Lehet még pályázni a népszerű céges rezsitámogatási programra

Lehet még pályázni a népszerű céges rezsitámogatási programra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-15
 

Jelentős összegekhez juthatnak azok a vállalkozások, amelyeket a legsúlyosabban érintett az energiaárak emelkedése. A költségnövekedés kompenzálása mellett energiahatékonyság-javítási beruházásokhoz is kérhetnek pénzt az érintett kis- és középvállalkozások. Első lépésként csak regisztrálni kell, ennek határidejét június végéig meghosszabbították.

A tavalyi nyár és az ősz az energiahordozók sokkoló drágulását hozta: a rezsiköltségek többszöröződtek, ami számos kis- és középvállalkozást sodort szinte kilátástalan helyzetbe. A hatások mérséklésére  indult el 2022 októberében az energiaintenzív tevékenységet folytató kkv-k rezsitámogatási programja, amelynek keretében a megnövekedett költségek egy részére kérhető vissza nem fizetendő támogatás, ezen túlmenően az energiahatékonyság-javítását célzó beruházásaikhoz is kaphatnak önerőt kiegészítő támogatást és kedvezményes hitelt az érintett cégek.

Hirdetés

Hirdetés

Bővült a kör – még több vállalkozás pályázhat

A program az elmúlt bő fél évben a vállalkozások egyre szélesebb köre számára vált elérhetővé:

  • a feldolgozóipari cégek mellett a szálláshely-szolgáltatásra és a vendéglátásra is kibővítették;
  • meghosszabbították 2023. első negyedévének végéig;
  • majd lebonyolítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. vette át.
  • Újabb változásként pedig nemrég a regisztráció határidejét is kitolták két hónappal: április 30-ról június végéig.

További jó hír, hogy a június végi határidőig csak regisztrálni kell. A támogatási kérelmek benyújtásának határideje az energiaköltség támogatás esetén 2023. augusztus 31., a beruházáshoz igényelhető önerőt kiegészítő támogatásnál pedig 2023. december 15.

Mely vállalkozások, mire kérhetnek támogatást?

Minden olyan kis- és középvállalatnak minősülő cég részt vehet a programban, amely

  • fő tevékenysége alapján 2021. december 31.-től a feldolgozóipar, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás területén működik, vagy 2021-es árbevételének döntő része ilyen tevékenységből származott;
  • lezárt 2021-es üzleti évvel rendelkezik;
  • és 2021. évi energiaköltsége meghaladta az adott év árbevételének 2 százalékát.

(A részletes feltételeket a „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023”  című pályázat tartalmazza.)

Energiaköltség támogatás a 2021-es és 2022-es negyedik negyedév, illetve a 2022-es és 2023-as első negyedév energiaár-különbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására adható. Mindkét időszakra vonatkozóan a többletkiadások felét vállalja át az állam. A támogatás feltétele ugyanakkor az, hogy a vállalkozásnál 2023. negyedik negyedév végéig a foglalkoztatotti létszám ne csökkenjen 10 százaléknál nagyobb mértékben, illetve 2024. végéig energiahatékonyság-javítási beruházást hajtson végre.

Ha az energiahatékonyság-javítására vonatkozó beruházáshoz hitelre is szüksége lenne a cégnek, a fejlesztés összértékének maximum 15 százalékáig önerőt kiegészítési támogatás kérhető, a fennmaradó részéhez pedig igényelhető kedvezményes kamatozású Széchenyi hitel is.

Beszéljenek a számok!

A pályázat révén érvényesíthető kedvezményeket összegszerűen is bemutatjuk egy leegyszerűsített, ám életszerű példán keresztül. Ha egy feldolgozóipari cég energiaszámlája a tavalyi meredek drágulás előtt (2021-ben) havi 1 millió forint volt, akkor kérhet a program keretében költségtámogatást, ha az éves árbevétele az adott évben nem haladta meg a 600 millió forintot. (600 millió Ft-ig haladja meg ugyanis az éves árbevétel 2 százalékát a 12 millió forintos éves energiaköltség.)

