Egész évben lesz céges hitel fix 5 százalékos kamattal

Egész évben lesz céges hitel fix 5 százalékos kamattal
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-18
 

Lényegében változatlan feltételekkel folytatódik a Széchenyi Kártya Program – és ez nagyon jó hír a vállalkozásoknak. Egész évben folyamatosan számíthatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások az évi fix 5 százalékos kamattal a hitelcélok széles körére elérhető finanszírozási forrásra.

Az idén elmarad a határidő előtti kapkodás, sorban állás és a stressz, hogy még időben, a feltételek megváltoztatása előtt beadják a vállalkozások a Széchenyi Kártya Programban elérhető kedvezményes hitelekre a kérelmeket. A Széchenyi MAX+ konstrukciók feltételeit eredetileg június végéig hirdették meg, ám a várakozásoknak megfelelően lényegében változatlan feltételek mellett meghosszabbították azt 2023. végéig – a frissített üzletszabályzat már megjelent a lebonyolító Kavosz Zrt. honlapján is.

Nézzük mely vállalkozások számára, milyen feltételekkel érhetőek el a Széchenyi MAX+ hitelek az idén!

Hirdetés

Hirdetés

Mely vállalkozások igényelhetnek Széchenyi MAX+ hitelt?

A program a kis- és középvállalkozásoknak biztosít finanszírozást. A működési formát illetően szinte minden vállalkozás kérhet Széchenyi MAX+ hitelt. (Közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság, egyéni vállalkozók és egyéni cég, szövetkezet, egyéb vállalkozás adhat be hitelkérelmet. Az utóbbi körbe tartozóan egyéni ügyvéd, közjegyzői iroda, végrehajtói iroda, szabadalmi ügyvivői iroda, egyéni szabadalmi ügyvivő, magán állatorvos is kérhet Széchenyi hitelt.)

Általános feltételek:

  • Legalább egy teljesen lezárt üzleti év: ez alól kivétel a Széchenyi Mikrohitel MAX+, amelyet induló vállalkozások is igényelhetnek. Ha a hitel összege meghaladja a 150 millió forintot, akkor az elvárás két lezárt üzleti év is lehet egyes konstrukcióknál.
  • Stabil tulajdonosi háttér: a hitel igénylését megelőző 6 hónapban nem lehet 50 százaléknál nagyobb tulajdoni változás.
  • Stabil pénzügyi háttér: többek között elvárt a pozitív saját tőke és a nyereséges gazdálkodás. Kizáró ok a NAV végrehajtás, korábbi kifizetetlen bankhitel, illetve negatív bejegyzés a Központi Hitelinformációs Rendszerben akár a vállalkozásra, akár annak tulajdonosaira vonatkozóan.
jó tudni
A bankok a Széchenyi hiteleknél is szabhatnak az általános szabályoknál szigorúbb feltételeket, így előfordulhat, hogy az egyik pénzintézet elutasít egy olyan igényt, amelyet egy másik hitelez, ezért érdemes alaposan körülnézni a piacon. Ha elakadnál, kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét!

A Széchenyi MAX+ hitelek minden konstrukciójára igaz, hogy a kamat évi fix 5 százalék. Emellett többségük (egyes beruházási hiteleken kívül) hitelkiváltásra is felhasználható: piaci hitel és korábbi Széchenyi is kiváltható igénylésükkel.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Széchenyi Folyószámlahitel MAX+

    A napi működés finanszírozásának támogatására segítő szabad felhasználású folyószámlahitel-keretből a futamidő alatt folyamatosan lehívható a keret erejéig bármekkora összeg, ami visszafizetéssel újratöltődik és ismét lehívható (rulírozó hitel tehát).

    A hitelkeret összege 1-250 millió forint között lehet. Mértékét az éves árbevétel alapján állapítják meg, annak 15-25 százalékát érheti el. A futamidő 1, 2 vagy 3 év, de 2 és 3 éves szerződés esetén is évente felülvizsgálják a hitelkeret használatát.

    A kamat évi fix 5 százalék, a kezelési költség nulla. A kamatfizetés negyedévente esedékes a keretből igénybe vett összegre időarányosan. A bankoknak lehetősége van a hitelkeretből le nem hívott összegre maximum évi 1 százalék rendelkezésre tartási jutalékot felszámítani, de van olyan bank, amely nem él ennek lehetőségével. Ezen túlmenően abban az esetben is opcionálisan számíthat fel díjat a bank, ha a vállalkozás nem felel meg a számlaforgalomra vonatkozó feltételeknek. (Itt maximum a hitelkeret kétszeresét érheti el a bankszámla forgalmára vonatkozó elvárás.)

    Az egyéb költségek között számolni kell a fentieken túl bírálati díjjal is. Ez tartalmazza a hitel bírálatának, a hitel rendelkezésre bocsátásának, illetve felülvizsgálatának jutalékát, továbbá az első bankkártya rendelkezésre bocsátásának díját.

    Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+

    Ennek a hitelkonstrukciónak az alapfeltételei lényegében megegyeznek a Széchenyi Folyószámlahitel MAX+ módozatéval. Két különbséget érdemes kiemelni:

    • ez a hitel csak meghatározott tevékenységet végző vállalkozások kérhetik;
    • a hitel összege 1-300 millió forint között lehet. A hitelösszeg megállapításánál az éves energiaköltséget is figyelembe veszik.

    Az üzletszabályzat alapján az alábbi tevékenységet folytató vállalkozások igényelhetnek turisztikai kártyát:

    • 4939 Máshová nem sorolt egyéb szárazföldi személyszállítás
    • 4932 taxis személyszállítás
    • 5030 Belvízi személyszállítás
    • 5510 Szállodai szolgáltatás
    • 5520 Üdülési és egyéb átmeneti szálláshelyszolgáltatás
    • 5530 Kempingszolgáltatás
    • 5590 Egyéb szálláshely-szolgáltatás
    • 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás
    • 5621 Rendezvény étkeztetés
    • 5630 Italszolgáltatás
    • 7911 Utazásközvetítés
    • 7912 Utazásszervezés
    • 7990 Egyéb foglalás
    • 8230 Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezés
    • 8551 Sport, szabadidős képzés
    • 9002 Előadó-művészeti kiegészítő tevékenység
    • 9311 Sportlétesítmény működtetése
    • 9313 Testedzési szolgáltatás
    • 9604 Fizikai közérzetet javító szolgáltatás
    • 9329 Máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység

    Széchenyi Likviditási Hitel MAX+

    A konstrukció szabad felhasználású forgóeszközhitel (számla nélküli finanszírozással). Felhasználható forgóeszköz beszerzésre, illetve egyéb igénybe vett szolgáltatásra és hitelkiváltásra.

    Összege 1-250 millió forint között lehet azzal, hogy amennyiben a vállalkozás már rendelkezik bármelyik típusú Széchenyi Likviditási Hitellel, úgy az igényelt, illetve fennálló Széchenyi Likviditási Hiteleinek együttes szerződött összege nem haladhatja meg az 500 millió forintot és a Széchenyi Likviditási MAX+ hiteleinek együttes összege nem haladhatja meg a 250 millió forintot. A 150 millió forint fölötti likviditási hitelt ugyanakkor csak olyan cég kaphat, amely legalább két teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik. Az igényelhető hitel összege az éves árbevétel 15-25 százaléka lehet.

    A kamat évi fix 5 százalék, a hitel futamideje 3 év. A rendelkezésre tartási idő maximum 8 hónap. A törlesztést a legfeljebb 9 hónapos türelmi idő lejártát követően kell megkezdeni, mégpedig havonta egyenlő részletekben.

    A kamat mellett egyszeri költségként szerződéskötési díjjal is számolni kell. Ez a hitelösszeg 1,5 százaléka, de legfeljebb 1,5 millió forint lehet, megfizetése szerződéskötéskor vagy annak hatályba lépésekor esedékes. A szerződésben vállalt kötelező számlaforgalom nemteljesítése esetén a bankok a vállalt és a teljesített számlaforgalom közötti különbözetre vetítve különdíjat is felszámolhatnak, amely mértéke évi 1 százalék lehet.

    Széchenyi Beruházási Hitel MAX+

    A klasszikus beruházási hitelcélokra felhasználható Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ több alkonstrukciójában is beadhatóak hitelkérelmek. A hitelek kondícióiban nincs különbség, csak az igénylésre jogosultak köre, és a hitelcélok térnek el.

    A Zöld Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ esetében az energiahatékonyság javítását és technológiaváltást célzó fejlesztések finanszírozhatóak. Minden olyan hitelcél ide sorolható, amely segíti a fenntarthatóság, a zöldgazdaság vagy a körforgásos gazdaság elveinek érvényesítését, illetve ha a beruházás a vállalkozás által jelenleg használt eszközök anyag-, és energiatakarékos-, környezetbarát eszközökkel-, technológiákkal való kiváltását eredményezi, vagy a beruházás keretében energiahatékonyabb eszközök, technológiák vásárlása, cseréje történik.

    A Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő (GEKKO) alkonstrukciója igényelhető akkor, ha a kérelmező vállalkozás megfelel a KKV Energiaköltség és Beruházási Támogatási Program 2022-2023 elnevezésű mindenkori hatályos felhívásban rögzített előírásoknak és feltételeknek. (A pályázati lehetőségről korábban részletesen írtunk), itt is érdemes azonban kiemelni, hogy a program határidejét meghosszabbították: 2023. június 30.-ig lehet regisztrálni.

