Betöltés

Átmeneti pénzzavarba került vállalkozásod? Itt a megolodás!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-25

Cégednek váratlan kiadása van emiatt gyorsan pénzre van szükség? Az egyébként jó pénzügyi helyzetben lévő cégeknek jó megoldást jelenthet a vállalati folyószámlahitel! De vajon hogyan lehet ezt igényelni? Milyen költségei vannak? Mire lehet fordítani? Utánajártunk a legfontosabb kérdéseknek.

Vállalkozások számára
kevés egyszerűbb megoldás kínálkozik a rövid lejáratú forrásszerzésre, mint a bankkal kötött
folyószámlahitel megállapodás. A vállalkozás benyújtja a pénzügyi kimutatásait, és ezek alapján a bank pozitív bírálat esetén egy meghatározott összegű hitelkeretet biztosít. A bankszámlához beállított keretösszeg erejéig így lehetőség nyílik arra, hogy a vállalkozás akkor is tovább tudja teljesíteni a kifizetéseit, ha a bankszámlán lévő pénz már elfogyott.

Legyen szó átmeneti, vagy rendszeresen jelentkező fizetési nehézségekről, esetleg váratlanul jelentkező kiadás(ok)ról, ez a konstrukció
hatékony megoldást kínál a pénzügyi problémák áthidalására.

A legnagyobb előnyei, hogy

 • nincs kötött hitelcél meghatározva, azaz bármire felhasználható,
 • sem az igénybevétel, sem a törlesztés nem igényel külön adminisztrációt,
 • a számlára beérkező jóváírásokkal a keret automatikusan feltöltődik, a visszatörlesztett összeg pedig újra igénybe vehető,
 • gyorsan, bármikor elérhető, hiszen a bankszámlához tartozó bankkártyával is hozzá lehet férni,
 • az igényléshez nincs szükség üzleti tervre, és a legtöbb esetben nem szükséges hozzá tárgyi fedezet sem (magánszemély kezességvállalása mellett is igényelhető).

A konstrukció számos előnye mellett azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy
a hitelkeret fenntartásának és igénybevételének díja van. A ki nem használt keretrész összege után
rendelkezésre tartási díjat számít(hat) fel a bank (ez jellemzően a hitelkeret 1-3%-a évente), míg a hitelkeretből ténylegesen igénybevett rész után
kamatot, valamint kezelési költséget kell fizetni.

Az előbbieken túl előfordulhat, hogy fizetnünk kell a keret beállításáért (ennek díja bankonként igen változó). De olyan gyakorlattal is találkozhatunk, hogy ún. különdíjat számít fel a bank, ha az előzetes megállapodás alapján kötelezően előírt számlaforgalom nem teljesül az adott időszakban (ilyen esetekben kénytelenek vagyunk a vállalt és a teljesített számlaforgalom közötti különbségre meghatározott mértékű díjat fizetni).

Persze azt se felejtsük el, hogy a hitellel kapcsolatos költségek a vállalkozásban elszámolhatóak.Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a folyószámlahitellel kapcsolatban felmerülő legjellemzőbb költségeket. Fontos leszögeznünk, hogy a táblázat egy gyors összehasonlításra tökéletesen alkalmas, de közel sem teljes körű.

tabla_140425Az összeállítás során a szigorú értelemben vett banki termékekre koncentráltunk. Ezek közül is csak azokra a termékre, amelyeknél nincs szükség tárgyi (pl.: betét, értékpapír, stb.), vagy ingatlan fedezet bevonására. Azok a bankok, ahol kizárólag az államilag támogatott Széchenyi Kártya folyószámlahitel érhető el, a konstrukció eltérő jellegére való tekintettel a fenti összehasonlításban nem szerepelnek. Több bank esetében is előfordul, hogy a hitelkamat és az egyéb jutalékok mértéke csak a hitelbírálat során, annak eredményétől függően kerülnek megállapításra, így ezeket sajnos nem áll módunkban bemutatni.

A folyószámlahitel általában
minden olyan vállalkozás számára elérhető, amelyik jó pénzügyi helyzetben van. A finanszírozás mértéke természetesen számos tényezőtől függ. Leggyakrabban mégis a vállalkozás adósminő¬sítése, árbevétele és eladósodottsága a meghatározó abban, hogy mekkora hitelkeret kerül beállításra. Persze a keret nagysága az egyedi igények és lehetőségek fényében rugalmasan alakítható. Továbbá kedvezőbb díjazású konstrukciók is elérhetőek, ha biztosítékként tárgyi, vagy ingatlan fedezet kerül bevonásra. 

A folyószámlahitel igénylése ugyan gyors és egyszerű, de
néhány alapfeltételnek meg kell felelni:

 • legalább egy éve pénzforgalmi számlával kell rendelkezni valamelyik banknál,
 • legalább egy teljes lezárt üzleti év szükséges,
 • nem állhat a vállalkozás csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás alatt és nem lehet ellene folyamatban végrehajtási eljárás,
 • a hiteligénylőnek nem lehet köztartozása vagy késedelmesen teljesített, lejárt hiteltartozása.

Természetesen a fentieken túl akár színesebb és szélesebb feltételekkel is találkozhatunk egy-egy termék esetén. 

Ugyan a folyószámlahitel révén tartós kapcsolat jön létre a bankkal, de a nyújtott hitel kifejezetten a vállalkozások váratlan vagy szezonális finanszírozási szükségletének kielégítését szolgálja. Ha tartós finanszírozási célokra keresünk megoldást, akkor más irányba érdemes gondolkodni!

Növekedési Hitel Kalkulátor

Nézd meg, hogy kaphat-e céged Növekedési Hitelt!
BM logo white
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Saját tőkéje pozitív a társaságnak?
Amennyiben negatív tudod-e rendelezni még a hiteligénylés előtt?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Van céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki vezetéstől eltiltott?
Volt 50%-nál nagyobb részben tulajdonos váltás az elmúlt fél évben?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Válasszon hitelcélt
Az NHP keretében ezen hitelcélok nem finanszírozhatók, más kedvezményes lehetőségek azonban rendelkezésedre állhatnak, kérd kollegáink segítségét.
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Sajnáljuk, de céged társasági formája miatt nem kaphat Növekedési Hitelt. Más hitelkonstrukció (bankok piaci hitelei, támogatott Széchenyi hitelkonstrukciók…stb.) azonban Számodra is működőképes lehet. Kérd kollegáink segítségét.
millió Ft
millió Ft
millió Ft
result-ko
Sikertelen kalkuláció
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!
 • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
 • Mennyi idő alatt?
 • Mi szükséges a hiteligényléshez?
 • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan kaphat gyorsan hitelt egy egyéni vállalkozó?

2019. 03. 25.

Vállalkozóként, főleg kezdő vállalkozóként sokan nem tudják, milyen feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy hitelhez juthassanak, de ha hitelképesek is, egyáltalán mekkora összegre számíthatnak? Megmutatjuk, hogy mi szükséges 10 millió forint...

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

Amit a hitelfedezetről tudnod kell

2019. 02. 11.

A banki ügyfelek fejében gyakran megfordul, hogy a pénzintézetek miért szeretnék magukat a lehető legjobban bebiztosítani, amikor hitelt nyújtanak az ügyfeleik számára. Tudvalevő, hogy vannak olyan hitelek, melyeknél szükséges valamilyen...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.