Gép- és eszközbeszerzés egyszerűen – Olcsó forrás is adnak hozzá a vállalkozásodnak

Gép- és eszközbeszerzés egyszerűen – Olcsó forrás is adnak hozzá a vállalkozásodnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-24
 

A gépek, haszongépjárművek beszerzésének igazán egyszerű finanszírozási módja a lízing. Ráadásul sok esetben olyan vállalkozások is meg tudják így vásárolni a munkájukhoz elengedhetetlen eszközöket, akik hitelt esetleg nem kapnának. Sőt, a beszerzés költségének az elszámolása is kedvezőbb lehet. Ellenérvként általában az hangzik el, hogy lízing drágább mint a hitel. Nos, ez utóbbit a Széchenyi Lízing MAX+ konstrukciónál lehúzhatjuk az ellenérvek listájáról. A jelenlegi piaci környezetben az évi 5 százalékos fix kamat ugyanis igazán kedvező ajánlat.

A Széchenyi Kártya Program a kedvező feltételeinek köszönhetően méltán népszerű a vállalkozások körében. A hitelkonstrukciókhoz képest méltánytalanul kevés szó esik ugyanakkor arról, hogy a program keretében lízingfinanszírozás is elérhető, pedig a lízing sok olyan vállalkozás számára is jó megoldás lehet, amelyek a hitelhez nehezebben jutnának hozzá.

Hirdetés

Hirdetés

Mikor, kiknek éri meg a lízing?

A lízingfinanszírozás klasszikusan a kis- és közepes vállalkozások termelőeszköz- és haszongépjármű-beszerzésének kedvelt finanszírozási módja. Más megoldásokhoz képest gyors, egyszerű és kevesebb adminisztrációt igénylő folyamat. Mind a szükséges önerő, mind a futamidő szempontjából rugalmas: az igényekhez és a lehetőségekhez könnyen igazítható. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy itt a forrás fedezete a megvásárolni kívánt tárgy maga, amelynek tulajdonjoga a finanszírozónál marad, a lízingelő cég a futamidő lejártáig csak használatba kapja az eszközt. (Ezért emlegetik a lízinget eszközalapú finanszírozásnak.)

A vállalkozásoknak sok szempontból kedvező lehet a lízingfinanszírozás. Először is a beszerzés nem terheli a saját forrásokat, illetve a hitelkeretet, ami mellett a lízingdíj költségként elszámolható. (Az elszámolás módja a lízing típusától függően eltérő persze.) Lényegében minden olyan vállalkozás számíthat versenyképes ajánlatra, amely pénzügyileg elég stabil (látszik, hogy a futamidő alatt képes lesz fizetni a lízingdíjat), nem áll felszámolási vagy csődeljárás, kényszertörlés alatt, nem indult el az adószám felfüggesztése vagy törlése, illetve a KHR-listán nincs aktív, 30 napot meghaladó késedelme.

Általánosságban jellemző ugyanakkor, hogy a lízing drágább mint adott esetben egy piaci beruházási hitel. Most azonban egy olyan sajátos helyzet van a piacon, ami ez utóbbi érvet kiüti: a Széchenyi Kártya Program keretében jelenleg elérhető Széchenyi Lízing MAX+ kamata pont annyi mint bármelyik másik Széchenyi MAX+ formáé.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Milyen feltételekkel érhető el a Széchenyi Lízing MAX+?

    A Széchenyi Lízing MAX+ konstrukciót minden olyan vállalkozás igényelheti, amelynek legalább egy lezárt üzleti éve van és nincs köztartozása. A fizetendő nettó ügyleti kamat – az állami kamattámogatásnak köszönhetően – a futamidő egészére évi 5 százalék, ami a mostani üzleti környezetben rendkívül kedvező. Kezelési költséget nem számolhatnak fel a finanszírozó pénzintézetek, ám lehetnek járulékos kiadások: egyszeri szerződéskötési díj, illetve egyéb adminisztrációs költségek, mint például az eszköz átírásának díja.

    A Széchenyi Lízing MAX+ felhasználható agrár célú és nem agár célú lízingügyletek, így például új vagy használt haszongépjármű, gép, berendezés, immateriális javak és ingatlan finanszírozására egyaránt. Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, ezért itt külön is kiemeljük, személyautó vásárlásra a kedvezményes konstrukció nem igényelhető csak kis- és nagyhaszongépjárművek és vontatmányaik. Itt is van korlátozás kizárt a konstrukcióban pick-up-nak vagy terepjárónak, illetve 25 millió forint plusz áfa összeget meghaladó kishaszongépjárművet és quad.

    A finanszírozás összege legalább 1, legfeljebb a 200 millió forint lehet, a futamidő pedig 1-7 év között alakulhat. Jó tudni ugyanakkor, hogy azon vállalkozások, amelyek korábban már igénybe vették a Széchenyi Kártya Program lízingkonstrukcióját az új kérelemmel együtt az igénylés összege nem haladhatja meg az egy milliárd forintot.

    jó tudni
    A programban részt vevő lízingcégek szabhatnak szigorúbb feltételeket a kérelmek elbírálása során. Gyakran előfordul például, hogy a lízingelt eszköz amortizációjára tekintettel a 7 év maximális futamidőnél rövidebbre kötnek csak szerződést a lízingcég. Lehetnek különbségek az ajánlatokban a finanszírozás mértékét illetően is. Ha biztosra szeretnél menni, és a legjobb lízingajánlatod keresed vállalkozásod számára, kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét, akik naprakészen ismerik a programban részt vevő lízingcégek aktuális bírálati szempontjait.
    Érdeklődj szakértőnknél
    Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Bankmonitor
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Mire kell figyelni, ha kedvezményes céges lízinget szeretnél?

    Arra vonatkozóan, hogy honnan vásárold meg az eszközt vagy gépet a vállalkozásod számára, nincsenek megkötések. Számolj azonban azzal, hogy a pénzintézetek a lízing esetén azt is vizsgálják, hogy honnan szerzed be a kérdéses eszközt. Azt is figyelembe veszik továbbá a kérelem elbírálásakor, hogy a vállalkozásod céljainak mennyire felel meg a beszerzés – ez logikus, hisz akkor fogod tudni kitermelni a lízingdíjat, ha a vállalkozás célja érdekében használod az eszközt. Célszerű tehát alaposan előkészíteni az ügyletet mielőtt a finanszírozóhoz fordulsz.

    Az előkészítés részeként mindenképpen egyeztess a könyvelőddel is. Tekintsétek át, hogy mely lízingforma (nyílt vagy zártvégű lízing) lenne számodra az ideális.

    Hirdetés
    Hirdetés