghatározott összegű hitelkeretet biztosít. A bankszámlához beállított keretösszeg erejéig így lehetőség nyílik arra, hogy a vállalkozás akkor is tovább tudja teljesíteni a kifizetéseit, ha a bankszámlán lévő pénz már elfogyott.

Legyen szó átmeneti, vagy rendszeresen jelentkező fizetési nehézségekről, esetleg váratlanul jelentkező kiadás(ok)ról, ez a konstrukció
hatékony megoldást kínál a pénzügyi problémák áthidalására.

A legnagyobb előnyei, hogy

 • nincs kötött hitelcél meghatározva, azaz bármire felhasználható,
 • sem az igénybevétel, sem a törlesztés nem igényel külön adminisztrációt,
 • a számlára beérkező jóváírásokkal a keret automatikusan feltöltődik, a visszatörlesztett összeg pedig újra igénybe vehető,
 • gyorsan, bármikor elérhető, hiszen a bankszámlához tartozó bankkártyával is hozzá lehet férni,
 • az igényléshez nincs szükség üzleti tervre, és a legtöbb esetben nem szükséges hozzá tárgyi fedezet sem (magánszemély kezességvállalása mellett is igényelhető).

A konstrukció számos előnye mellett azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy
a hitelkeret fenntartásának és igénybevételének díja van. A ki nem használt keretrész összege után
rendelkezésre tartási díjat számít(hat) fel a bank (ez jellemzően a hitelkeret 1-3%-a évente), míg a hitelkeretből ténylegesen igénybevett rész után
kamatot, valamint kezelési költséget kell fizetni.

Az előbbieken túl előfordulhat, hogy fizetnünk kell a keret beállításáért (ennek díja bankonként igen változó). De olyan gyakorlattal is találkozhatunk, hogy ún. különdíjat számít fel a bank, ha az előzetes megállapodás alapján kötelezően előírt számlaforgalom nem teljesül az adott időszakban (ilyen esetekben kénytelenek vagyunk a vállalt és a teljesített számlaforgalom közötti különbségre meghatározott mértékű díjat fizetni).

Persze azt se felejtsük el, hogy a hitellel kapcsolatos költségek a vállalkozásban elszámolhatóak.Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a folyószámlahitellel kapcsolatban felmerülő legjellemzőbb költségeket. Fontos leszögeznünk, hogy a táblázat egy gyors összehasonlításra tökéletesen alkalmas, de közel sem teljes körű.

tabla_140425Az összeállítás során a szigorú értelemben vett banki termékekre koncentráltunk. Ezek közül is csak azokra a termékre, amelyeknél nincs szükség tárgyi (pl.: betét, értékpapír, stb.), vagy ingatlan fedezet bevonására. Azok a bankok, ahol kizárólag az államilag támogatott Széchenyi Kártya folyószámlahitel érhető el, a konstrukció eltérő jellegére való tekintettel a fenti összehasonlításban nem szerepelnek. Több bank esetében is előfordul, hogy a hitelkamat és az egyéb jutalékok mértéke csak a hitelbírálat során, annak eredményétől függően kerülnek megállapításra, így ezeket sajnos nem áll módunkban bemutatni.

A folyószámlahitel általában
minden olyan vállalkozás számára elérhető, amelyik jó pénzügyi helyzetben van. A finanszírozás mértéke természetesen számos tényezőtől függ. Leggyakrabban mégis a vállalkozás adósminő¬sítése, árbevétele és eladósodottsága a meghatározó abban, hogy mekkora hitelkeret kerül beállításra. Persze a keret nagysága az egyedi igények és lehetőségek fényében rugalmasan alakítható. Továbbá kedvezőbb díjazású konstrukciók is elérhetőek, ha biztosítékként tárgyi, vagy ingatlan fedezet kerül bevonásra. 

A folyószámlahitel igénylése ugyan gyors és egyszerű, de
néhány alapfeltételnek meg kell felelni:

 • legalább egy éve pénzforgalmi számlával kell rendelkezni valamelyik banknál,
 • legalább egy teljes lezárt üzleti év szükséges,
 • nem állhat a vállalkozás csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás alatt és nem lehet ellene folyamatban végrehajtási eljárás,
 • a hiteligénylőnek nem lehet köztartozása vagy késedelmesen teljesített, lejárt hiteltartozása.

Természetesen a fentieken túl akár színesebb és szélesebb feltételekkel is találkozhatunk egy-egy termék esetén. 

Ugyan a folyószámlahitel révén tartós kapcsolat jön létre a bankkal, de a nyújtott hitel kifejezetten a vállalkozások váratlan vagy szezonális finanszírozási szükségletének kielégítését szolgálja. Ha tartós finanszírozási célokra keresünk megoldást, akkor más irányba érdemes gondolkodni!

[fgs_small]

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Amit a hitelfedezetről tudnod kell

2019. 02. 11.

A banki ügyfelek fejében gyakran megfordul, hogy a pénzintézetek miért szeretnék magukat a lehető legjobban bebiztosítani, amikor hitelt nyújtanak az ügyfeleik számára. Tudvalevő, hogy vannak olyan hitelek, melyeknél szükséges valamilyen...

Amit talán nem tudtál a hitelkiváltásról

2018. 12. 02.

A jelenlegi a hitelkiváltás az egyik legizgalmasabb és legaktuálisabb téma, amivel kis időráfordítással lehet sokat spórolni. Összegyűjtöttünk minden fontos dolgot, hogy kiderüljön, ki nyerhet a dologgal?  Véget érhet a csökkenő...

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.