    A fentebbieken túl rendelkezésre áll az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ is, amelyet mezőgazdasági termék előállításával, mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatás nyújtásával, valamint erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással és halgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozók igényelhetik agrár beruházási hitelcélokra, illetve az ezekhez kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre használható fel. Ilyen lehet például: immateriális javak beszerzése, ingatlan építése, vásárlása, – beleértve a termőföld vásárlást is – fejlesztése, ültetvény telepítése, új vagy használt gép, berendezés, feltételeknek megfelelő kis- és nagyhaszon gépjárművek (vontatmányaik) beszerzése, egyéb tárgyi eszköz beszerzése, fejlesztése, tenyészállat beszerzése, tulajdonrész (üzletrész) vásárlása, energiahatékonyabb gépek, berendezések, technológiák vásárlása, cseréje, megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló fejlesztések finanszírozása.

    Valamennyi beruházási hitelcélnál a kölcsön összege 1-500 millió forint között lehet. Az igénylőknek legalább 10 százalék önerővel kell rendelkezniük.

    A futamidő minimum 13 maximum 120 hónap, a rendelkezésre tartási idő maximum 23 hónap lehet. A törlesztést a (legfeljebb 24 hónapos) türelmi idő letelte után kell megkezdeni. A teljesítésre havonta, illetve negyedévente van mód.

    fix 5 százalékos kamat mellett a főbb költségek között számolni kell a szerződéskötési díjjal, amely a hitelösszeg 2 százaléka, de legfeljebb 2 millió forint, továbbá a folyósítási jutalékkal, amely folyósításonként 15 ezer forint. Ezen túlmenően, amennyiben a hitelhez biztosítékot is bevon a bank, akkor az értékbecslés, a hitelbiztosítéki nyilvántartásba történő bejegyzés, az esetleges közjegyzői okiratba foglalás díja is növelheti a költségeket egyebek mellett.

    Széchenyi Mikrohitel MAX+

    A mikrohitel sokrétűen felhasználható, akár induló vállalkozások is igénybe vehetik. A hitelcélok között szerepel

    • a beruházás,
    • a forgóeszköz beszerzés (a hitelösszeg 20 százaléka erejéig),
    • korábbi beruházási hitelek kiváltása.

    A hitel összege 1-50 millió forint között lehet. A futamidő minimum 13, maximum 120 hónap. A törlesztést a (a legfeljebb 24, ingatlanvásárlás esetén 36 hónap) türelmi idő leteltét követően kell megkezdeni.

    fix 5 százalékos kamat mellett a főbb költségek között számolni kell a szerződéskötési díjjal, amely a hitelösszeg 2 százaléka, de legfeljebb 2 millió forint, továbbá a folyósítási jutalékkal, amely folyósításonként 15 ezer forint. Ezen kívül, amennyiben a hitelhez biztosítékot is bevon a bank, akkor az értékbecslés, a hitelbiztosítéki nyilvántartásba történő bejegyzés, az esetleges közjegyzői okiratba foglalás díja is növelheti a költségeket egyebek mellett.

    Széchenyi Lízing MAX+

    A forrás felhasználható agrár célú és nem agár célú lízingügyletek, így például új vagy használt haszongépjármű, gép, berendezés, immateriális javak finanszírozására is. Vállalkozások leggyakrabban az iránt érdeklődnek, hogy személygépjármű beszerzésre igényelhető-e. Nos, erre a kérdésre a válasz: nem. Minden egyéb jármű- és gépbeszerzésnél azonban olcsó forrás lehet a mostani piaci környezetben. (A témával korábbi írásunkban részletesebben is foglalkoztunk.)

    A finanszírozás összege 1-100 millió forint között lehet. A futamidő 1-7 év között alakulhat.

    Az évi 5 százalék fix kamat mellett a főbb költségek között számolni kell 2,5 százalékos, de maximum 2,5 millió forint szerződéskötési díjjal is egyebek mellett.

    Mire figyelj, ha nem akarsz lemaradni a lehetőségről?

    A banki hitelbírálathoz minden esetben szükség van a megelőző évi, most már a 2022. évi beszámolóra és a folyó év utolsó lezárt negyedévére vonatkozó főkönyvi kivonatra. Az igényléshez benyújtásakor egyéb dokumentumokat is kérnek, ezekről részletes listát találsz a KAVOSZ oldalán, de a társasági szerződést, az aláírási címpéldányt, az ügyvezető és a kezes vagy kezesek személyes okmányait, a beruházás dokumentumait (ha ilyet tervezel), a NAV nullás igazolást, és persze az igényléshez kapcsolódó adatlapok már a tervezés során érdemes gyűjteni, hogy semmi se maradjon ki, minden hiánypótlás hetekkel hosszabbítja meg a bírálati időt.

    Előnyt jelent mindemellett, ha a vállalkozásod a megalapozott pénzügyi tervvel is alá tudja támasztani hiteligényét. Akkor sem elvesztegetett idő ennek összeállítása, ha végül nem igényelsz hitelt – egy ilyen összefoglaló a vállalkozásod megalapozott fejlődéséhez is elengedhetetlen.

    Hirdetés
    Hirdetés