Amennyiben a cég energiaszámlája 2022. őszére az egy évvel korábbi háromszorosára (havi 1 millió forintról 3 millióra) ugrott, akkor a költségtámogatás összege 2022. utolsó negyedévére és 2023. első negyedévére vonatkozóan egyaránt 3-3 millió forint. (A havi energiaszámla 1 millióról 3 millióra nőtt, ami egy negyedévre a kiadások 3 millióról 9 millió forintra ugrását eredményezi. A negyedévi növekmény tehát 6 millió forint, amelynek a fele kérhető támogatásként, ez egy negyedévre 3, kettőre 6 millió forint.)

A költségtámogatás feltétele az energiahatékonyság-javítási beruházás, amelyet 2024. végéig kell lebonyolítani. Az, hogy egy ilyen beruházás révén mennyi energia spórolható meg, illetve mennyi idő alatt térül meg a fejlesztés, kizárólag az egyedi adottságok és fejlesztési tervek ismeretében becsülhető meg.

A beruházás összértékének maximum 15 százalékára kérhető önerőt kiegészítő támogatás – ez tehát a költségtámogatáshoz hasonlóan vissza nem térítendő pénz. Amennyiben az előbbi példában szereplő vállalkozás 10 millió forintból fejleszt, akkor 1,5 millió forint kiegészítő támogatást kaphat, ha pedig 20 millió forintos beruházást terveznek, akkor maximum 3 millió forint önerőt kiegészítő támogatást kérhetnek hozzá.

A finanszírozásra a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ GEKKO alkonstrukciója vehető igénybe, ennek éves kamata jelenleg fix 5 százalék. Ez egy 10 millió forint összegű hitel esetén 5 éves futamidőre havi 155 ezer forintos adósságszolgálatot jelent, vagyis ennyit kell havonta fizetni a tőke törlesztésére és a kamatra összesen.

Amennyiben a futamidő 7 év, akkor a fizetnivaló 141 ezer forint, ha pedig 10 év, akkor 108 ezer forint lesz. Az éves adósságszolgálat (tőketörlesztés és kamat) 5 éves futamidőnél 2,3 millió forint, 7 évnél 1,7 millió forint, míg 10 évnél 1,3 millió forint lesz, ezek azok az összegek, amelyeket a várható energiamegtakarítás révén elérhető költségcsökkenéshez kell viszonyítani a megtérülés számításakor.

Jó tudni
A Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ jelenleg évi fix 5 százalékos kamat mellett érhető el – a példában ezzel számoltunk. A Széchenyi Kártya Programban elérhető konstrukciók feltételeit fél évente felülvizsgálják, vagyis ezek a kondíciók június 30-ig biztosan érvényesek maradnak, de a piaci szereplők számottevő módosításra később sem számítanak. Nézd meg, mennyi Széchenyi hitelt kaphat a céged, használd ehhez a Bankmonitor kalkulátorát.
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Mire kell figyelni?

    Az, hogy az energiahatékonyság javítására érdemes költeni – különösen, ha támogatás és kedvezményes hitel is van hozzá -, nem kérdés. Azoknak a vállalkozásoknak ugyanakkor, amelyek a pályázaton indulnának, figyelniük kell a határidőre. A regisztrációra és a kérelem benyújtására látszólag bőven van még idő: csak emlékeztetőként a regisztráció június végéig, a támogatási kérelem december 15-ig adható be.

    Fontos azonban számításba venni azt is, hogy az önerőt kiegészítő támogatási kérelem benyújtásához már a beruházási hitelszerződéssel is rendelkeznie kell a pályázóknak. Egy beruházási hitel elbírálása hosszabb folyamat, az előkészítés megkezdésétől a szerződés aláírásáig akár 3-6 hónap is eltelhet, így mielőbb célszerű azt elindítani. Az esetleges csúszások elkerülésében hatékony segítséget jelenthet egy felkészült szakértő, aki a tervezéstől a folyósításig segíti a vállalkozást a buktatók elkerülésében és az ideális banki partner kiválasztásában.

    Hirdetés
    Hirdetés