Lassan, de javul az üzleti hangulat

Lassan, de javul az üzleti hangulat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-25 Frissítve: 2023-05-27
 

A tavaly őszi mélyponthoz képest a cégek és a lakosság pesszimizmusa is csökkent a GKI konjunkturaindexe felmérése szerint. A fogyasztói bizalom viszont tovább csökkent – a vállalkozások termékei és szolgáltatások iránti kereslettel lehetnek tehát gondok, amire célszerű tudatosan is készülni.

Az üzleti szféra szinte minden területéről mérsékelten pozitív változást jelez a GKI Gazdaságkutató – az EU támogatásával – végzett felmérése; májusban az építőipar kivételével minden ágazat várakozásai kisebb-nagyobb mértékben javultak.

A gyenge rendelésállomány aggasztja az építőipari cégeket

Az ipari bizalmi index az áprilisi jelentős csökkenés után márciusi szintjére lépett vissza. Jobb lett az elmúlt időszaki termelés, a rendelésállomány és a készletek megítélése, kedvezőbbé váltak a termelési kilátások. Az exportrendelésekről alkotott vélemény ugyanakkor kissé romlott.

Az építőipari termelők hangulata májusban érezhetően rosszabb lett: utoljára 2020 tavaszán, a Covid-járvány időszakában volt a mostaninál kedvezőtlenebb. A termeléssel való elégedettség hibahatáron belül javult, a rendelésállományok értékelése viszont lényegesen romlott.

A kereskedelmi bizalmi index ugyan kéthavi csökkenés után májusban nyolchavi csúcsára emelkedett, de az építőipar után továbbra is ez az ágazat messze a legpesszimistább. Az eladási pozíció megítélése közepes, a rendelésállományé jelentősen javult, s a készletekről alkotott vélemény is kissé kedvezőbb lett.

A szolgáltatói bizalmi index májusban kissé emelkedett, ami az általános üzletmenet és a forgalmi várakozások javuló megítélésének köszönhető a felmérésről készült összefoglaló szerint.

Hirdetés

Hirdetés

Nőtt a létszámbővítést tervező cégek aránya

Májusban a vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága már hetedik hónapja erősödött, s bár egy-egy hónap javulása minimális, a bővítést tervező cégek aránya már harmadik hónapja ismét magasabb a csökkentést tervezőknél. Az egyetlen kivétel az építőipar, ahol ráadásul májusban tovább romlott a foglalkoztatási hajlandóság. Májusban kissé csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

Ebben a hónapban az üzleti szférában megállt az áremelési törekvés fél éve tartó jelentős fékeződése. Leginkább a kereskedelemben erősödött az áremelési szándék, ez azonban így is sokkal kisebb a korábbinál. Az építőiparban viszont, egyedüliként, májusban az áprilisinál is visszafogottabb lett az ágazatok közül egyébként is legszerényebb áremelési törekvés.

Tovább romlott a fogyasztók pénzügyi helyzete

A fogyasztók inflációs várakozása májusban érezhetően erősödött, de a korábbi hónapokénál sokkal alacsonyabb. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése némi hullámzás mellett az üzleti szférában és a lakosság körében is hetedik hónapja javul, az őszi-téli nagy javulás azonban jelentősen vesztett erejéből.

A GKI fogyasztói bizalmi index a február-márciusi jelentős emelkedést követően áprilisban, majd májusban is csökkent. Májusban a lakosság saját jelenlegi pénzügyi helyzetét az áprilisban mértnél valamivel, a következő évben várhatót jelentősen rosszabbnak érezte. Májusban romlott az emberek nagyértékű fogyasztási cikkekre költhető pénzükről alkotott véleménye is. Kissé rosszabb lett a jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése is, a következő 12 hónapra vonatkozó viszont kissé javult az áprilisihoz képest.

Figyelni kell a likviditásra

Bár mérsékelt javulásra utalnak a GKI friss felmérésének az adatai, a fogyasztói várakozásokra is figyelemmel, számottevő bizonytalanság jellemzi majd a következő hónapokat is. Ilyen helyzetben a stabil likviditás kiemelten fontos. Ennek megteremtésében hatalmas segítséget jelenthet egy jól megválasztott folyószámlahitel.

Jó tudni
A folyószámlahitel egy hitelkeret, amelyről a vállalkozás dönti el, hogy lehívja vagy sem, illetve milyen mértékben használja ki a hitelkeretet. Kamatot a hitelkeretnek csak azon része után kell fizetni, amelyet a cég ténylegesen igénybe vett. Ha tehát a vállalkozásnak nem lenne szüksége a kölcsönre (nem hív le abból valamekkora összeget) akkor kamatot és kezelési költséget sem kell fizetnie.

A jó hír az, hogy a Széchenyi Kártya Program keretében egyész évben, évi fix 5 százalékos kamat mellett rendelkezésre áll kamattámogatott folyószámlahitel. A Bankmonitor szakértői szerint ezzel a lehetőséggel mindenképpen érdemes számolni.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    A jelenleg elréhető Széchenyi Folyószámlahitel MAX+ futamideje 1, 2 vagy 3 év lehet. A hitelkeret összeg 1-250 millió forint között alakulhat. Ha elakadnál a bankválasztás során. Esetleg kérdésed lenne keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőit, akik ismerik a banki gyakorlatot, folyamatosan nyomon követik a piaci fejleményeket. Segítünk a választásban akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged.

    Hirdetés
    Hirdetés